Влада

​У Житомирі архітектори вийшли на акцію протесту проти законопроєкту щодо реформування сфери містобудівної діяльності

16 November 2021, 15:12

Місцеві архітектори 16 листопада зібралися на майдані Корольова на акцію протесту проти законопроєкту щодо реформування сфери містобудівної діяльності № 5655. Вони кажуть, якщо цей закон ухвалять, криза в сфері містобудування значно поглибиться.

«Не дивлячись на те, що в законі є позитивні моменти, наприклад, цифровізація та відкритість, є багато моментів, які потребують доопрацювання, або навіть повністю переписання закону. Які негативні речі? Перше, від процесу містобудування усувається місцеве самоврядування. Місто не буде контролювати забудовника, який робить об’єкти житлового та громадського призначення, не буде важелів. Вся влада в сфері містобудування формується в руках містобудівної палати, а це означає корупційні ризики. Нівелюється принцип самоврядних професійних організацій, в даному випадку, архітекторів, тільки архітектор може оцінити роботу своїх колег. На бюджетні проєкти взагалі пропонують в архітектора ще на початку своєї роботи забрати авторські права. Ми хочемо звернути увагу, що закон 5655 не можна приймати в такому форматі», — розповідає голова Житомирського Регіонального осередку Архітектурної палати Національної спілки архітекторів України Роман Котюк.

«Я пенсіонер і вирішив підтримати молодь у цьому питанні. Серйозний період у нас почався в реформуванні архітектурної містобудівної галузі. Роль архітектора нівелюється повністю, це схоже на 1955 рік, теж була постанова про надмірності в архітектурі, зараз відбувається щось схоже. Архітектори не будуть головними спеціалістами в галузі будування, ну і більше за все будівельники», — каже архітектор Валерій.

Після акції протесту архітектори передали лист з вимогами голові Житомирської ОДА.

«Ми передали на ім’я голови Житомирської ОДА Віталія Бунечка листа з проханням, транслювати нашу позицію, це акція всеукраїнська, ми сподіваємося, що нас почують. Хочемо сферу містобудування привести до ладу, щоб всі змогли працювати, створювати якісний продукт», — говорить Роман Котюк.

Нагадаємо, 25 жовтня 2021 містяни штурмували «Житомиргаз» через намір підняти тариф.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: архітектор протест акція законопроєкт реформа містобудівна діяльність  
Матеріали по темі