Події

У Житомирі затримали добровольця «Правого сектору», який воював в ДАП, бо Росія вимагає його екстрадиції, - адвокат

18 May 2021, 17:53

У Житомирі вранці 18 травня затримали добровольця «Зельоного», який з літа 2014 року захищав Україну у складі ДУК «Правий сектор», воював в Донецькому аеропорту та Пісках. Добровольця затримали для екстрадиції в Росію, де, нібито, з 2009 року є вирок щодо нього і він перебував у розшуку.

Інформацію про затримання «Зельоного» (по документах – громадянин Російської Федерації Леонід Чемоданов) близько 11:00 оприлюднив адвокат Віталій Коломієць (адвокатське об’єднання OK LEGAL) і подякував житомирському СБУ «за безпеку РФ».

В коментарі Житомир.info начальник управління СБУ в Житомирській області запевнив, що його співробітники до затримання «Зельоного» не причетні.

«Зазначений громадянин затриманий Національною поліцією за лінією Інтерполу в зв’язку з перебуванням в міжнародному розшуку», - пояснили в обласному управлінні СБУ.

Також Житомир.info зв’язався з керуючим партнером адвокатського об’єднання OK LEGAL Миколою Ореховським, який прокоментував ситуацію із затриманням добровольця ДУК ПС.

«Зельоного» затримали сьогодні, п’ять годин до нього не допускали адвокатів, але нам ще вчора (17 травня) стало відомо про те, що в лютому цього року генеральна прокуратура Російської Федерації звернулася до України із запитом про видачу його для відбування покарання за розбійний напад. Його начебто засуджено вироком суду в Росії ще в 2009 році. Засуджено заочно, бо людина відносно себе не знає ніяких реальних справ, але коли треба витягнути громадянина Росії, який воював за Україну, можуть намалювати все, що завгодно, в тому числі – заочний вирок за 2009 рік. Наші правоохоронні органи, скоріш за все – українське бюро Інтерполу, яке в структурі Національної поліції, виконують запит Російської федерації і намагаються забезпечити екстрадицію добровольця, учасника бойових дій на сході країни, в тому числі – боїв в Донецькому аеропорту в 2014 році. На жаль, наші правоохоронні органи не забезпечують належної правової процедури, бо вчора він з адвокатами був запрошений до Служби безпеки України, ми прийшли самостійно, все узгодили зі слідчим. Сьогодні зранку ми були запрошені слідчим СБУ для того, щоб йому вручили клопотання про застосування запобіжного заходу у кримінальному провадженні за українським законодавством, але орієнтовно в 10-й годині нас повідомляють, що його затримали працівники поліції і невідомо куди повезли», - розповів Микола Ореховський.

Адвокат уточнив, що згадана кримінальна справа стосується незаконно поводження зі зброєю.

«Житомирське управління поліції розпочало розслідування відносно Чемоданова, якому лише вчора повідомили про підозру. Розслідували справу по незаконне поводження зі зброєю: знайшли якусь зброю в одному з гаражів і намагаються цю зброю пов’язати з Чемодановим, бо він доброволець і теоретично міг привезти зброю зі зони бойових дій. В нього дому вони знайшли пристрій, який був схожий на зброю, але в нас є висновки експертів, що це не зброя, він не придатний для стрільби. Тобто, одна з претензій до нього – це зброя, ст.263 Кримінального кодексу. Друга претензія до нього – що він подав до міграційної служби підробний російський паспорт», - зазначив адвокат.

Микола Ореховський вважає, що звинувачення у підробці паспорту свідчить про співробітництво українських правоохоронців з Російською Федерацією.

«Якимось чином наші правоохоронні органи встановлюють належність чи неналежність паспорта певній особі, без інформації з Російської Федерації вони цього зробити не можуть, і певно від відповідного органу Російської Федерації вони отримують інформацію про вимоги до паспорта, щоб встановити підробний він чи ні. Нам правоохоронні органи прямо заявили, що вони отримали від Російської Федерації інформацію, що він не Чемоданов, а інша особа. І я стверджую, що між українськими правоохоронними органами і правоохоронними органами Російської федерації ведеться співпраця в конкретній справі щодо «Зельоного». І українські правоохоронні органи отримали від Російської Федерації документи на його екстрадицію з України. Але цікаво, що кримінальне провадження відносно нього (за незаконне поводження зі зброєю) починається відносно нього у вересні 2020 року, вони розслідують, а в лютому 2021 року приходить запит з Російської Федерації про те, що віддайте нам цього громадянина, бо ми хочемо його притягнути згідно вироку за 2009 рік. Звідки Росія дізналася, що цей громадин перебуває в Україні і що відносно нього розслідують кримінальне провадження? Звідки російські правоохоронні органи це дізнаються, як не від наших правоохоронців. І в документах Російської Федерації є фраза про те, що відносно Чемоданова розслідується кримінальне провадження, звідки правоохоронні органи Росії це можуть знати про такі деталі», - наголошує адвокат.

Щодо затриманого добровольця, то, за словами Ореховського, він знаходиться в Житомирському управлінні поліції і станом на 16:30 до нього вже допустили адвокатів.

На сайті Цензор.НЕТ в грудні 2020 року було опубліковане інтерв'ю бійця «Правого сектору» із позивним «Зелений» про «інше повітря» України, Піски, танкові обстріли в аеропорту, мінські домовленості, розмови з СБУ та загрозу своєї депортації у Росію.


Фото з сайту Цензор.НЕТ

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: доброволець "Правий сектор" екстрадиція адвокат Росія СБУ Інтерпол 
Матеріали по темі