Здоров'я

Кабмін дозволив використання у лікарнях технічного кисню, хоча ще пів року тому міністр Степанов називав це неприпустимим

9 April 2021, 16:47

Кабінет міністрів ухвалив розроблену МОЗ Постанову, яка передбачає застосування технічного кисню для кисневої підтримки пацієнтів із COVID-19, якщо він повністю відповідає показникам якості кисню медичного. Рішення продиктоване метою збереження життя громадян, адже киснева терапія є одним з обов’язкових заходів у лікуванні пацієнтів із коронавірусною хворобою.

Про це повідомив міністр охорони здоров’я Максим Степанов – інформує 9 квітня пресслужба МОЗ.

«Сьогодні ми спостерігаємо збільшення госпіталізацій хворих на COVID-19, вже скоро в регіонах України можуть виникнути проблеми із забезпеченням ліжок киснем. Тому, не чекаючи колапсу, Уряд йде на вимушену міру й готовий тимчасово використовувати кисень технічний за умови відповідності його критеріям кисню медичного, які будуть підтверджені лабораторно», – зазначив міністр.

Степанов наголосив, що основні показники кисню технічного мають відповідати специфікації та методиці контролю основним показникам кисню медичного. Це має бути підтверджено відповідним сертифікатом (протоколом) аналізу, виданим акредитованою лабораторією з контролю якості.

«Закуповувати й постачати технічний кисень до закладів лікування можна буде виключно після медичних досліджень, які засвідчать, що він повністю відповідає всім критеріям кисню медичного», – акцентував міністр.

Згідно з Постановою, постачатимуть технічний кисень до лікувально-профілактичних закладів ліцензіати з гуртової торгівлі медичними газами. Інформування Держлікслужби про отримувачів, обсяги та якість доставленого кисню також покладене на ліцензіата.

«У такий спосіб ми забезпечимо належний контроль якості технічного кисню, який поставляють до закладів охорони здоров’я, а також зможемо залучити ті підприємства, які не мають ліцензій на виробництво медичного кисню, до логістичного ланцюга щодо забезпечення наших громадян кисневою терапією. Таким шляхом йшли європейські країни», – пояснив очільник МОЗ.

Зауважимо, ще пів року тому, в жовтні 2020 року Максим Степанов заявляв, що використання технічного кисню у лікарнях на території України не дозволять та зауважував, що подібні «експерименти» є неприпустимим.


Нагадаємо, станом на 8 квітня 2021 року в лікарнях Житомирської області, які внесені до переліку закладів охорони здоров`я, що визначені для госпіталізації пацієнтів з гострою респіраторною хворобою COVID-19, всього ліжок – 2919, забезпечено ліжок киснем — 2594, з яких 1776 зайнято хворими на COVID-19 та 246 – пацієнтами з підозрою на COVID-19 (67,18% від загальної кількості ліжок).

Як повідомляв Житомир.info, за даними пресслужби МОЗ в Україні за добу 8 квітня 2021 року зафіксували 19 676 нових випадків коронавірусної хвороби COVID-19, госпіталізовано 4 936 осіб; летальних випадків 419; одужало 11 221 особа. За весь час пандемії За весь час пандемії в Україні захворіло 1 823 674 особи; летальних випадків – 36 381.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: МОЗ кисень КМУ Степанов коронавірус  
Матеріали по темі