Економіка

​Підприємства і ФОПи Житомирської області заборгували 832 млн грн податків, з них понад 100 млн грн боргує бронетанковий завод

26 May 2021, 16:51

Станом на 1 січня 2021 року сума податкової заборгованості платників податків у Житомирській області становила 856 млн 980,5 тис. грн, станом на 1 квітня поточного року цей показник становить 832 млн 262,9 тис. грн.

Про це 26 травня на брифінгу за підсумками роботи у І кварталі 2021 року розповів начальник ГУ Державної податкової служби в Житомирській області Костянтин Гавриш.

«Одним з напрямків роботи Головного управління є зменшення податкового боргу. За І квартал 2021 року маємо його скорочення на 24,7 млн грн. По юридичних особах заборгованість скоротилась на понад 3 млн грн, по фізичних особах-підприємцях – на 21 млн грн. Як правило, по фізособах - це списання безнадійної заборгованості, яка є понад три роки», - розповів Костянтин Гавриш.

«Списання навіть 1 млн – це досить суттєва сума. Є багато підприємств, у яких суми заборгованості не узгодженні, справи перебувають у судах. І, відповідно, у нас фіксується наявність податкового боргу», - відмітили в податковій.

Станом на 1 січня 2021 року юридичних осіб-боржників у Житомирській області налічувалось 2850, однак станом на 1 квітня їх кількість зросла і становить 2982; фізичних осіб-боржників на початку року було 10097, за три місяці їх стало на 1448 осіб більше.

Скріншот з презентації звіту ГУ ДПС в Житомирській області за І квартал 2021 р.

«Ми бачимо динаміку збільшення кількості боржників по фізособах, на 1 квітня маємо 10545. Це пов’язано з тим, що ми направили багато податкових повідомлень-рішень про сплату за землю, за нерухоме майно і ще терміни сплати не настали. У зв’язку з цим маємо такі цифри. Поступово люди сплачують. На сьогоднішній день динаміка по фізичних особах покращується, але теж бажає бути кращою», - зауважив начальник ГУ ДПС в Житомирській області.

Скріншот з презентації звіту ГУ ДПС в Житомирській області за І квартал 2021 р.

Щодо найбільших боржників по сплаті податків, ТОП очолює ДП «Житомирський бронетанковий завод», яке має заборгованість у 105,1 млн грн. Інші боржники: ВАТ «Житомирський завод хімічного волокна» - 19,4 млн грн, ТОВ «Укрзернопром-Бердичів» - 13 млн грн, ТОВ «Малиненергоінвест» - 10 млн грн. Міжнародний аеропорт «Житомир» також має заборгованість у 6,7 млн грн. Серед фізичних осіб-підприємців є боржники з Житомирської області, у яких сума заборгованості складає понад 11 млн грн.

Скріншот з презентації звіту ГУ ДПС в Житомирській області за І квартал 2021 р.

Як податківці борються з боржниками по сплаті податків і платежів, розповів керівник податкової служби в області Костянтин Гавриш.

«Маємо ТОП-5 найбільших сум описаного майна боржників. На Житомирському бронетанковому заводі ми описали майна на 81,7 млн грн. Там три аркуші паперу - від техніки і до адмінбудівель. Міжнародний аеропорт «Житомир» - у нас описано майна на 7,2 млн грн, в тому числі недобудована будівля готелю. Вона теж перебуває в заставі у податковій», - повідомив Костянтин Гавриш.

Скріншот з презентації звіту ГУ ДПС в Житомирській області за І квартал 2021 р.

За його словами, на розгляді в судах наразі перебуває 865 справ на загальну суму 1,3 млрд грн. За перший квартал було розглянуто 117 справ на суму 28 млн грн, з них за позовом ДПС 42 справи на 14 млн грн.

Скріншот з презентації звіту ГУ ДПС в Житомирській області за І квартал 2021 р.

Нагадаємо, під час брифінгу 26 травня податківці назвали найбільші в області підприємства-боржники по зарплаті.

Як повідомляв Житомир.info, до реєстру великих платників податків потрапили 16 підприємств з Житомирської області, які з початку 2021 року сплатили до бюджету 180 млн грн.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: борг податок бюджет ДПС податкова  
Матеріали по темі