Місто

У Житомирі почали «вакцинувати» каштани, уражені мінуючою міллю: на лікування 20 дерев витратили майже 50 тис. грн

22 July 2021, 15:17

У Житомирі працівники КП «Зеленбуд» почали «вакцинувати» каштани: у стовбури дерев уводять спеціальний препарат, аби врятувати рослини, уражені мінуючою міллю.

Про це 22 липня повідомила пресслужба Житомирської міської ради.

«У Житомирі, як і в інших містах, хворіють каштани. Ще декілька днів тому дерева мали гарний вигляд. Тепер – листя покрилося коричневими плямами та скручується. Олена Бондарчук, екологиня КП «Зеленбуд», каже: проблема мінуючої молі не є новою, та щосезону вона прогресує», – пише пресслужба міської ради.

Працівники підприємства, намагаючись врятувати хворі дерева, проводять мікроін’єкцію рослин.

Зазначено, що каштани щеплюють спеціальним сертифікованим препаратом, безпечним для людей та навколишнього середовища. Ліки вводять прямо в рослину.

«Робимо невеличкі отвори по колу стовбура і через спеціальні пробки вводимо препарат, який по сокоруху розповсюджується по рослині», – пояснює Олена Бондарчук.

Зеленбудівці індивідуально підходять до кожної рослини: вимірюють діаметр стовбура та вводять ту кількість препарату, яка підходить дереву. Лікування одного каштана займає приблизно годину.

21 липня зеленбудівці «вакцинували» двадцять дерев на майдані Перемоги. Кажуть, на цій ділянці рослини уражені найбільше. Через три роки таке лікування необхідно повторити, аби шкідника знищити остаточно.

Зазначимо, що в системі електронних закупівель ProZorro є інформація про закупівлю «послуг, пов'язаних з мікро-ін'єкціями в уражені шкідниками дерева, кінського каштана згідно технології "Tree Care" та програмою "Захист Каштанів", щодо запобігання ураження їх мінуючою міллю». Оголошення про проведення закупівлі було оприлюднене 21 липня 2021 року. Замовник – комунальне підприємство «Зеленбуд» Житомирської міської ради.

Договір на надання послуг за результатами спрощеної закупівлі був укладений з ТОВ «Науково-дослідний центр здоров’я рослин та екосистемного планування "Зелена клініка"». Вартість закупівлі – 48 467,76 грн. Кількість дерев, яку мають«пролікувати» за ці кошти, – 20 штук.

Еколог КП «Зеленбуд» Житомирської міської ради Олена Бондарчук у коментарі Житомир.info пояснила, чому раніше у місті не лікували каштани, уражені мінуючою міллю.

«Раніше не було такого препарату. Так, дерева можна обробляти й, скажімо, фунгіцидами, але їх не можна використовувати у населених пунктах, оскільки вони не є цілком безпечними для людей. А цей препарат екологічно чистий. Окрім того, він не розпилюється, а вводиться безпосередньо у стовбур дерева», – пояснила Олена Бондарчук.

Вона зазначає: потреба у закупівлі послуги з «вакцинації» каштанів лишається актуальною, адже дерев цієї породи у місті досить багато. На початковому етапі «пролікували» 20 дерев.

«Каштанів у нас по місту досить багато. І навіть у ті дерева, які на сьогодні не є зараженими мінуючою міллю, теж можна вводити ці ін’єкції для профілактики. Плюс це допоможе від інших шкідників, до прикладу, від короїду. Найімовірніше, в цьому році ми вже не побачимо ефекту, тому що процес поїдання листочків міллю вже почався. Навіть якщо шкідник загине, листя цьогоріч не відновиться – уже в наступному році. Фірма, у якої замовляли цю послугу, просила у нас діаметр дерева, тобто обхват стовбура. І тоді фахівці прораховували, скільки потрібно препарату. На основі цього вираховувалася сума, яка потрібна на закупівлю послуги, виходячи з нашого бюджету», – каже Олена Бондарчук.

Як повідомляв Житомир.info, у серпні 2018 року у Житомирському національному агроекологічному університеті (нині – Поліський національний університет) інформували про препарат для захисту каштанів, який винайшли та випробували науковці закладу. Ефективність засобу проти каштанової молі випробовували на деревах, що ростуть на Старому бульварі, навпроти головного корпусу університету.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: каштан дерево мінуюча міль Зеленбуд  
Матеріали по темі