Здоров'я

​У Житомирській міській дитячій лікарі розповіли про кількість дітей з COVID-19, симптоми та ускладнення після хвороби

27 October 2021, 18:26

З 23 жовтня у міській дитячій лікарні ім. Башека розгорнули відділення для госпіталізації хворих на COVID-19, яке передбачає 40 ліжок. До цього дітей направляли до обласної дитячої лікарні.

«У Житомирській обласній дитячій лікарні справлялися і ті ліжка, які були розгорнуті там їх було досить. Але зараз ми спостерігаємо вже з вересня підйом захворюваності саме у дітей, тому ми подали документи та МОЗ визначило нас (міську дитячу лікарню, - ред.) теж як опорну лікарню», - розповідає заступниця Житомирського міського голови Марія Місюрова.

Станом на 27 жовтня у лікарні ім. Башека перебуває 15 дітей: десять дітей з підтвердженим діагнозом, п'ятеро - з підозрою.


«Двоє дітей від одного року до чотирьох, троє дітей дошкільного віку і п'ятеро дітей - підлітки. Сьогодні стан дітей усіх середньої важкості. У 50% дітей - це ознаки гострої респіраторної вірусної інфекції: висока температура, головний біль, блювання і 50% дітей з ознаками пневмонії», – розповідає медична директорка КП «Дитяча лікарня імені В.Й. Башек» Світлана Довгаль.

Дітей до шести років обов’язково госпіталізують з батьками, навіть якщо вони також хворі на коронавірус.

«Якщо тато чи мама хочуть перебувати з дитиною старшого віку, то ми дозволяємо. Якщо батьки хворіють на коронавірус, вони теж знаходяться по догляду за дітьми у лікарні, тому що умови перебування у першому інфекційному відділенні такі, що кожна дитина з мамою перебуває в окремому боксі, де є туалет ванна кімната», - говорить Світлана Довгаль.

З початку пандемії у дітей були серйозні укладення після коронавірусної інфекції, натомість від нового штаму «Дельта» ускладнень у лікарні ще не фіксували.

«Якщо ми говоримо про хвилю «Дельта», то поки що ускладнень ми не бачимо. Але, на жаль, після першої хвилі, яка була у 2020 році, ми спостерігали важкі ускладнення - це системний запальний синдром, це синдром Кавасакі, й у нас були такі діти віком 5 років, підлітки, які отримали важке дороговартісне лікування у відділені інтенсивної терапії. Є двоє дітей, яких ми направляли в Київ на подальше обстеження і лікування», - додає Світлана Довгаль.

Медична директорка Світлана Довгаль також роз’яснили, у яких випадках батькам потрібно одразу звертатися до лікарні.

«Якщо батьки звертають увагу, що є лихоманка, яка не збивається від прийому жарознижувальних засобів більше чотирьох годин, якщо батьки відмічають, що дитина сонлива, в’яла або навпаки - проявляє неспокій, є ознаки блювоти, важкого кашлю, який виснажує дитину, то в таких випадках, якщо не має зв’язку з педіатром, ми радимо самостійно звертатися на приймальне відділення, де лікар огляне та надасть допомогу», - радить медична директорка КП «Дитяча лікарня імені В.Й. Башека» Світлана Довгаль.

Зазначимо, що Міністерство охорони здоров’я України дозволило вакцинувати дітей віком від 12 років вакциною Pfizer.

Нагадаємо, станом на 25 жовтня у ковідному відділенні дитячої міської лікарні ім. Башека знаходилося восьмеро дітей, хворих на COVID-19.

Як повідомляв Житомир.info, станом на ранок 27 жовтня, у Житомирській області зареєстрували ще понад 700 нових випадків СOVID-19, померли 23 хворих.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Місюрова Довгаль коронавірус діти  
Матеріали по темі