Місто

​У Житомирі відкрили Центр інклюзивної професійної освіти

9 September 2021, 15:25

Центр інклюзивної освіти відкрили на базі Житомирського професійного ліцею. Тут для дітей з різними освітніми потребами облаштували декілька аудиторій в головному корпусі, створили сенсорну кімнату, кабінет реабілітолога, тренажерну залу та багато іншого для потреб студентів.

«Навчаються діти у нас різних вікових категорій від 16 років, бувають й 35 років, це рідко, але такі є. Діти з різними захворюваннями приходять, в більшості – це ДЦП, порушенням слуху та зору. Створили ми багато: кабінет психолога, кабінет соціального педагога, сенсорна кімната, інтерактивна читальня, інклюзивні комп'ютерні класи, кабінет реабілітолога, медичний оновлений центр, де є дві палати для хворих», - розповідає в.о. директора Житомирського професійного ліцею Олена Дерев’янко.

На створення центру з обласного бюджету витратили пів мільйона гривень. За словами голови Житомирської ОДА Віталія Бунечка, це перший інклюзивний центр професійної освіти в Україні.

«Те, що відбувається сьогодні у ліцеї, дозволяє дітям повністю адаптуватися та соціалізуватися. Підтримка відбувається постійно, сьогодні ми відкрили центр, на який було виділено пів мільйона гривень – це була ініціатива вже заступника міністра освіти, а на той момент заступника голови обласної державної адміністрації. Надзвичайно приємно, що це перший центр в Україні, який повноцінно відкритий», - говорить голова Житомирської ОДА Віталій Бунечко.

Студенти поділилися думкою, щодо новоствореного Центру інклюзивної професійної освіти. Кажуть: нові аудиторії та обладнання спонукають вчитися краще.

«Тут є більше можливостей для навчання, тут більше сконцентрована увага на нашій зручності, ніж в інших аудиторіях», - каже студентка Божена Гребень.

На думку студентів, центр забезпечений всім необхідним.

«Такі інклюзивні центри спрощують навчання для людей з особливими потребами. Тобто люди, такі як я, стають ближчими до інших, бо вони рівні і це спрощує. На мою думку, всього вистачає на цей час», - говорить студент Євгеній Красовський.

Щоб центр був доступний для маломобільних груп населення тут потрібно зробити ліфт, каже голова Житомирської обласної ради Володимир Федоренко.

«Ми поспілкувалися з директором закладу, і нам розповіли, що потрібен ліфт. Цим питанням ми займемося найближчим часом, будуть направлені відповідні листи на облраду», - зазначив голова Житомирської обласної ради Володимир Федоренко.

Загалом в ліцеї навчають 279 студентів, у тому числі 85 здобувачів освіти з особливими освітніми потребами.

Як у Житомирі обрати заклад та програму навчання для дітей з інвалідністю, дивіть тут.

Як повідомляв Житомир.info, станом на лютий 2019 року у житомирських школах був 141 клас з інклюзією, де навчалися 211 учнів з особливими освітніми потребами.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: інклюзія освіта центр інклюзивної освіти ПТУ  
Матеріали по темі