Здоров'я

На засіданні в Житомирській облраді затвердили маршрути пацієнтів в межах госпітального округу

24 September 2021, 17:04

Під час засідання госпітальної ради затвердили План розвитку Госпітального округу Житомирської області на 2021-2023 роки, маршрути пацієнтів в межах госпітального округу, а також заслухали інформацію щодо виїзної консультативної допомоги дітям на території Житомирського госпітального округу.

Про це 24 вересня повідомляє пресслужба обласної ради.

«Метою Плану розвитку Госпітального округу Житомирської області на 2021-2023 роки є забезпечити гарантований своєчасний доступ населення до якісної медичної допомоги шляхом формування у Житомирському госпітальному окрузі спроможної мережі закладів охорони здоров’я. Доступність пацієнтів до закладів охорони здоров’я забезпечуватимуть через оптимізацію маршрутів пацієнта та покращення транспортної інфраструктури», - йдеться у повідомленні.

Зокрема, згідно з Планом, екстрена госпіталізація пацієнтів у невідкладному стані проводиться у найближчий заклад охорони здоров’я з наявним пакетом «Хірургічні операції дорослим та дітям у стаціонарних умовах».

Вагітних та породіль також транспортуватимуть у найближчій заклад населеного пункту від закладу охорони здоров’я, але який уклав договір з Національною службою здоров’я України за пакетом послуг «Медична допомога при пологах».

Що стосується інших пацієнтів, для кожного району розроблені окремі конкретні маршрути, графіки чергування, порядок організації транспортування та алгоритм дій.

Крім того, загальним Планом передбачено План розвитку кадрових ресурсів, оцінка обсягів коштів, що можуть бути спрямовані на фінансування викладених у плану розвитку госпітального округу заходів та механізм моніторингу та звітування.

Довідка облради: Мережа закладів охорони здоров’я Житомирського госпітального округу складається з 40 лікарень, з яких 33 лікарні є багатопрофільними. Ліжковий фонд станом на 01.01.2021 року налічує 7326 ліжок, рівень забезпеченості становить 61,2 на 10 тис. населення.

Структура наявного ліжкового фонду складає 63,8% (4676) ліжок вторинного рівня надання медичної допомоги, 36,2 % (2650) ліжок третинного рівня надання медичної допомоги (при нормативі 65% та 35 % відповідно).

Відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України від 15.01.2020 № 23-р «Про затвердження переліку опорних закладів охорони здоров’я у госпітальних округах на період до 2023 року» (зі змінами) у Житомирському госпітальному окрузі визначено такі опорні лікарні:

КНП «Бердичівська міська лікарня» Бердичівської міської ради;

КНП «Коростенська центральна міська лікарня Коростенської міської ради»;

КНП «Новоград-Волинське міськрайонне територіальне медичне об’єднання»;

КНП «Овруцька міська лікарня» Овруцької міської ради;

КНП «Центральна районна лікарня» Житомирської районної ради;

КНП «Центральна районна лікарня ім.. Д. І. Потєхіна» Коростишівської районної ради;

КП «Лікарня № 1» Житомирської міської ради;

КП «Лікарня № 2 ім. В.П. Павлусенка» Житомирської міської ради;

КНП «Малинська міська лікарня» Малинської міської ради;

КНП «Олевська центральна лікарня» Олевської міської ради.

Станом на 01.01.2021 року в галузі працює 4017 лікарів та 9855 молодших спеціалістів з медичною освітою.

Як повідомляв Житомир.info, в листопаді 2018 року в Житомирській ОДА зазначали, що у медичних установах госпітальних округів кількість ліжок перевищує нормативну, а рівень забезпеченості лікарень обладнанням лишається низьким.

Загалом за 30 років незалежності в Житомирськійобласті утричі скоротилася кількість лікарняних закладів: у 1990 році їх нараховувалось 145, у 2020 – лише 47.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі