ДОПОМОГА

Одяг, взуття, іграшки та книги: волонтери розповіли, де у Житомирі приймають вживані речі

15 September 2021, 16:47

Майже в кожного є старі речі та взуття, які ми вже не наважуємось носити. Вони довгий час лежать у шафі і лише займають місце на поличках. Аби не викидати їх на звалище, непотрібні речі можна віддати тим, хто їх потребує. Куди у Житомирі можна віддати непотрібний одяг та взуття, дізнавалися журналісти Житомир.info.

Одним із таких місць є благодійний фонд «Фундація волонтери без кордонів», який знаходиться за адресою: Київське шосе, 11. Тут приймають будь-який вживаний одяг, головне, каже волонтерка Олена Гончаренко, щоб він був в хорошому стані.

«Ми приймаємо будь-який одяг без виключень, єдине прохання, щоб він був цілий, не порваний і без значних плям. Крім одягу, ми приймаємо також предмети побуту, іграшки, канцелярію і в принципі все, що людям не потрібно, все вживане можна нам віддати. Більше все ж таки потрібно дитячого одягу і підліткового одягу для хлопчиків. Дорослий одяг теж приймаємо, в нас є люди похилого віку, багатодітні родини, де батьки стараються віддати дітям щось краще, а в нас вже одягаються по можливості. Бажано нам приносити одяг з 8 до 12 год. у суботу, в нас тоді день видачі, цей одяг відразу потрапляє до людей», — розповідає засновниця благодійного фонду «Фундація волонтери без кордонів» Олена Гончаренко.


Речі для немовлят, дорослих, людей похилого віку, ранці, іграшки та ще багато іншого можна принести в інклюзивний читальний зал Житомирської обласної бібліотеки ім. Олега Ольжича.

«Приносять абсолютно все: речі для немовлят, взуття, на будь-який вік, від немовлят до людей похилого віку – ми збираємо всі речі. Ми завжди маємо таке прохання, щоб одяг був випраний, в доглянутому стані, якщо він має не зовсім належний стан, не завжди потрібно його приносити в такі організації, тому що нам доводиться його постійно перебирати, щоб той одяг не представляти нашим бенефіціарам, яких ми запрошуємо, щоб вони могли собі його взяли. З настанням холодів ми дуже потребуємо теплих шкарпеток, теплого взуття, шарфів, рукавиць, шапок, верхнього теплого одягу, светрів, теплих спідниць, штанів. Однак, якщо в когось у шафі заважають літні та легкі речі, ми їх радо приймаємо. Ми також збираємо книги, дитячі іграшки, адже не всі сім’ї можуть дозволити собі купувати такі речі. Ми працюємо 6 днів на тиждень, з 10 до 18 год., можна приносити речі в будь-який час, ми працюємо без обідньої перерви. Ми співпрацюємо з іншими громадськими організаціями, благодійними фондами, яким ми передаємо ці речі», — каже волонтерка Юлія Мельник.

За словами директорки департаменту соціальної політики Житомирської міської ради Вікторії Краснопір, у Житомирі є безліч місць, куди можна віднести непотрібні речі. Неабиякою популярністю користуються також і спеціальні бокси для вживаних речей.

«У нас є досить потужні волонтерські організації, які надають допомогу речами. Це український фонд благодійництва, БО «Банк добра», БФ «Фундація волонтери без кордонів», церкви, куди можна занести ці речі. Можна просто озирнутися навколо, подивитися на своїх сусідів, мені здається, в кожному будинку є люди, які потребують одягу. На сьогоднішній день є чотири скриньки, які розташовані в Богунській районній раді, в лікарні № 1 та № 2, а також позаду магазину «Глобал». В нас це поширено, скриньки наповнюються дуже швидко. Одяг надходить в Житомирську обласну ГО «Милосердя», Владислав Паламарчук також знаний в місті благодійник. Він розподіляє: той одяг частково потрапляє в центр безпритульних, якщо щось не підходить передають іншим благодійникам. Просто потрібно бажати це зробити, а адресати завжди знайдуться», — розповідає директорка департаменту соціальної політики Житомирської міської ради Вікторія Краснопір.

Куди в Житомирі можна віддати старий одяг та взуття, Житомир.info розповідав і в 2019 році

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: одяг взуття вживана річ благодійність благодійна організація волонтер волонтерство  
Матеріали по темі