Події

​Уродженцю Житомира присудили понад 3 роки ув’язнення за неправдиве повідомлення про підготовку замаху на президента в резиденції Синьогора

8 October 2021, 11:31

Уродженець Житомира отримав реальне покарання за завідомо неправдиве повідомлення про замах на життя президента України: три роки і один місяць позбавлення волі. Раніше чоловік уже притягувався до відповідальності за аналогічне правопорушення і отримав 2 роки з іспитовим терміном, упродовж якого здійснив новий злочин.

Про це йдеться у вироку Івано-Франківського міського суду від 4 жовтня 2021, оприлюдненому в Єдиному державному реєстрі судових рішень.

У матеріалах суду зазначається, що обвинувачений – уродженець Житомира 29 грудня 2020 о 23 год. 05 хв. Перебуваючи вдома з телефона своєї матері створив повідомлення з погрозою вчинення злочину, пов`язаного із посяганням на життя Президента та загибеллю інших людей. Далі, використовуючи електронну поштову скриньку, він розіслав це повідомлення на електронні адреси Служби безпеки України в Івано-Франківській області та ще 12 іншим адресатам.

Скріншот з матеріалів суду

Лист був наступного змісту: «Я готую замах на президента України в Гуті. Тому діяти ви змушені протягом 294 днів по обіді. Це обов`язок слідчого чи прокурора. На мою думку ГУНП в Ів.-Фр., СБУ в ІВ-Фр., місцева прокуратура та місцевий суд починають або вже зрозуміли що відбувається. Або ви або вас.)))) Не полінуйтесь радитись з очільниками цих відомств. Пригадайте слова ОСОБА_5 (ВМС) про досягнення матриці по приїзді зі сполучених штатів. Дежавю. Всі дивились фільм «Матриця». Все відбувається трішки в іншому форматі, але не помічати очевидного працюючи в таких структурах - це ганебно, як мінімум. Це нагадує футбол головою держави. Відповідальність - це засіб тиску. Сприймайте нас, як 12 гравця - вболівальники, ультрас. Увага! Запитання: Кому ще я відправив це повідомлення?».

У суді обвинувачений свою вину визнав, сказав, що діяв для перевірки стану готовності правоохоронних органів для забезпечення захисту Президента України, вважав за необхідне залучити ще більше осіб для охорони Президента. Вважав, що треба щось змінити в країні, а тому надсилав численні листи в органи державної влади та міжнародні організації, висловлюючи свою політичну позицію. Залякати когось чи погрожувати наміру не мав. Написав листа про підготовку замаху на життя Президента України та надіслав його різноманітним державним органам електронною поштою з власної електронної поштової скриньки з телефона матері. Будь-якими відомостями, що хтось готує замах на життя Президента, не володів. Також підготовку замаху не здійснював. Чоловік запевнив, що усвідомлював протиправність своїх дій, шкодує про вчинене, готовий нести відповідальність за свої дії. Має позитивні плани на майбутнє.

Скріншот з матеріалів суду

У суді мати обвинуваченого повідомила, що проживає разом з сином, який ніде не працює, бо не може влаштуватися за професією і живе за її кошт. Чоловік не має власного телефона чи комп’ютера, того вечора взяв телефон матері, нібито, аби домовитися з друзями про зустріч. Жінка розповіла, що їй відомо, що сину приходили електронні листи-відповіді про те, що його звернення прийняті чи перенаправлені кудись.

Правоохоронці 30 грудня 2020 перевірили територію ДО «Резиденція Синьогора» в с. Гута Богородчанського району і жодної вибухівки не виявили. Тож інформація, наведена у повідомленні, була перевірена, але не знайшла свого підтвердження.

Того ж дня правоохоронці знайшли особу, яка відправила неправдиве повідомлення: під час обшуку в домоволодінні обвинуваченого знайшли телефон, у якому у вкладці серед надісланих повідомлень містився лист вищезазначеного змісту.

Скріншот з матеріалів суду

З огляду на невідбуте покарання за аналогічний злочин, винесений вироком суду від 27 серпня 2020, прокурор просив для обвинуваченого 4 роки і 6 місяців позбавлення волі.

Суд зважив на характеристику обвинуваченого, який раніше мав розлади психіки, викликані вживанням наркотиків, втім експертиза визнала чоловіка осудним, і призначив покарання за неправдиве повідомлення про посягання на життя президента – три роки ув’язнення, а з урахуванням терміну невідбутого покарання – остаточний вирок суду: три роки і один місяць позбавлення волі.

Скріншот з матеріалів суду

Нагадаємо, Новий 2021 рік президент України Володимир Зеленський зустрічав у резиденції Синьогора в селі Гута на Прикарпатті.

Як повідомляв Житомир.info, вранці 15 березня 2021 невідомий повідомив поліції про замінування податкової інспекції в Житомирі, з будівлі евакуювали близько 200 людей. Але вибухових пристроїв не знайшли і шукали автора дзвінка.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: замах на президента вибухівка вирок суд  
Матеріали по темі