Влада

Друга спроба звільнити головного санітарного лікаря Житомирської області Парамонова: вигуки «Ганьба!» та незареєстрований наказ

18 June 2020, 19:03

Головний санітарний лікар України Віктор Ляшко завітав до Житомирського обласного лабораторного центру 18 червня з наказами про припинення виконання обов’язків керівника закладу Зіновієм Парамоновим та призначенням нового в.о. директора.

На захист директора лабораторного центру став колектив: люди вимагали пояснити причину звільнення Парамонова. На це головний санітарний лікар України відповів, що керівником має бути людина, яка зможе приймати оперативні рішення.

«Нікого ми не звільняємо, ми змінюємо керівника робіт, бо зараз є виконуючий обов'язки за наказом, і уповноважуємо іншу людину на здійснення функцій головного санітарного лікаря області. З 22 червня Уряд змінив підхід до впровадження адаптивного карантину, в обласного санітарного лікаря розширюються повноваження: саме він буде клопотати перед регіональною комісією ТЕБ та НС про ведення карантинних обмежень для того, аби стримувати коронавірус. Ця особа на рівні області отримує більші повноваження і на ньому більша відповідальність. Мені потрібно, щоб люди оперативно, ефективно реагували, оскільки за цими рішеннями стоять сотні життів. Тут (в Житомирському ОЛЦ – ред.) люди звикли до керівника, їм комфортно. Велика подяка за все, що було зроблено, але зараз епідемія в країні і треба приймати оперативні рішення та реагувати», - говорить головний санітарний лікар України Віктор Ляшко.


Така відповідь обурила Зіновія Парамонова.

«За один місяць ми збільшили ПЛР-дослідження у 6 раз – від 100 до майже 600 (за добу) ми готові зараз зробити. Це не оперативність? Я сьогодні запропонував облдержадміністрації оперативний план області, щоб створити такі лабораторії в Бердичеві, Новограді-Волинському, Коростені. Я молодший за Трампа, а мої батьки та діди дожили до 100 років, і у мене, крім глаукоми, немає жодного діагнозу на сьогодні. А мій досвід, дай Боже, щоб в Україні знайшли ще людину, яка пропрацювала хірургом 15 років і виконала близько 15 тисяч операцій. Ось орден за заслуги в хірургії, за Чорнобиль, а другий орден – за 15 років роботи», - сказав керівник ДУ «Житомирський обласний лабораторний центр» МОЗ України Зіновій Парамонов.

Заступниця голови Житомирської ОДА Наталія Остапченко зазначила, що Зіновія Парамонова не звільнять з роботи, а запропонують іншу посаду.

«Зіновій Михайлович буде ще нагороджений і грамотою Житомирської обласної адміністрації. Ми йому дуже дякуємо за роботу і просимо заспокоїтися. Робочі місця залишаються, фінансування сьогодні гідне, Міністерство охорони здоров'я подбає про це. Справа не в керівникові, думаю, керівник залишиться на роботі і ми будемо ще дуже довго користуватися його досвідом безцінним. На якій посаді – це ми продумаємо потім разом з міністром охорони здоров'я», - додала Наталія Остапченко.

Віктор Ляшко повідомив, що наказ міністра не був зареєстрований в канцелярії Житомирському обласному лабораторному центрі, чим було порушене чинне законодавство. За його словами, такі дії будуть оцінені правоохоронними органами. Після чого головний санітарний лікар України залишив лабораторний центр під вигуки «Ганьба!».


Нагадаємо, 6 травня 2020 року керівник Житомирського обласного лабораторного центру Зіновій Парамонов попередив керівників медичних закладів, що через завантаження лабораторії 7-9 травня не буде приймати матеріал на тестування коронавірусу методом ПЛР, окрім матеріалів від важкохворих на COVID-19 та малолітніх дітей. Ввечері цього дня до ОЛЦ завітав головний санітарний лікар України Віктор Ляшко і розпорядився підготувати наказ про звільнення Парамонова. Натомість, колектив Житомирського лабораторного центру вважає звільнення Зіновія Парамонова «політичним» і підготував звернення до президента з проханням не допустити звільнення. Врешті Парамонов залишився на своїй посаді, а Житомирський ОЛЦ тепер може робити більш ніж 100 тестів на добу: з 12 травня – понад 200 тестів, бо на роботу взяли ще двох спеціалістів; станом на 15 травня – до 350, бо додатково залучили вже трьох спеціалістів.

Що стало першопричиною скандалу, який ледь не закінчився звільненням Зіновія Парамонова читайте тут

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ОЛЦ Парамонов звільнення санітарний лікар Ляшко  
Матеріали по темі