Економіка

​АМКУ зніс «корупційні заточки» департаменту Житомирської ОДА, але тендер на ремонт дороги все одно виграла фірма, пов’язана з ексдепутатом

6 July 2021, 12:17

Департамент регіонального розвитку Житомирської ОДА має намір укласти угоду з ТОВ «ПБС» на капітальний ремонт дороги Забране-Візня через Буки, Ворсівку (колишній Малинський район) за 51 млн грн.

Про це йдеться на ресурсі ProZorro.

У технічному завданні зазначено, що переможець торгів має до 1 листопада 2022 року, відремонтувати шість кілометрів дороги Забране-Візня через Буки, Ворсівку на ділянці км 0+500 - км 6+500.

Закупівлю було оголошено в кінці квітня, а вже 11 травня ПП «Автомагістраль» подало скаргу до АМКУ про дискримінаційний характер тендерної документації, що порушує права та законні інтереси потенційних учасників процедури закупівлі в подальшому та може призвести до відхилення їхньої тендерної пропозиції.

Зокрема, на думку фірми, дискримінаційним по відношенню до них (до потенційного учасника) є те, що “аналогічним договором буде вважатись договір укладений протягом останніх двох років”. Також, дискримінаційним по відношенню до них є те, що “відгук має бути виданий замовником не раніше дати оголошення закупівлі” та повинен бути адресований саме до Департаменту регіонального розвитку Житомирської обласної державної адміністрації.

24 травня АМКУ прийняв рішення зобов'язати Департамент регіонального розвитку Житомирської ОДА внести зміни до тендерної документації.

28 травня ПП «Автомагістраль» подало наступну скаргу до АМКУ на тендерну документацію в новій редакції. На думку фірми, замовник додав нових необґрунтованих та дискримінаційних вимог.

ПП «Автомагістраль» поскаржилась на те, що департамент регіонального розвитку Житомирської ОДА вимагає від учасника закупівлі референс-лист із зазначенням не менше трьох реалізованих проєктів. Референс-лист повинен містити інформацію про дату виконання робіт, назву замовника, юридичну адресу замовника, короткий опис виконаних робіт, адресу виконання робіт, ПІБ, контакти та офіційну електронну адресу представника замовника. По кожному зазначеному у референс-листі проєкті учасник надає підтверджуючі документи, а саме листи рекомендаційного характеру з переліком виконаних робіт із зазначенням інформації про якість і своєчасність виконаних робіт. Також замовник залишає за собою право перевірити автентичність будь-якого рекомендаційного листа або інформації в референс-листі, що надає учасник, шляхом направлення запиту українською мовою на e-mail представника замовника, який вказаний у референс-листі та/або на e-mail учасника.

10 червня АМКУ задовольнив скаргу ПП “Автомагістраль” та зобов’язав усунути порушення замовника закупівлі, після чого Департаментом регіонального розвитку Житомирської ОДА були внесені зміни до тендерної документації.

ПП «Автомагістраль» зареєстроване в Київській області, Вишгородському районі, село Синяк, вулиця Київська, 68. Спеціалізується фірма на будівництві доріг і автострад, статутний капітал - 14 млн 200 грн. Власником фірми є Микола Олексійович Скоростецький, який у 2005-2007 роках очолював Службу автомобільних доріг у Київській області.

У коментарі «Нашим Грошам», засновниця «Ліги антитрасту» Агія Загребельська зазначила, що такі вимоги до тендерної пропозиції, з одного боку - це «творчість» людини, яка нічого не тямить в тендерах, з іншого - зручна «корупційна заточка». Адже замовниками за аналогічними договорами здебільшого є державні установи, в яких за три дні електронний лист навіть з канцелярії не доходить до виконавця, не кажучи про відповідь.

Отож, очікувана вартість закупівлі капітального ремонту дороги Забране-Візня становила 52,1 млн грн. Конкурентами ТОВ «ПБС» на торгах виступили ще дві фірми: виробничо-комерційна фірма «Урарту» та ПП «Автомагістраль» з дешевшими пропозиціями, однак їх відхилили.

Пропозицію виробничо-комерційної фірми «Урарту» відхилили, оскільки учасник врахував обсяг робіт непередбачених технічним завданням: а саме присипні узбіччя позиції 32, 33, 34, 35, 36 та укріплення узбіч позиції 37, 38, 39, 40, 41.

Пропозицію ПП «Автомагістраль» відхилили зокрема через те, що при розрахунку договірної ціни влаштування верхнього шару покриття товщиною 5 см із дрібнозернистої асфальтобетонної суміші асфальтоукладачем, учасником не застосовано коефіцієнт 2 зміни товщини до витрат усіх ресурсів.

Врешті-решт 1 липня департамент регіонального розвитку Житомирської ОДА опублікував повідомлення про намір укласти угоду з ТОВ «ПБС».

ТОВ «ПБС» засноване в 2004 році в Івано-Франківську. Спеціалізується фірма на будівництві доріг і автострад, статутний капітал - 6 млн грн. Власницею фірми є Іванна Непик. Її пов'язують із Олександром Шевченком – колишнім директором курорту «Буковель» Ігоря Коломойського, який був депутатом Верховної ради України двох попередніх скликань, а наразі є депутатом Івано-Франківської облради від партії «За майбутнє». Олександр Шевченко у 2015 році підтвердив журналістам свою причетність до ТОВ «ПБС».

Зазначимо, що це третя участь івано-франківської фірми у тендерах на Житомирщині, до травня 2021 року ТОВ «ПБС» участі у закупівлях в нашому регіоні не брало.

Як повідомляв Житомир.info, департамент регіонального розвитку Житомирської ОДА 14 квітня 2021 опублікував намір укласти угоду з ТОВ «ПБС» на капітальний ремонт дороги в Новограді-Волинському за 52,3 млн грн. Договір уклали 1 червня.

24 червня цього ж року департамент Житомирської ОДА опублікував намір укласти угоду з ТОВ «ПБС» на капітальний ремонт дороги в Коростені за 40,5 млн грн.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: АМКУ ДРР тендер дорога скарга  
Матеріали по темі