Здоров'я

Збільшилася смертність, а хворих госпіталізують у важкому стані: ситуація з COVID-19 у житомирській лікарні №2

5 November 2021, 11:20

Штам коронавірусу «Дельта» – значно заразніший та агресивніший. Про це розповідають медики міської лікарні №2 ім. В.П.Павлусенка. Заклад другої хвилі розгорнув ковідне відділення місяць тому, за добу тут госпіталізують до півсотні пацієнтів.

«З першого жовтня ми розгорнули 300 ліжок для надання допомоги пацієнтам з коронавірусною хворобою. Для цього ми заділи повністю шестиповерховий корпус і залучити частково чотириповерховий корпус. Станом на ранок 4 жовтня у нас знаходиться 225 пацієнтів, у відділенні інтенсивної терапії перебуває 12 пацієнтів, з них 10 пацієнтів – на апараті дихання», – розповідає медичний директор КП «Лікарня №2 ім. В.П.Павлусенка» Віктор Помирляну.


У лікарні зазначають, що у порівнянні з попередніми хвилями кількість госпіталізованих у важкому стані збільшилася на 20%. Почастішали випадки, коли пацієнтів зі «швидкої» одразу кладуть у реанімаційне відділення.

Перебіг хвороби у пацієнтів з новим штамом змінився, каже лікар-анестезіолог інфекційного відділення № 1.

«Більш молодий контингент пацієнтів, і перебіг ускладнюється тим, що досить часто виникають тромботичні ускладнення. Це як тромбози судин нижніх, верхніх кінцівок, інсульти досить часто почали траплятися у таких пацієнтів. Під час першої й другої хвиль ми в середньому мали тиждень перебування на допоміжній вентиляції, зараз доходить до двох чи трьох тижнів», – говорить лікар-анестезіолог інфекційного відділення КП «Лікарня №2 ім. В.П.Павлусенка» Василь Шутенко.

Потреба у кисні для пацієнтів з «Дельтою» набагато більша.

«Якщо у попередніх хвилях ми мали максимальна кількість 1,5 тонни рідкого кисню (використовували за добу), то зараз ми використовуємо 1,7 тонни, 2 тонни, 2,3 тонни», – додає директор КП «Лікарня №2 ім. В.П.Павлусенка» Віктор Помирляну.

На жаль, у лікарні зросла кількість летальних випадків від коронавірусу.

«Якщо у попередніх хвилях за місяць помирало в межах 50 пацієнтів, за жовтень 2021 року померло 88 пацієнтів», – каже Віктор Помирляну.

Серед пацієнтів, які перебувають у лікарні №2, трохи більше ніж 10% зробили щеплення від коронавірусу. З 88 пацієнтів, які померли у жовтні, – три вакцинованих, однак вони мали серйозні супутні хвороби.

«Із 88 осіб померло тільки 3 пацієнти, які були вакциновані. Це дві жінки 78 і 66 років, які мали супутню патологію, і молода жінка 44 років, яка мала надмірну вагу, тобто мала ожиріння третього ступеня», – повідомляє директор КП «Лікарня №2 ім. В.П.Павлусенка».

Натомість лікарі наголошують: вакциновані набагато рідше потрапляють у лікарню, а перебіг хвороби у них помітно відрізняються.

«Ті, хто госпіталізується і вакцинований, перебіг легше протікає, ніж тих, хто є невакцинованим, і більшість з них виписуються швидше ніж ті, які є невакцинованими. Перебіг легкий», – пояснює завідувач інфекційного відділення КП «Лікарня №2 ім. В.П.Павлусенка» Наталія Савіцька.

Наразі вакцинація – єдиний спосіб вберегти себе та оточуючих від ускладнень.

Нагадаємо, зі слів голови Житомирської облдержадміністрації Віталія Бунечка, станом на ранок 4 листопада 2021 року в області хворих на коронавірус приймають 24 лікарні. Їхня середня завантаженість становила 69%. Однак деякі заклади заповнені на 90%. Голова ОДА також зауважив, що більшість хворих заражені Delta-штамом.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: коронавірус COVID-19 лікарня лікарня №2  
Матеріали по темі