Влада

Житомирська облрада хоче пільгові тарифи на енергоносії для виробників продуктів та натякає на соціальну напругу

14 December 2021, 12:36

Депутати Житомирської обласної ради збираються затвердити звернення до Верховної ради щодо тарифів на енергоносії для промислових підприємств.

Відповідний проєкт рішення сесії, розроблений департаментом агропромислового розвитку та економічної політики ОДА, оприлюднений 14 грудня на сайті облради.

«Ми, депутати Житомирської обласної ради, стурбовані ситуацією щодо стрімкого зростання цін на вітчизняному ринку соціально значущих товарів, зокрема продовольчих товарів. Головним чинником, що обумовив таку ситуацію, є зростання вартості енергоносіїв для підприємств. В умовах негативних наслідків карантинних обмежень у зв’язку з пандемією Covid-19 для економічної ситуації в галузях промисловості додаткове навантаження на виробників через підвищення тарифів на газ та електроенергію може призвести до катастрофічних наслідків в частині зменшення обсягів виробництва, підвищення рівня збитковості, а також скорочення робочих місць. На сьогодні українські товаровиробники змушені реагувати на зростання тарифів на газ та електроенергію підвищенням вартості виробленої продукції. Це стосується і товарів першої необхідності, до яких належать продукти харчування, у тому числі хлібобулочні вироби. Зокрема, середня вартість хліба в області з початку цього року зросла на 3,7%, олії соняшникової - 48,8%, цукру - 27,3%, борошна - 5,5%, крупи гречаної - 14%, масла вершкового - 19,4%. У разі невжиття відповідних заходів зі стабілізації тарифів на газ та електроенергію для промислових підприємств, зокрема для тих, що виробляють харчові продукти, це призведе до виникнення соціальної напруги в суспільстві та неможливості значної частини населення, зокрема його вразливих верств, забезпечувати себе продуктами харчування у необхідній кількості», - йдеться у зверненні.

Зазначається, що відсутність відповідного закону сприяє встановленню необґрунтовано високих націнок на продовольчі товари недобросовісними суб’єктами господарювання.

«Враховуючи вищевикладене, звертаємося з проханням посприяти встановленню пільгових тарифів на енергоносії для виробників соціально значущих товарів, у тому числі хлібобулочних виробів, створенню цільового фонду для формування компенсаторів ціни природного газу та електроенергії для підприємств харчової промисловості, а також розглянути можливість щодо прийняття Закону України «Про внутрішню торгівлю», - зазначається у зверненні, яке збираються розглянути на сесії обласної ради 16 грудня 2021 року.


Нагадаємо, на споживчому ринку Житомирської області у вересні 2021 року порівняно з серпнем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,3%, у жовтні продукти харчування та безалкогольні напої подорожчали ще на 0,3%.

Як повідомляв Житомир.info, на сесії 16 грудня 2021 року Житомирська облрада планує розглянути звернення до Верховної ради щодо необхідності прийняття законопроєктів про підтримку молочної галузі України, бо імпортні молочні продукти дешевші, ніж вітчизняні.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: облрада звернення продукти енергоносії промисловість товар ціна  
Матеріали по темі