Влада

Верховна рада внесла зміни у деякі закони стосовно підготовки і ведення національного спротиву

27 January 2022, 14:28

На пленарному засіданні 27 січня 2022 року прийнято закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо уточнення завдань та основ підготовки і ведення національного спротиву».

Про це повідомляє пресслужба Верховної ради.

«Законом уточнено завдання та основи підготовки і ведення національного спротиву, у тому числі удосконалено та підвищено ефективність ведення руху опору. Законом врегульовано питання повноважень Кабінету Міністрів України та військового командування з питань виконання правового режиму воєнного стану. Законом уточнено повноваження органів військового управління Збройних Сил України, у тому числі Командування Сил спеціальних операцій Збройних Сил України, яке є організатором та здійснює заходи з підготовки, ведення та підтримки руху опору, а також забезпечує контроль за їх виконанням, а також розробляє проект Положення про рух опору. Законом врегульовано питання грошової винагороди особам, що проходять військову службу під час особового періоду та питання порядку та умови підпорядкування Національної гвардії України під час уведення правового режиму воєнного стану», - йдеться у повідомленні.

Відповідні зміни внесено до законів «Про військовий обов’язок та військову службу», «Про адміністративні послуги», «Про Національну гвардію України», «Про правовий режим воєнного стану».

Зазначимо, що ухваленим законом, зокрема, дозволено приймати на службу у військовому резерві колишніх військових, які комісовані за станом здоров’я.

«Для потреб комплектування Сил територіальної оборони Збройних Сил України та ведення національного спротиву можуть бути прийняті на службу у військовому резерві Збройних Сил України та інших військових формувань громадяни України, які не досягли граничного віку перебування на військовій службі і які визнані військово-лікарськими комісіями непридатними до військової служби за станом здоров’я за наслідками захворювань, поранень (травм, контузій, каліцтв), одержаних під час виконання обов’язків військової служби, у тому числі під час участі в антитерористичній операції та/або у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, міжнародних операціях з підтримання миру і безпеки, що призвело до встановлення їм інвалідності, часткової втрати працездатності без встановлення інвалідності (крім розумових, сенсорних, психологічних вад, розладів психіки, поведінки та інших захворювань, визначених Міністерством оборони України та іншими центральними органами виконавчої влади, які відповідно до закону здійснюють керівництво військовими формуваннями). Перелік посад, що можуть бути заміщені такими особами, визначається Міністерством оборони України та іншими центральними органами виконавчої влади, які відповідно до закону здійснюють керівництво військовими формуваннями», - таким пунктом доповнили ст.10 закону «Про основи національного спротиву» та ст.26-1 закону «Про військовий обов’язок і військову службу».

Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Зазначимо, що за прийняття законопроєкту у другому читанні та в цілому проголосували 278 народних депутатів з 320 присутніх на засіданні 27 січня. Жодного голосу «за» не дала лише одна фракція – ОПЗЖ. Щодо шести мажоритарників від Житомирської області, то троє присутніх підтримали законопроєкт, відсутні на засіданні народні депутати Ігор Герасименко, Тетяна Грищенко та Сергій Кузьміних (всі – фракція партії «Слуга народу»).

Нагадаємо, з 1 січня 2022 року в Україні почав діяти закон про національний спротив, яким створюються Сили територіальної оборони: станом на 25 січня в кожному районі Житомирської області вже є окремий батальйон зі штатними військовослужбовцями, обласні підрозділи тероборони сформовані більше ніж на 70%.

Як повідомляв Житомир.info, 23 вересня 2021 року Житомирська область доєдналася до всеукраїнських спільних командно-штабних навчань військових частин та Сил територіальної оборони «Об’єднані зусилля ‒ 2021».

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ВР закон національний спротив тероборона ЗСУ  
Матеріали по темі