Здоров'я

У житомирській лікарні розповіли, у яких випадках хворих на COVID-19 мають госпіталізувати та який маршрут проходить пацієнт

28 September 2021, 18:29

У яких випадках хворих на коронавірус мають госпіталізувати, кому можуть відмовити та який маршрут проходить хворий у лікарні – 28 вересня у коментарі журналістам Житомир.info роз’яснив медичний директор міської лікарні №1 Андрій Волков.

До лікарні хворий може потрапити трьома шляхами, перший – викликати швидку допомогу.

«Набираєте 103, приїжджає бригада швидкої допомоги. Вони не всіх до нас везуть, везуть пацієнтів з середнім або важким ковідом, або якщо середній чи легкий ковід з супутніми захворюваннями. Якщо у людини низька сатурація або інші ознаки дихальної недостатності чи інших важких ускладнень, вони везуть сюди. Лікар оглядає робить, експрес-тест і госпіталізує на вільні місця у наших 7 інфекційних відділеннях», – говорить медичний директор КП «Лікарня №1» Андрій Волков.


Другий варіант – звернутися до сімейного лікаря, який може дистанційно оцінити ваш стан та запропонувати госпіталізацію при таких симптомах:

«Це зниження сатурації 92 і нижче, задишка – коли частота дихання понад 30 вдихів за хвилину або менше ніж 10, це посиніння шкіри, порушення дихання чи ознаки будь-яких інших ускладнень. Сімейний лікар створює електронне направлення, каже пацієнту номер цього направлення, і пацієнт самостійно дістається до нашого інфекційного відділення. На місці лікар оцінює стан пацієнта. Якщо стан такий, який потребує госпіталізації, критерії я вам назвав. Якщо ж пацієнт не важкий, то йому розписується лікування, і він іде додому», – розповідає медичний директор КП «Лікарня №1» Андрій Волков.

Або ж пацієнт може звернутися самостійно в інфекційне відділення, однак лише при невідкладних станах.

«Невідкладний стан – це раптове погіршення стану здоров’я, яке загрожує життю. Якщо людина, скажемо так, помирає, простими словами. Вона може сама звернутися, на своїй машині приїхати без направлення. Їй на місці нададуть усю необхідну допомогу, але найкращий шлях – це через швидку допомогу або сімейного лікаря, щоб був фільтр, який обмежить кількість охочих, тому що наші лікарі зараз працюють з великим перенавантаженням», – каже Андрій Волков.

Сьогодні у лікарні №1 лежить 187 хворих на коронавірус та пацієнтів з підозрою. Для хворих з ковід перепрофілювали 6 відділень.

Усіх хворих на ковід-19 привозять в корпус інфекційного відділення міської лікарні №1. Далі пацієнта оглядає лікар, їх розподіляють у відділення в залежності від стану тяжкості.

«Там окремий вхід, щоб наші пацієнті та інші не перемішувались, і не було змоги інфікувати один одного. Лікар оглядає пацієнта, оцінює стан. Якщо стан важкий – критична дихальна недостатність або ж ознаки ускладнень інфарктів чи інсультів, – пацієнт госпіталізується в одне з відділень інтенсивної терапії. Якщо у пацієнта середній ступінь важкості, він госпіталізується на вільні ліжка наших інфекційних відділень. Якщо це вагітні з терміном вагітності 2 тижні і більше – це обсерваційне відділення, яке приймає пацієнтів з усієї Житомирської області, не тільки міста Житомира», – пояснює Андрій Волков.

Медичний директор також зазначає, що новий штамп Дельта, який фіксували також і в Житомирі, набагато агресивніший від попередніх.

«Лабораторний центр кілька разів проводив типування і на початку третьої хвилі. Всіх наших хворих ми не маємо змоги проідентифікувати – Дельта це чи не Дельта, але ми десятки хворих підтвердили, це і так зрозуміло, що це Дельта. Вона має інші епідемічні властивості, тобто вона більш заразна. Порівнюють її з кором, тобто вона набагато швидше поширюється, по-друге, скорочений інкубаційний період. Якщо раніше два тижні, то зараз від моменту зараження до появи клінічних симптомів проходить 4-5 днів. Ми бачимо, що хворіють не літні люди, а вже й молоді, і помирають теж. Штам мутований, більш агресивний і ми бачимо, що нам важче працювати й ті протоколи, які були раніше, вже не такі ефективні. Ми бачимо, що лікування трошки не таке ефективне як влітку», – додає медичний директор КП «Лікарня №1» Андрій Волков.

Нагадаємо, станом на ранок 28 вересня 2021 року в Житомирській області лабораторно підтверджено 93677 випадків коронавірусної хвороби, з них 80 виявили упродовж минулої доби, 27 вересня.

Як повідомляв Житомир.info, 12 серпняроку Житомирський обласний лабораторний центр інформував, що серед хворих на коронавірус з Житомирської області виявили 20 випадків інфікування штамом Delta. Одна хвора померла.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: коронавірус COVID-19 лікарнял лікарня №1 госпіталізація Волков пацієнт  
Матеріали по темі