Економіка

Кабмін залишив фіксовану ціну на електроенергію до 1 вересня, а потім вона може зрости в два рази

28 July 2021, 14:36

Ціна на електроенергію для населення поки залишається без змін – 1,68 грн/кВт год.

Про це 28 липня на засіданні Уряду сказав прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

«Ціна на електроенергію для населення з 1 серпня залишаються без жодних змін – 1 грн 68 коп. за кіловат. Відповідна постанова сьогодні буде ухвалена. Разом з усіма зацікавленими сторонами ми працюємо над тим, аби збалансувати ринок електричної енергії», - сказав Денис Шмигаль.

Зауважимо, що в пояснювальній записці до пропонованих змін йдеться про двократне зростання ціни на електроенергію, яка мала б з 1 серпня формуватися на ринкових засадах.

«Додатком 3 Постанови №483 передбачено, що фіксована ціна на електричну енергію для побутових споживачів діє до 31 липня 2021 року. Як наслідок, ціна на електричну енергію для всіх категорій побутових споживачів, в тому числі – вразливих, починаючи з 01.08.2021 року буде формуватися на ринкових засадах, що призведе до її двократного зростання. Водночас в умовах нестабільної економічної ситуації через поширення коронавірусної хвороби (COVID-19), виникає необхідність продовження підтримки населення з метою уникнення значного зростання фінансового навантаження на побутових споживачів всіх категорій», - пояснили в Міністерстві енергетики.

Кабінет міністрів без обговорення ухвалив пропоновані зміни.

Водночас президент Володимир Зеленський заявив, що під час засідання Ради нацбезпеки і оборони розглянуть питання тарифів на електроенергію.

Про це він сказав під час форуму «Україна 30. Децентралізація» - інформує 28 липня «Економічна правда».

«Я вважаю, що ми повинні зробити все, щоб ціни на електроенергію не підіймались для людей... Ми повинні зробити, щоб збільшення цін не було. Моє відношення до цього дуже просте - сьогодні 1,68 грн за КВт год. Я вважаю, що у нас є низка населення, які не можуть собі дозволити платити навіть 1,68 грн. І тому РНБО також буде розглядати це питання і розглядати можливість зменшення цін на електроенергію для окремих верств населення», - сказав президент.

Нагадаємо, 28 грудня 2020 року Уряд схвалив постанову «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 05 червня 2019 р. № 483», якою, зокрема, було подовжено строк дії Положення про покладення спеціальних обов’язків на учасників ринку електричної енергії для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку електричної енергії (ПСО): Кабмін визначив єдину фіксовану ціну на електричну енергію для побутових споживачів – 1,68 грн/кВт та пояснив, що в умовах ринку, який мав запрацювати з 31 березня 2021 року, тарифу на електроенергію для населення міг зрости в 2,5 раза – до близько 3.30 грн/кВт год.

Як повідомляв Житомир.info, з 1 серпня 2020 року в Україні запрацював ринок газу для населення, в якому клієнт сам може обирати постачальника залежно від ціни та сервісу. У листопаді цього ж року ціна на природний газ суттєво зросла, у «Нафтогазі» зміну цін пояснили сезонним фактором та підвищенням оптової ціни на паливо. 18 січня 2021 року на засіданні Кабінету міністрів прийняли постанову про граничну ціну на газ для населення: 6,99 грн за 1 куб.м з 1 лютого по 31 березня 2021 року.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: КМУ тариф електроенергія Шмигаль Зеленський  
Матеріали по темі