Події

За перевищення оборони під час масової бійки в селі Житомирській області чоловік отримав 2,5 роки ув’язнення: підрізав трьох молодиків і одного вбив

28 September 2021, 17:01

В Овручі Житомирської області судили 33-річного чоловіка, який у 2019 році на Покрову у селі Білка під час вуличного конфлікту біля місцевого магазину ножем поранив чотирьох молодиків, один з яких від отриманих травм помер на місці події. Суд дослідив матеріали справи і прийняв рішення про те, що вбивство сталося за умов перевищення меж оборони і присудив 2,5 роки позбавлення волі.

Про це йдеться у вироку Овруцького райсуду від 22 вересня 2021, оприлюдненого в Єдиному державному реєстрі судових рішень.

У матеріалах суду зазначається, що обвинувачений – уродженець Чуднова, працюючий у ДП «Словечанське лісове господарство», раніше судимий за умисне вбивство, нанесення тяжких та легких тілесних ушкоджень і незаконне поводження зі зброєю, 14 жовтня 2019 року приїхав у село Білка на запрошення куми на престольне свято в селі. За його словами, після невеликого святкування він зібрався на автобус, який мав вирушати о 21.00. Маючи ще хвилин 15-20 чоловік вирішив зайти на каву до місцевого магазину. Біля входу помітив п’яну компанію – близько 10 молодиків, один з яких щось буркнув у його адресу. Обвинувачений відповів йому: «Сьогодні свято, відпочиваєш – то відпочивай» і рушив далі, але отримав у носа. За словами обвинуваченого, він розумів, що усі п’яні, тож мовчки пішов від магазину в бік зупинки. Але його наздогнали і поволокли назад, обступили і почали шарпати. Він розумів, що зараз почнуть бити, дістав з кишені рюкзака електрошокер з ліхтариком і натис на кнопку. Електрошокер у нього відібрали, почали шарпати ще більше, поволокли в темне місце до альтанки і почали бити. Били близько 10 п’яних, повалили на землю, він ледь встигав закриватися, підповз до рюкзака і дістав ножа, придбаного незадовго на базарі в Києві. Обвинувачений думав, що як побачать ножа – перестануть нападати, проте сталося навпаки: його оточили щільнішим кільцем, повалили на спину і один з потерпілих всівся зверху й почав душити. Обвинувачений не зміг його скинути з себе, відчув, що втрачає свідомість, і розуміючи, що якщо знепритомніє, його доб’ють, вдарив ножем у спину одного з нападників, але скільки разів – не пам’ятає. Потім вдарив ножем молодика, який бив його ногою по голові і поранив ногу. Чоловіку вдалося підвестися, але його продовжували бити і він відмахувався від ударів ножем. Врешті хтось вибив ножа з рук, його повалили на землю і зв’язали руки. Чоловік каже, що кілька разів втрачав свідомість і отямився уже в лікарні.

Перший потерпілий отримав п’ять колото-різаних ран і загинув на місці події, у його крові виявили 4,6 проміле алкоголю, ще троє потерпілих отримали ножові поранення різного ступеню тяжкості.

У суді потерпілі (жителі села Словечне) розповіли, що того вечора відпочивали у барі сусіднього села, випивали. Проте жоден з них не зміг розповісти, з чого розпочався конфлікт. Вони втрутилися в бійку уже коли обвинувачений штовхався з загиблим. Свідки також не можуть розповісти про суть конфлікту, зазначають лише, що побиття одного групою осіб тривало хвилин 10-20. Після різанини обвинувачений намагався втекти, його збили з ніг і притримали до приїзду поліції.

Судмедекспертиза дослідила тілесні ушкодження, які отримав в наслідок конфлікту обвинувачений, і виявила щонайменше сім забоїв та синців, переважно на обличчі та голові, які утворилися від ударів під час побиття.

Суд дослідив матеріали справи, покази учасників конфлікту і свідків, висновки експертиз і прийшов до висновку, що обвинувачений вчинив вбивство при перевищенні меж необхідної оборони.

Своєю ухвалою суди визнав обвинуваченого винним у вбивстві при перевищенні оборони, тяжкому тілесному ушкодженні та незаконному поводженні зі зброєю і призначив остаточне покарання у виді 2 років 6 місяців позбавлення волі. Також суд зарахував у строк покарання попереднє ув’язнення з 15 жовтня 2019 з розрахунку один день попереднього ув’язнення за день позбавлення волі.

У цивільних позовах щодо відшкодування моральної шкоди потерпілим відмовив або залишив без розгляду.

Як повідомляв Житомир.info, увечері 14 жовтня 2019 року під час бійки у селі Овруцького району 31-річний чоловік підрізав чотирьох молодиків з села Словечного, один з яких помер на місці події.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: побиття бійка різанина вбивство вирок суд  
Матеріали по темі