Влада

Директор Житомирського ОЛЦ Парамонов виграв суд першої інстанції, але МОЗ вже може його звільнити

4 February 2022, 16:12

Директор державної установи «Житомирський обласний лабораторний центр МОЗ України» Зіновій Парамонов в листопаді 2021 року звернувся до суду з позовом щодо скасування наказу міністра охорони здоров’я Віктора Ляшка про своє звільнення.

Богунський районний суд м.Житомира рішенням від 2 грудня 2021 року позовні вимоги Парамонова задовольнив.

«Визнати незаконним та скасувати наказ Міністерства охорони здоров`я України від 02.06.2021 р. № 1103 «Про деякі питання організаційної діяльності державних установ - лабораторних центрів Міністерства охорони здоров`я України» в частині, що стосується покладення на ОСОБА_3 виконання обов`язків генерального директора Державної установи «Житомирський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров`я України», як такий, що перешкоджає ОСОБА_2 (Зіновій Парамонов – ред.), в реалізації права на працю та виконанні посадових обов`язків керівника закладу охорони здоров`я. Визнати незаконними та скасувати наказ Міністерства охорони здоров`я України від 27 жовтня 2021 року № 39-0 «Про звільнення ОСОБА_2», - йдеться в рішенні суду.

Однією з підстав для ухвалення такого рішення стало те, що в наказі МОЗ від 27 жовтня 2021 року не вказана конкретна підстава звільнення Зіновія Парамонова. У міністерстві пояснювали, що у зв`язку із зміною назви Держаної установи «Житомирський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров`я України» на ДУ «Житомирський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров`я України» 19 липня 2021 року Парамонов був ознайомлений з попередженням про наступне звільнення з посади з 1 вересня 2021 року. У попередженні було зроблено посилання на наказ МОЗ України від 02.06.2021 р. № 1103 та вказувалось, що саме зміни істотних умов праці стали підставою для наступного його звільнення за п. 1 ст. 40 Кодексу законів про працю України.

Скріншот з рішення Богунського райсуду

МОЗ подало апеляцію на рішення суду першої інстанції і водночас оскаржувало ухвали Богунського районного суду, які зупиняли дії вищезазначених наказів міністерства, зокрема – наказу від 27 жовтня 2021 року про звільнення Зіновія Парамонова.

В січні 2022 року постановами Житомирського апеляційного суду обидві ухвали були скасовані, тобто МОЗ може виконувати свої накази, незважаючи на рішення суду першої інстанції, яке не набуло законної сили поки розглядається апеляційна скарга:

постановою від 19 січня скасована ухвала райсуду щодо зупинення дії наказу МОЗ України від 27.10.2021 про звільнення Парамонова та заборони проведення реєстраційних дій «Державна реєстрація змін до відомостей про юридичну особу «Державна установа «Житомирський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров`я України» реєстраторам відділів державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та державним і приватним нотаріусам;

постановою від 31 січня скасована ухвала райсуду про зупинення виконання наказу Міністерства охорони здоров`я України від 02.06.2021 №1103 «Про деякі питання організаційної діяльності державних установ - лабораторних центрів Міністерства охорони здоров`я України» в частині, що стосується покладення на Олександра Зарицького виконання обов’язків генерального директора Державної установи «Житомирський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України».

Обидві постанови апеляційного суду набрали законної сили з моменту прийняття.

Станом на 4 лютого 2022 року на сайті Житомирського ОЛЦ зазначено, що керує установою Зіновій Парамонов:

Нагадаємо, 27 жовтня 2021 року міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко підписав наказ про звільнення директор Житомирського ОЛЦ Зіновія Парамонова, в якому зазначено, що «датою звільнення вважати перший робочий день Парамонова З.М. з дати ознайомлення (вручення) з цим наказом». Богунський районний суд ухвалою від 3 листопада 2021 року відкрив провадження за позовом Парамонова щодо скасування наказу про звільнення.

Як повідомляв Житомир.info, 6 травня 2020 року до Житомирського ОЛЦ завітав головний санітарний лікар України Віктор Ляшко і розпорядився підготувати наказ про звільнення Зіновія Парамонова. Колектив Житомирського лабораторного центру назвав звільнення Парамонова «політичним» і підготував звернення до президента з проханням не допустити цього. Врешті Парамонов залишився на своїй посаді. Але 18 червня Віктор Ляшко знову приїхав до Житомира з наказами про припинення виконання обов’язків керівника закладу Зіновієм Парамоновим та призначенням нового в.о. директора. Тоді ж заступниця голови Житомирської ОДА Наталія Остапченко запевняла, що Зіновія Парамонова не звільнять з роботи, а запропонують іншу посаду, а колектив скандував «Ганьба!».

Після цього з 3 липня 2020 року керівником Житомирського ОЛЦ був зареєстрований Зарицький Олександр Михайлович – екскерівник комунального некомерційного підприємства «Обласний центр громадського здоров'я» Житомирської обласної ради. Водночас Зіновій Парамонов подавав заяву до Міністерства юстиції про те, що новий керівник Житомирського ОЛЦ був зареєстрований незаконно, Мін'юст з цим погодився і з 7 вересня 2020 року Парамонов знову почав керувати державною установою «Житомирський обласний лабораторний центр МОЗ України».

За 2020 рік керівник ОЛЦ Зіновій Парамонов отримав 426 тис. 339 грн зарплати та 134 тис. 400 грн пенсії. В березні 2021 року Парамонов за 450 тис. грн продав свій автомобіль GMC Terrain 2016 р.в. і купив в автосалоні KIA Sportage 2020 р.в. за 620 тис. грн.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Парамонов суд ОЛЦ звільнення МОЗ  
Матеріали по темі