Влада

В Житомирській обласній раді хочуть затвердити Кодекс етичної поведінки депутатів

26 October 2021, 11:56

Житомирській обласній раді пропонують затвердити Кодекс етичної поведінки депутатів.

Відповідний проєкт рішення сесії оприлюднений 26 жовтня. Його розробниками є дві депутатки: голова фракції «Слуга народу» Людмила Кицак (викладач Бердичівського педагогічного фахового коледжу Житомирської обласної ради) та член фракції «Пропозиція» Алла Мусевич (адвокат).

«Загальною метою Кодексу є визначення норм поведінки, які рекомендовано для дотримання депутатами/тками, а також надання їм допомоги щодо дотримання цих норм та інформування громади про поведінку, якої слід очікувати від зазначених осіб. Місія обласної ради як органу місцевого самоврядування – служіння інтересам територіальних громад Житомирської області, сприяння розвитку демократії, розбудові громадянського суспільства, захисту прав та свобод жителів відповідно до адміністративного устрою Житомирської області. Кодекс покликаний сприяти зміцненню поваги до депутатів/ток, їх високого авторитету у суспільстві, а також встановлює порядок вирішення можливих етичних конфліктів між депутатами/тками і притягнення до відповідальності за порушення етичних норм і вимог, передбачених цим Кодексом.», - зазначається у проєкті Кодексу.

Пропонується на офіційній веб-сторінці Житомирської обласної ради створити окремий розділ «Кодекс етики Житомирської обласної ради», де розмістити текст Кодексу, а також, за висновком і поданням постійної комісії обласної ради з питань регламенту, депутатської діяльності, місцевого самоврядування, законності, правопорядку та антикорупційної діяльності, оприлюднювати скарги, розслідування, рекомендації та запротокольовані рішення та інші документи щодо випадків порушення Кодексу суб’єктами етичної поведінки.


Зауважимо, що в Кодексі є окремий розділ «Взаємовідносини суб’єктів етичної поведінки з виборцями», в якому, зокрема, прописані правила поведінки в Інтернеті:

під час спілкування в Інтернеті дотримуватись загальних правил етичної поведінки;

поширювати лише правдиву інформацію та перевірені дані;

вживати дії з унеможливлення провокування конфліктів, сприяти їх розв`язанню;

дотримуватися нормативної лексики.

Розголошення персональних даних інших осіб шляхом використання соціальних мереж або будь-яких інших інтернет-ресурсів є недопустимим.

Як повідомляв Житомир.info, в лютому 2016 року Кабмін затвердив Правила етичної поведінки державних службовців, але через рік відповідна постанова втратила чинність.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: облрада кодекс етика Кицак Мусевич  
Матеріали по темі