Новини компаній

Як підібрати якісну моторну оливу для автомобіля

14 May 2021, 12:19

Моторна олива виконує важливі функції в експлуатації двигуна. ЇЇ необхідно вибирати правильно, щоб домогтися максимальної віддачі. Експерти рекомендують віддавати перевагу перевіреним брендам, здійснювати покупки в надійних магазинах для попередження небажаних наслідків, викликаних низькою якістю мастила.

Кілька слів про функції моторної оливи

Каталог витратних матеріалів містить десятки видів моторних олив. Всі вони виконують схожі функції. Головне завдання полягає в формуванні тонкої плівки, що зменшує силу тертя між рухомими деталями і вузлами. Таким чином, збільшується термін служби комплектуючих, попереджається перегрівання, проникнення металевої стружки, пилу та інших сторонніх об'єктів всередину мотора.

Іншими словами, гарне мастило відповідає за очистку, захист, охолодження силового агрегату. Його необхідно не тільки правильно підбирати, а й змінювати з урахуванням ряду правил.

Що враховувати, вибираючи моторну оливу

Купуючи машинне масло, потрібно в першу чергу враховувати вимоги виробника авто. Ця інформація прописується в інструкції з експлуатації двигуна. У формальних специфікаціях вказуються оптимальні марки. Важливими параметрами вибору виступають:

  • клас в'язкості (регламентується по SAE);
  • стандарт якості (визначається по ACEA, API, ILSAC);
  • склад мастила.

Залити масло в мотор можна синтетичне, натуральне або напівсинтетичне. Мінеральна мастило створюється за допомогою рафінування і дистиляції нафти. Воно може бути нафтеновим або парафіновим. В обох складах є багато присадок. Ці рідини досить швидко втрачають змащувальні опції. Кращими вважаються масла, що пройшли гідрокрекінг. Основна перевага всіх мастил мінеральної групи - низька вартість.

Синтетичні рідини отримують за допомогою синтезу хімічних сполук. Вони мають максимально високі показниками хімічної, термічної стабільності. Хороші склади характеризуються поліпшеною плинністю, малої температурою прокачування, зменшеною чутливістю до перегрівання, тривалим ресурсом.

Напівсинтетичні масла являють собою компроміс між натуральними і синтетичними. Вони краще справляються з завданнями, ніж мінеральні, але коштують дешевше, в порівнянні з синтетикою. Завдяки їх застосуванню також доводиться рідше заглядати в каталог автозапчастин.

Вибір в'язкості мастила залежить від сезону експлуатації. При негативних температурах необхідні SAE 0W, 5W, 10W, 15W, 20W, 25W. Влітку варто заливати SAE 20, 30, 40, 50, 60. Крім того, у продажу для машин представлені всесезонні рідини. Хороші приклади серед них - SAE 5W40, SAE 10W-40.

Моторна олива відмінної якості збільшує термін служби двигуна. До речі, на його вибір впливає і тип силового агрегату. Для бензинових моторів потрібно вибирати варіант з позначенням S, а для дизельних - С. Специфікації розподіляються по роках.

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: олива автомобілі мотор  
Матеріали по темі