Влада

​Екологи досліджують землі в зоні безумовного відселення на півночі Житомирської області, аби дізнатися, чи можна ними користуватися

8 July 2021, 14:05

Держекоінспекція проводить комплексну експертизу земель зони безумовного відселення в Народицькій та Гладковицькій територіальних громадах Житомирської області.

Про це на своїй сторінці у фейсбук 7 липня повідомив голова Державної екологічної інспекції України Андрій Мальований.

«Держекоінспекція ініціює комплексну експертизу земель зони безумовного відселення на Житомирщині спільно з Державне агентство України з управління зоною відчуження та Державна служба України з питань геодезії, картографії та кадастру. Сьогодні близько 33 тисяч гектарів земель у Житомирській області виведені з обігу внаслідок радіоактивного забруднення від аварії на Чорнобильській АЕС. Законодавством встановлена заборона на використання цих земель під сільське господарство», - йдеться у повідомленні.

Як розповів керівник ДЕІ, сьогодні близько 300 гектарів території в межах радіоактивно забрудненої зони безумовного відселення на Житомирщині незаконно використовується для ведення сільського господарства.

«Сьогодні взяв участь у перевірці, яку Держекоінспекція проводить на цих територіях за зверненням громадянина. Згідно з Законом України «Про правовий режим території, що зазнала радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи» у зоні безумовного відселення заборонене землеробство та сільськогосподарські роботи. Однак ДЕІ виявила, що значна частина земель в межах Гладковицької та Народицької ТГ засаджена соняшниками. Наразі фахівці інспекції Поліського округу та Державне агентство України з управління зоною відчуження відібрали проби ґрунтів за допомогою спеціального бурового пристрою. Вони будуть направлені до лабораторії Інституту охорони ґрунтів, в якому проведуть дослідження рівня стронцію та цезію у пробах. А керівництво територіальних громад, яке, попри законодавчу заборону, передає ділянки у зоні безумовного відселення в оренду, буде притягнуте до відповідальності», - повідомив Андрій Мальований

Водночас згідно з висновком Інституту охорони ґрунтів України, отриманим ДЕІ, частину цих територій можливо використовувати для вирощування сільськогосподарської продукції, однак тільки для кормових цілей. Крім того, ще у 2012 році за даними Національної комісії з радіаційного захисту України 555 із 700 населених пунктів могли бути виведені із зон радіоактивного забруднення.

Для населення Гладковицької та Народницької тергромад це питання гостро стоїть вже протягом багатьох років. Адже земля – одне з важливих джерел наповнення бюджету для розбудови інфраструктури населених пунктів.

За словами керівника Держекоінспекції, вирощування продукції на забруднених полях становить величезну небезпеку для людей, які потім вживатимуть такі продукти. У них може міститися цезій та стронцій, який накопичується в організмі та викликає численні захворювання.

«Проведення масштабного дослідження ґрунтів, які тривалий час незаконно використовувались для землеробства, дозволить оцінити можливу загрозу. За відсутності перевищень забруднюючих речовин окремі землі можуть бути виведені з зони безумовного відселення. Таким чином, тергромади зможуть законно та безпечно використовувати землю. Щоб забезпечити повернення виведених з обігу сільгосп земель, необхідне комплексне дослідження ґрунтів у зоні безумовного відселення на рівні держави. Зокрема, подібна практика проводилась у Республіці Білорусь, де ще у 2016 році понад 100 населених пунктів виведено з числа забруднених радіацією земель», - зауважив Андрій Мальований.

Як повідомляв Житомир.info, за словами лісівників, після вибуху на ЧАЕС 60% «зелених легень» Житомирської області були вражені радіацією.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ДЕІ зона відселення земля експертиза  
Матеріали по темі