Суспільство

У місті Житомирської області екологи нарахували понад 1 млн грн збитків за забруднення земель тирсою, через яку в ґрунт потрапили хімічні речовини

28 May 2021, 14:41

У місті Баранівка Житомирської області екологи нарахували понад 1 млн грн збитків за забруднення земель хімічними речовинами.

Про це 28 травня повідомила Державна екологічна інспекція Поліського округу.

«На телефон «Гарячої лінії» Державної екологічної інспекції Поліського округу надійшло звернення стосовно розміщення відходів за межами території одного з підприємств-утилізаторів в м. Баранівка Житомирської області. З виїздом на місце державними інспекторами з охорони навколишнього природного середовища виявлено розміщення ймовірно забрудненої тирси, що могло призвести до забруднення земель хімічними речовинами», – йдеться у повідомленні.

Спеціалісти відділу інструментально-лабораторного контролю Інспекції провели відбір трьох проб ґрунту в місцях видалення та захоронення відходів.

Результатом вимірювань показників складу та властивостей ґрунтів було виявлене перевищення вмісту хімічних речовин: заліза (рухомі форми), марганцю (валова форма), міді (валова форма), нікелю (валова форма), свинцю (валовий вміст) та цинку (валова форма) у порівнянні з контрольним вмістом речовини у ґрунті контрольної проби ґрунту. Як результат, встановлено забруднення земель хімічними речовинами.

Відповідно до «Методики», загальний розмір шкоди, заподіяної внаслідок забруднення земель хімічними речовинами, становить 1 млн 041 тис. 148 грн.

Матеріали по факту направлені до правоохороних органів для встановлення винних осіб з метою притягнення їх до відповідальності.

Як повідомляв Житомир.info, 21 травня 2021 року Державна екологічна інспекція Поліського округу інформувала, що завдяки супутниковому екомоніторингу вдалося зафіксувати розростання стихійного сміттєзвалища на 2 га землі на околиці селища Брусилів. Екологи з’ясували, що сюди кілька років звозять побутові відходи місцеві комунальники, тож відтепер за забруднення землі Брусилівська селищна рада має сплатити майже 4 млн грн нарахованої шкоди довкіллю.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: екологія еколог екологічна інспекція забруднення земель Баранівка  
Матеріали по темі