Місто

​Котлета по-житомирськи, нагетси та VIP-сніданки: чим годують та як урізноманітнюють меню у школах

16 September 2021, 17:40

Аби дізнатися, що пропонують школярам на сніданок та обід, журналісти Житомир.info 16 вересня зазирнули до їдалень двох житомирських шкіл.

Двотижневе меню для 1-4 класів, а також пільгових категорій розробляє департамент освіти. Меню для старших класів школи можуть самостійно урізноманітнювати.

Сьогодні на сніданок учням початкових класів ЗОШ №7 дають запіканку з повидлом, йогурт та банан. Такий сніданок коштує 20 грн 20 коп, однак батьки платять 11 грн, іншу частину співфінансує міська влада.


За обід батьки учнів початкових класів сплачують повну вартість - 23 грн, 70 коп.

«Ми дотримуємося двотижневого примірного меню, де повністю збалансоване харчування для учнів 1-4 класів. Обідають вони сьогодні: яйце відварне, помідор свіжий, суп молочний, зрази м'ясні рублені з яйцем, картопляне пюре і компот з соком. Полюбляють курку з паприкою, запіканку, котлету курячу, картоплю», - каже підрядник Наталія Грищук.

Директор закладу зазначає, що цього року згідно з новим санітарним регламентом зі шкільного меню прибрали сосиски та ковбаси, а з буфету вилучили тістечка з кремом та печиво з начинками.

«Оскільки відбулася заміна стосовно напівфабрикатів, то, зрозуміло, що при приготуванні страв намагаються чергувати, урізноманітнювати, тобто з'явилося натуральне м'ясо, багато виробів з м'яса, каша, картопляне пюре і різні види каш теж чергуються, щоб вони упродовж двох тижнів не повторювались», - розповідає директор ЗОШ №7 імені В.В. Бражевського Михайло Чемерис.

Учні 5-11 класів можуть також придбати обід за 23 грн, 70 коп. або ж VIP-сніданок за 35 грн.

«В цих VIP-сніданках ми час від часу включаємо справи за рецептурою Клопотенка. Ми з досвідом відібрали ті, які дітям подобаються, споживаються із задоволенням. Страви, які вподобають діти на vip-сніданки - це шашлик (курячий), люля-кебаб, тобто м'ясні вироби, також відбивні дуже смачні роблять», - додає Михайло Чемерис.

У Житомирському міському колегіумі на обід для 1-4 класах приготували суп з картоплею та макаронами, м’ясні зрази, картопляне пюре, огірок. Із напоїв: компот.

Запитуємо у школярів, які страви у їдальні їм найбільше смакують та що хотіли б змінити.

«Я б нічого не змінював, я люблю макарони з нагетсами й салатом», - ділиться Тимур.

«Хочу, щоб нам навали сік і компот. Я люблю їсти борщ і пюрешку з котлетою», - відповідає Аліна.

«Мені подобається борщ, картошка пюрешка і котлетка. Хотів би, щоб мармеладки додавали. Не до вподоби рибна котлета», - зауважує Віталій.

Для учнів 5-11 класів - окреме меню. На сніданок сьогодні: огірок, котлета, пюре, банан, та компот. Вартість сніданку - 30 грн.

«Ми відпрацьовуємо меню, затверджене державними службами, але у те меню, що йде за кошти батьків, тобто для діток старшеньких, додаються деякі зміни, які слугують тому, щоб діти з більшим задоволенням споживали шкільну їжу це, наприклад, духмяна олія», - розповідає заступниця директора Житомирського міського колегіуму Ольга Висовень.

«Ми практикуємо давати нагетси і відбивні котлети вони полюбляють», - зазначає підрядник Тетяна Гурніцька.

Буфетну продукцію у колегіумі можна придбати лише за попереднім замовленням, щоб не утворювати чергу в їдальні.

«Клас попередньо замовляє, ті діти, які у класі хочуть докупити до обіду або не обідають, а тільки купляють буфетну продукцію вони замовляють попередньо. Класний керівник переносить всі відомості й для усього класу накривається буфетна продукція, водичка негазована, соки», - пояснює заступниця директора Житомирського міського колегіуму Ольга Висовень.

Щодо карантинних обмежень, у школах зменшили кількість дітей за одним столом: замість шести - тепер чотири. Біля входу в їдальню у двох закладах стоять антисептики для рук, а вчителі слідкують, щоб усі перед їжею помили руки.

Про те, хто та за скільки годує школярів Житомира у 2021 році - читайте тут.

Нагадаємо, У МОН роз’яснили щодо нових норм харчування у школах, які набирають чинності з 1 вересня 2021 року.

Як повідомляв Житомир.info, у березні 2019 року у житомирській гімназії №3 презентували збірник рецептів для шкільного меню, який розробив кулінарний експерт Євген Клопотенко разом із командою фахівців. У вересні 2019 року в ліцеях № 25 та № 24 показали шкільне меню та розповіли, що використовують лише декілька рецептів від учасника «МастерШеф».

З початку 2021 року вартість харчування у школах Житомира зросла на 9%. Таке рішення ухвалили на позачерговому засіданні міськвиконкому 21 грудня 2020 року: грошова норма для учнів 1-4 класів (сніданок) складає 20,20 грн, для учнів 1-11 класів (обід) - 23,70 грн.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: школа їжа харчування учень  
Матеріали по темі