Події

Прокуратурою Житомирської області встановлено кримінал під час приватизації держмайна

11 June 2008, 09:47

Як повідомлялося раніше, органами прокуратури Житомирської області проводяться перевірки додержання вимог чинного законодавства під час приватизації державного майна. Під час перевірок в органах приватизації, проведених із залученням спеціалістів контролюючих органів, виявлено суттєві порушення вимог чинного законодавства, в тому числі кримінального характеру.

Наприклад, прокуратурою Баранівського району порушено кримінальну справу за частиною 2 ст. 364 Кримінального кодексу України за фактом зловживання службовим становищем службовими особами Першотравенської селищної ради, приватного підприємства «Агросервіс Баранівка» та Житомирської товарної агропромислової біржі під час приватизації об'єктів комунальної власності.

          Встановлено, що під час реалізації комунального майна селищної ради – приміщення магазину та пожежної частини - службовими особами було визначено занижену вартість майна, внаслідок чого до місцевого бюджету не надійшло коштів на загальну суму понад 329 тис. грн.

        Крім того, в порушення вимог ст. 15 Закону України «Про приватизацію невеликих державних підприємств ( малу приватизацію )» у місцевій пресі за місцем розташування приватизованих об'єктів органом приватизації – виконавчим комітетом Першотравенської селищної ради не було розміщено повідомлення про час та місце проведення аукціону. Більше того, приховавши від громадськості результати аукціону, селищний голова, в порушення вимог чинного законодавства, одноосібно затвердив результати аукціону та, не не чекаючи, поки надійде оплата за відчужені об'єкти, затвердив ще й акти їх приймання-передачі, що стали підставою для визнання права власності на них за гр. Ятлук Р.О. та Макухівською О.В.

            Наразі по справі триває  досудове слідство.

            Наприкінці травня прокуратурою Черняхівського району порушено кримінальну справу також за фактом зловживання службовим становищем службовими особами Черняхівської селищної ради під час приватизації об'єктів комунальної власності.  Встановлено, що рішенням  сесії Черняхівської селищної ради надано дозвіл щодо продажу на конкурсній основі майна комунальної власності територіальної громади селища, зокрема, приміщення котельні.

            Відповідно до протоколу засідання конкурсної комісії з продажу майна комунальної власності територіальної громади селищної ради переможцем конкурсу визнано фізичну особу – підприємця, який запропонував найвищу ціну придбання об'єкта – 75 777 грн.

            Згідно даного протоколу балансоутримувачем – виробничим підприємством Черняхівського житлово-комунального господарства ВПЖКГ  з покупцем укладено договір купівлі -продажу придбаного за конкурсом приватизованого майна.

            Однак, всупереч вимог ст. 60 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» та інших нормативних актів, кошти від реалізації котельні - 75 777 грн. надійшли не на рахунок власника майна – Черняхівської селищної ради, а на рахунок Черняхівського житлово-комунального господарства ВПЖКГ та були використані на господарські потреби підприємства.

            По справі ведеться досудове слідство.

Овруцькою міжрайонною прокуратурою порушено кримінальну справу за частиною 2 ст. 366, частиною 3 ст. 365 Кримінального кодексу України за фактом перевищення службових повноважень та службового підроблення, що заподіяло тяжкі наслідки, вчинених службовими особами приватно-орендного сільськогосподарського підприємства.

Перевищуючи свої службові повноваження, всупереч статуту та рішення загальних зборів співвласників земельних та майнових паїв, без  засідання загальних зборів співвласників земельних та майнових паїв з приводу розподілу житлового фонду підприємства, вони склали завідомо неправдивий офіційний документ – розпорядження «Про надання дозволу на право приватизації житлового майна (житлових будинків), що знаходяться на балансі підприємства. На підставі неправдивого офіційного документа відділом приватизації Овруцької міської ради незаконно проведено приватизацію 20-ти житлових будинків та безпідставно видано свідоцтва про право власності на дане житло загальною вартістю понад 436 550 грн.

Справу розслідувано і з обвинувальним висновком направлено до суду.

Усього з початку року органами прокуратури області у сфері приватизації порушено 5 кримінальних справ, внесено 12 приписів і подань, принесено 21 протест, пред'явлено до суду 28 позовів. На даний час задоволено 5 приписів і подань та 2 протести, за актами прокурорського реагування відшкодовано 641 тис. грн. (у т.ч. до бюджету 24 тис. грн. ). Про це повідомляє прес-служба прокуратури Житомирської  області.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі