Влада

​Що робити, аби за порушення ПДР відповідали водії, а не власники, які передали авто в користування. Роз’яснення патрульних

18 January 2022, 16:53

Що слід зробити, щоб відповідальність за порушення на дорозі отримував саме водій, а не власник транспортного засобу чи керівник юридичної особи з великим автопарком.

Роз’яснення 18 січня надав заступник керівника Департаменту патрульної поліції Олексій Білошицький. За його словами, слід призначити «належного користувача».

«Знаєте, хто такий належний користувач? Це особа, яка на законних підставах користується транспортним засобом, що їй не належить. Призначити належного користувача на авто можна не виходячи з дому, щоб у разі автоматичної фото- або відеофіксації порушень ПДР штрафи отримувала саме ця особа», - йдеться у дописі.

Замовити послугу може особа, яка хоче стати належним користувачем.

Для цього потрібно:

Авторизуватися в Електронному кабінеті водія (https://cutt.ly/jIWHvMG) за допомогою кваліфікованого електронного підпису (КЕП, раніше ЕЦП), BankID або MobileID.

Обрати з переліку послугу “Керування належним користувачем”.

Ввести VIN-код транспортного засобу, належним користувачем якого особа хоче стати, та перевірити правильність деперсоніфікованої інформації про транспортний засіб, яку видасть система.

Обрати підставу для належного користування:

  • домовленість із власником;
  • довіреність на право користування ТЗ;
  • договір оренди, найму чи позики;
  • договір фінансового або оперативного лізингу.

Ввести e-mail і телефон власника авто.

Перевірити свої дані та за необхідності прикріпити скан-копії довіреності чи договору, що є підставою для належного користування.

Підписати створену заявку за допомогою кваліфікованого електронного підпису.

Наступним етапом є отримання листа власником з посиланням на онлайн-заяву особи, яка призначається належним користувачем.

Власник авто має перейти за посиланням і дати згоду на це призначення.

Після візування — заявка підтверджується оператором в територіальному сервісному центрі МВС.

Після цього особа, яка замовила послугу належного користувача, може побачити статус підтвердження заявки в е-Кабінеті водія.

«На цю процедуру обов’язково потрібна згода обох: власника та користувача. Якщо ж у вас немає змоги здійснити реєстрацію належного користувача через Електронний кабінет водія, тоді і власнику, і належному користувачу слід звернутися з відповідними документами в будь-який територіальний сервісний центр МВС. Друзі, якщо передаєте транспортний засіб в користування, подбайте заздалегідь про призначення належного користувача і попередьте його про неухильне дотримання ПДР», - зазначив Олексій Білошицький.

Як повідомляв Житомир.info, за результатами 2021 року Житомир потрапив у ТОП-3 міст із найбільшою кількістю штрафів за порушення ПДР, зафіксованих відеокамерами.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ПДР штраф автофіксація відекамера довіреність належний користувач  
Матеріали по темі