Місто

У житомирських школах є 141 клас з інклюзією, де навчаються 211 учнів з особливими освітніми потребами

14 February 2019, 16:02

З числа 31 житомирських шкіл у 25 облаштовані класи інклюзивного навчання, в яких навчається 211 учнів з особливими освітніми потребами.

Про це йдеться у відповіді департаменту освіти Житомирської міської ради на інформаційний запит Житомир.info.

«У 2018-2019 н. р. кількість закладів міста, у яких працюють класи інклюзивного навчання, складає 25. У закладах загальної середньої освіти у 2018 - 2019 н. р. навчається 211 учнів з особливими освітніми потребами (ООП), із числа яких 86 мають статус дитини з інвалідністю, решта потребують навчання за інклюзивною формою, індивідуальною формою відповідно до висновків психолого-медико-педагогічної консультації. Із числа дітей з особливими освітніми потребами за індивідуальною формою навчаються 29 учнів, за інклюзивною формою - 174, у спеціальному класі - 8 учнів. Кількість класів інклюзивного навчання - 141», - йдеться у відповіді департаменту, яку Житомир.info отримав 14 лютого.

У підпорядкованих департаменту освіти школах Житомира навчаються учні наступних нозологій: діти з вадами зору, з вадами слуху, з порушеннями функцій опорно-рухового апарату, діти з порушенням мовлення, із затримкою психічного розвитку, з обмеженими можливостями розумового розвитку та діти з синдромом Дауна. Учні з ООП навчаються за індивідуальною формою, інклюзивною формою та у спеціальних класах. Всі заклади, в яких навчаються учні з особливими освітніми потребами, обладнані пандусами або іншим необхідним обладнанням.

Згідно з таблиці, яку надали в департаменті, найбільше учнів з ООП – 18 – навчається у приватній школі «Всесвіт», по 16 – у ЗОШ №5 та №14. У школі №28 за інклюзивною формою навчається 15 учнів, у школі №32 – 12 учнів, №15 – 9, ще у трьох школах нараховується по 8 учнів з ООП. Жодного «інклюзивного» учня немає у ЗОШ№1 та новітній гімназії №3:


Нагадаємо, у нинішньому навчальному році в Житомирі функціонує 31 загальноосвітній навчальний заклад (23 школи, 4 ліцеї, 3 гімназії та 1 колегіум) та 1 вечірня школа на 7 класів.

Як повідомляв Житомир.info, в Житомирі станом на 26 травня 2017 року за індивідуальною формою навчалося 286 учнів, або 1 % від загальної кількості учнів. З осені в Житомирі почали створювати інклюзивно-ресурсні центри, - протитоп колишніх психолого-медико-педагогічних комісій, які є окремими юридичними особами і працюватимуть з дітьми з особливими потребами. У листопаді комісія обрала директорів двох міських ІРЦ.

У 2019 у школах і дитсадках Житомира розмістять наклейки з QR-кодом, за допомогою якого можна буде оцінити роботу закладу.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: клас інклюзія школа освіта  
Матеріали по темі