Економіка

RE: Бюджети територіальних громад за 10 місяців: в Житомирській на одного жителя – майже 7 тис. грн доходів, в Оліївській – в два рази більше

20 November 2021, 11:46

Департамент фінансів облдержадміністрації оприлюднив оцінку показників бюджетів територіальних громад Житомирської області січень-жовтень 2021 року.

«Після завершення формування нового адміністративно-територіального устрою України на прямі міжбюджетні відносини з державним бюджетом перейшли бюджети 66-ти територіальні громади області. Для аналізу ефективності функціонування громад та рівня їх забезпеченості ресурсами для виконання повноважень місцевого самоврядування необхідним є здійснення систематичного моніторингу фінансово-бюджетних показників їхньої діяльності. За підсумками січня-жовтня 2021 року проведено оцінку окремих показників фінансової (бюджетної) діяльності територіальних громад», - йдеться у повідомленні на сайті фіндепартаменту.

Оцінювання проводилося за наступними індикаторами:

1.Доходи загального фонду на 1-го мешканця (співвідношення обсягу надходжень доходів загального фонду без трансфертів до кількості мешканців відповідної громади)

За цим показником лідером є Оліївська громада, де на одного мешканця приходиться 14 тис. 387,9 грн доходів, на другому місці Ушомирська – 12 тис. 038,1 грн, третя сходинка у Харитонівської громади – 9 тис. 842,7 грн. Житомирська міська територіальна громада знаходиться на четвертому місці – 6 тис. 942,9 грн на одного мешканця. Загалом в області цей показник становить 5 тис. 812,5 грн. Найгірша ситуація в Курненській громаді, де на одну людину приходиться 2 тис. 063,7 грн доходів.


2. Співвідношення видатків на утримання апарату управління із фінансовими ресурсами громади (співвідношення видатків на утримання апарату управління органів місцевого самоврядування із сумою доходів загального фонду без урахування трансфертів з державного бюджету, у відсотках)

Житомирська ТГ на утримання апарату спрямовує лише 7% доходів, Новоград-Волинська – 11,4%, Бердичівська – 13,3%. Середній показник по області становить 16,8%. Зауважимо, що Оліївська громада витрачає на утримання апарату п’яту частину доходів бюджету – 21,4%, а Харитонівська – майже половину, 41,5%. Найбідніша Курненська громада спрямовує найбільше – 53,6% отриманих доходів йдуть на утримання апарату.


3. Рівень дотаційності бюджетів (співвідношення обсягу базової чи реверсної дотації до загальної суми доходів загального фонду бюджету громади з дотаціями, але без урахування субвенцій з державного бюджету)

Переважна більшість громад області є дотаційними, а вісім «найбагатших» віддають частину коштів до державного бюджету в якості реверсної дотації. Найбільший відсоток у Оліївської громади (21,4%), Ушомирської (15,7%) та Чижівської (10,5%), Житомирська міська громада повертає до дежбюджету 5,8% доходів. Натомість лідером за отриманням базової дотації, яку ще називають дотацією вирівнювання є Курненська (39,3%), Барашівська (35,6%) та Городницька (31,2%) громади.


4. Питома вага заробітної плати у видатках загального фонду бюджету громади (відсоткова частка проведених із загального фонду бюджету видатків на заробітну плату з нарахуваннями до обсягу видатків загального фонду бюджету без урахування трансфертів, перерахованих з бюджету громади до інших бюджетів)

В усіх громадах області більш ніж 60% загального фонду бюджету йде на виплату зарплат, по області цей показник становить 76,8%. Лише в шести громадах питома вага заробітної плати у видатках менша за середньообласний показник, а у двох громадах (Стриївській та Курненській) на зарплата забирає більш ніж 90%.


5. Частка місцевих податків і зборів у доходній частині загального фонду бюджету громади (без трансфертів)

По Житомирській області загальна частка місцевих податків у фондах бюджетів громад у середньому складає 27,3%, натомість у чотирьох громадах вона становить половину бюджету: Червоненська (59,9%), Новоборівська (58,1%), Потіївська (54,4%), Корнинська (50,3%). У Житомирській ТГ місцеві податки це лише 24,7% дохідної частини бюджету, в Оліївській ТГ – 18,2%, найменше в Чижівській – 14,3%.


Нагадаємо, станом на 01.09.2021 року плановий показник доходів місцевих бюджетів (з урахуванням змін) становив 14637,6 млн грн. За підсумками січня-серпня 2021 року виконання річного планового показника становить 67%, у порівнянні з аналогічним періодом у 2021 році надходження до місцевих бюджетів збільшилися на 1063,3 млн грн або на 12,2%, найвищий приріст доходів загального фонду відносно 2020 року досягнуто в Оліївській (+40,2%), Вчорайшенській (+39,6%), Горщиківській (+38,9%), Стриївській(+37,7%)та Харитонівській(+36,4%) територіальних громадах.

Як повідомляв Житомир.info, місцеві бюджети Житомирської області за шість місяців 2021 року отримали від малого бізнесу понад 480 млн грн єдиного податку.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: бюджет ОТГ доходи 
Матеріали по темі