Здоров'я

Де у Житомирі можна навчитися надавати домедичну допомогу

18 February 2022, 15:59

Можливо, ви пам'ятаєте шкільні уроки з основ безпеки життєдіяльності, а, можливо, і ні. Однак знання з курсу домедичної допомоги можуть знадобитись у будь-який час, і не лише на тлі можливої військової ескалації.

Де у Житомирі вчать надавати першу допомогу – далі у сюжеті.


Найпопулярніший вибір – тренінги та майстер-класи від обласної організації Червоний Хрест. Тут можна отримати міжнародний сертифікат, який підтверджує набуті знання.

«Насправді більше охочих зараз звертається, але більше цікавить, щоб були майстер-класи – коротко розповіли і про головне, що їх цікавить. Ми проводимо відповідно майстер-класи по запиту, це може бути співпраця, тобто безкоштовно проводимо. Може бути, якщо це, наприклад, для компанії або ще когось, хто готовий заплатити кошти, то відповідно збирається група і проводиться майстер-клас або семінар. Майстер-клас у нас триває півтори години, семінар – три години, а шестигодинний тренінг – відповідно шість годин», – розповідає інструкторка з першої медичної допомоги обласної організації «Червоний Хрест» Ольга Білаш.

Шестигодинний тренінг для однієї людини буде коштувати 600 гривень.

Безкоштовно навчають і дорослих, і підлітків у житомирському молодіжному центрі скаутської організації «Пласт».

«Ми працюємо по цивільному протоколу у першу чергу, міжнародному. Проводимо заняття, як щотижневі, які у нас відбуваються, так і проводимо спеціальні тренінги, залучаючи фахових інструкторів – медиків. І, звісно, практична підготовка у нас відбувається під час літнього таборового сезону. Сама домедична допомога вона не є самоціллю, це є один елемент більш широкої програми, ми, наприклад, домедичну розглядаємо, як елемент по цивільній безпеці. Це і дії в надзвичайних ситуаціях, це і психологічна готовність, це і зараз популярні, на жаль, тривожні валізки, ці всі речі», – говорить директор Пластового молодіжного центру у Житомирі Захар Маковський.

В Житомирському медичному інституті такі майстер-класи проводять для навальних закладів. Якщо до медінституту звертатимуться містяни, готові розглянути можливість проведення таких курсів і для них.

«Ми займаємося в рамках профорієнтаційної роботи, навчання здійснюємо на базі шкіл Житомира та області, переважно для школярів старших класів і за запитом вчителів міста чи області. Якщо буде запит від громадськості, населення, ми готові розглянути питання проведення таких курсів, але з включенням у наш плановий процес», – відповідає керівниця Навчально-тренінгового центру Житомирського медичного інституту Антоніна Можарівська.

Це все, що вдалося знайти у Житомирі, втім завжди є альтернатива – пройти онлайн-курси. В інтернеті їх є безліч: безкоштовні, платні, для людей, які не мають медичної освіти, також для медиків.

Нагадаємо, у червні 2021 року в Житомирському медінституті відкрили навчальний центр, де студенти можуть відпрацювати на практиці пів тисячі маніпуляцій.

Як повідомляв Житомир.info, у 2018 році в одному з відділів житомирського ТРЦ «Глобал UA» дівчина-медик врятувала хлопця.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: домедична допомога перша медична допомога порятунок медицина  
Матеріали по темі