Влада

Суд скасував розпорядження голови Житомирської облради і поновив на посаді звільненого керівника будинку-інтернату

24 November 2021, 15:21

Житомирський апеляційний суд скасував рішення суду першої інстанції та поновив Олександра Поліщука на посаді керівника Тетерівського дитячого будинку-інтернату Житомирської обласної ради.

Відповідна постанова була ухвалена апеляційним судом 16 листопада 2021 року.

«Суд першої інстанції зробив правильний висновок, що між сторонами був укладений строковий трудовий договір строк дії якого визначено настанням юридичного факту – прийняттям Житомирською обласною радою розпорядження про призначення керівника. Разом з тим суд порушив правила оцінки доказів. Як передбачено ч.2 ст.89 ЦПК України, суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності. Так, суд не взяв до уваги положення про Тетерівський дитячий будинок-інтернат Житомирської обласної ради, затверджене рішенням Житомирської обласної ради від 25.06.2020 №1932, згідно п.10.3 якого оперативне управління (керівництво) будинком-інтернатом здійснює директор, та зміст розпорядження голови Житомирської обласної ради від 02.04.2021 №110-К, з якого вбачається, що ОСОБА_2 (новий керівник Володимир Мазяр – ред.) призначено не на посаду директора, а на посаду тимчасово виконуючого обов`язки директора до призначення керівника обласною радою. Як пояснив в судовому засіданні апеляційного суду представник Житомирської обласної ради, конкурс на посаду директора Тетерівського дитячого будинку-інтернату до цього часу не проведено. Отже, юридичний факт, з настанням якого припиняється строковий трудовий договір ОСОБА_1 (Олександр Поліщук) – призначення керівника дитячого будинку, не настав», - зазначається в постанові.

Апеляційний суд скасував рішення Богунського районного суду м. Житомира від 29 липня 2021 року, який відмовив Олександру Поліщуку у задоволенні позову, і ухвалити нове судове рішення: визнав незаконним та скасував розпорядження голови облради про звільнення та поновив Поліщука на посаді в.о. директора Тетерівського дитячого будинку-інтернату з 3 квітня 2021 року. Тетерівський будинок-інтернат має виплатити Олександру Поліщуку середній заробіток за час вимушеного прогулу в розмірі 141 тис. 063 грн 98 коп. (це без урахування податків та обов`язкових платежів) і судовий збір в розмірі 1362 грн.

«Допустити негайне виконання рішення в частині поновлення на роботі і стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу в межах суми платежу за один місяць. Стягнути з Тетерівського дитячого будинку-інтернату Житомирської обласної ради на користь держави судовий збір в розмірі 4433 грн. Стягнути з Житомирської обласної ради на користь держави судовий збір в розмірі 2270 грн», - йдеться у постанові.

Скріншот з постанови апеляційного суду

Зауважимо, що 5 листопада голова обласної ради Володимир Федоренко підписав розпорядження про створення конкурсної комісії з проведення конкурсу на заміщення вакантної посади директора Тетерівського дитячого будинку-інтернату. Оголошення про конкурс на заміщення цієї посади оприлюднене на сайті облради 12 листопада 2021 року.

Нагадаємо, колектив комунальної установи «Тетерівський дитячий будинок-інтернат» Житомирської обласної ради 1 квітня 2021 року звернувся до голови облради Володимира Федоренка з проханням залишити на посаді керівника закладу Олександра Поліщука, який з 2 квітня 2019 року був призначений в.о. директора. Але голова Житомирської облради Володимир Федоренко розпорядженням від 2 квітня 2021 року звільнив Олександра Поліщука з посади виконуючого обов’язки директора Тетерівського дитячого будинку-інтернату і з 5 квітня 2021 року призначив на цю посаду Володимира Мазяра, який працював заступником директора табору «Орлятко» (комунальний заклад Житомирської обласної ради, який знаходиться в селі Левків), є членом ВО «Батьківщина» і на місцевих виборах 2020 року від цієї партії балотувався до Житомирської районної ради.

Ухвалою від 28 квітня 2021 року Богунський районний суд м.Житомира відкрив провадження з позовною заявою Олександра Поліщука до Житомирської обласної ради, Тетерівського дитячого будинку-інтернату Житомирської обласної ради, про визнання незаконним та скасування розпорядження про звільнення, поновлення на роботі та стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу.

Як повідомляв Житомир.info, в травні 2021 року звільнений директор комунального підприємства «Готельний комплекс «Україна» Петро Козенюк звернувся до суду з позовом до Житомирської обласної ради в особі голови облради Володимира Федоренка про визнання незаконним та скасування розпорядження, поновлення на роботі, стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу. В серпні 2021 року з позовом до Житомирської обласної ради в особі голови облради Володимира Федоренка про визнання незаконним та скасування розпорядження, поновлення на роботі, стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу звернувся звільнений директор комунального закладу «Житомирська обласна школа вищої спортивної майстерності» Василь Грибук.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: інтернат облрада Поліщук Тетерівський інтернат суд  
Матеріали по темі