Влада

Колектив Житомирського лабораторного центру вважає звільнення Парамонова «політичним»

7 May 2020, 16:19

Житомирський лабораторний центр кілька днів не буде приймати матеріали на тестування коронавірусу, – саме після цієї інформації міський голова заявив, що керівника установи Парамонова потрібно звільнити, після чого ввечері 6 травня до ОЛЦ завітав головний санітарний лікар України Віктор Ляшко.

Колектив лабораторного центру став на захист свого керівника і 7 травня підготував звернення до президента.

«Ми не виступаємо адвокатами стосовно Зіновія Михайловича, ми його колеги, ми є одне-єдине, ми команда. Я дозволю собі висловити думку нас всіх і звертаюся, у першу чергу, до пана президента: Вам сьогодні не просто, бо навколо вас теж є різні (люди), але ви робите ці кроки, шукаєте професіоналів. Ми звертаємося до вас, пане президент, щоб привернути увагу до ДУ «Житомирський обласний лабораторний центр», бо керує ним дійсно професіонал. Це є підкилимові дії, які направлені на те, щоб свої промахи в роботі – попереду вибори – можна прикрити за рахунок людини, яка має принципову державницьку позицію. Тим більше, ми не сприймаємо такого підходу. Dura lex, sed lex, що в перекладі означає: твердий закон – закон. А дехто дехто собі думає, що, закінчивши танкове училище, буде давати оцінку нам, професіоналам, розумієте, перепрошую», – каже представник колективу Зеновій Фіц.


Сам директор лабораторного центру переконаний, що прохання залишити посаду – це результат непорозуміння з міським головою.

«Вчора приїздив Ляшко і запропонував мені звільнитися у зв'язку з тим, що ми написали такого листа, але я вважаю, це має інші джерела на сьогодні. Ось читаю звернення нашого мера міста, з яким у мене були деякі проблеми протягом нашої співпраці через те, що я звернув увагу мера на проблеми карантину у місті Житомирі. Що він (карантин) недостатній, та турбує те, якщо у нас збільшиться кількість хворих то лікувальна мережа на сьогодні в місті Житомирі, якою він 5 років не займався, а це перед виборами почали активно займатися та робити різні реклами на коронавірусі. То я кажу, що не для цього ми сьогодні тут працюємо, а для того, аби зупинити цю інфекцію. Нам місто ніколи нічого не пропонувало, ніякої допомоги», – сказав директор ДУ «Житомирський обласний лабораторний центр» МОЗ України Зіновій Парамонов.

Близько 300 мазків направлять до Києва, втім це не вирішить питання, переконаний Зіновій Парамонов. За його словами, зняти навантаження з лабораторії допоможе збільшення кількості фахівців, наразі вдалось віднайти лише трьох спеціалістів.

«Останній тиждень Міністерством охорони здоров'я та Кабміном видані накази про обов’язкове обстеження медичних працівників, які беруть участь в лікуванні коронавірусу, кожні 5 днів. Плюс постанова Кабміну вийшла, що повинні обстежуватись хворі, що йдуть на всі планові операції, які дозволено виконувати в лікувальних закладів. Різко збільшилося поступлення мазків на обстеження, і в нас накопичилося приблизно 700 мазків. Враховуючи цю ситуацію, я вийшов на лабораторну ветеринарну службу в Житомирі, переговорив з директором, вийшов на обласний діагностичний центр та домовився, що вони мені допоможуть спеціалістами, лаборантами, аби я міг відкрити другий підрозділ лабораторії. На сьогодні заплановані навчання у нашому підрозділі, це дасть нам змогу готувати в другому місці ще 120 таких мазків», – каже Зіновій Парамонов.

Наостанок Зіновій Парамонов запевнив: за крісло не тримається та готовий запропонувати кандидатуру на свої місце.

На свої сторінці у Facebook, головний санітарний лікар виклав пост, у якому зазначив, що найближчими днями Парамонову знайдуть заміну.

«Протягом найближчих кілька днів визначимось із кандидатурою на яку покладемо тимчасове виконання обов’язків керівника лабораторного центру та головного державного санітарного лікаря Житомирської області, а після завершення епідемії COVID-19 оголосимо конкурс», – йдеться у дописі.

Нагадаємо, 6 травня 2020 року Житомирський обласний лабораторний центр попередив керівників медичних закладів, що через завантаження лабораторії 7-9 травня не буде приймати матеріал на тестування коронавірусу методом ПЛР, окрім матеріалів від важкохворих на COVID-19 та малолітніх дітей.

У цей же день на початку позачергового засідання міськвиконкому мер Житомира Сергій Сухомлин висловив обурення щодо листа директора обласного лабораторного центру Зіновія Парамонова стосовно обмеження проведення ПЛР-тестування. Міський голова вважає, що Парамонова, який також є головним санітарним лікарем області, треба звільнити.

Як повідомляв Житомир.info, 7 травня на брифінгу в ОДА повідомили, що зразки, відібрані у хворих з підозрою на коронавірус жителів Житомирській області, перевірятимуть у лабораторних центрах інших регіонів.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ОЛЦ Парамонов звільнення санітарний лікар Фіц 
Матеріали по темі