Здоров'я

Фахівці ЦГЗ та Інституту кібернетики розробили «калькулятор», за допомогою якого можна вирахувати очікувану тривалість життя

16 June 2021, 12:50

Фахівці Центру громадського здоров’я України та Інституту кібернетики розробили онлайн-інструмент, за допомогою якого можна «передбачити» орієнтовну тривалість життя людини.

Про феномен довголіття та про «Калькулятор життя» 15 червня розповіли на сайті Житомирського обласного центру громадського здоров’я.

«Від чого залежить тривалість життя людини? Експерти у різних медичних галузях проводять чисельні дослідження та засновують цілі інституції, щоб зрозуміти феномен довголіття», – йдеться у повідомленні.

Італійський вчений, засновник компанії «Довголіття» Массимо Гуалерци вважає, що на здоров’я і тривалість життя людини впливає епігенетика — чинники, що впливають на довголіття. Серед них:

харчові звички;
місце проживання;
фізична активність;
ставлення до здоров’я;
доступ до медичних послуг.

Крім цього, важливу роль відіграє наявність або відсутність поганих звичок, зокрема, вживання алкоголю та куріння, а також наявність певних захворювань.

Чи можна виміряти довголіття?

На це запитання допомагає відповісти проєкт «Калькулятор життя». Це сучасний інструмент, що оцінює очікувану тривалість життя людини. Він створений за допомогою наукових знань та досліджень.

«Калькулятор життя» аналізує низку факторів, наприклад, звички, харчову поведінку, хронічні захворювання, фізичну активність тощо, та оцінює, як вони впливають на довголіття. Він показує те, наскільки позитивні зміни збільшують тривалість життя.

Що таке очікувана тривалість життя та як її рахують

Очікувана тривалість життя – це показник, що прогнозується з допомогою демографічних знань. Він показує середню кількість додаткових років, що може прожити людина. Те, наскільки точно розраховується цей показник, залежить від повноти даних перепису населення країни та якості статистики про смертність. Важливим показником є тривалість саме здорового життя людини, без втрати працездатності. Для його розрахунку використовують дані про поширеність у країні різних захворювань.

Доведено, що куріння, надмірне вживання алкоголю, інші шкідливі звички викликають до 60% передчасних смертей та зменшують довголіття.

«Кожна людина впливає на власну очікувану тривалість життя. Обираючи дієту, погану чи хорошу звичку, фізичну активність, ми створюємо умови для прожиття додаткових років або навпаки – віднімаємо кілька», – зазначають у ЦГЗ.

Як порахувати очікувану тривалість життя за допомогою «Калькулятора життя»?

Для того, щоб дізнатися очікувану тривалість життя, потрібно зробити кілька простих кроків:

1. Зайти на сайт – https://life-calc.phc.org.ua

2. Заповнити всі пункти опитувальника, не пропускати жодного.

3. Отримавши результат, можна проаналізувати, які звички впливають на ваше довголіття.

4. Результатом можна ділитися з друзями у соціальних мережах.

Зазначено, що над створенням «Калькулятора життя» працювали досвідчені лікарі, фахівці з медичної кібернетики, що представляють Центр громадського здоров’я України та Інститут кібернетики ім. В.М. Глушкова НАН України. Структура проєкту створена на базі Big Life, яку створили фахівці з Оттави (Канада).

Нагадаємо, у квітня 2020 року в Центрі громадського здоров’я МОЗ України підготували поради щодо збереження фізичної форми в період карантину: рекомендували, зокрема, ігри з дітьми, «прогулянки» по кімнаті та медитацію. А в травні 2021 року у ЦГЗ підготували поради для мам, які допоможуть зробити нерви «залізними».

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ЦГЗ тривалість життя довголіття здоров’я  
Матеріали по темі