Інтерв'ю

Як Житомир готується до можливого вторгнення та чи буде Сергій Сухомлин вивозити свою родину. Інтерв’ю з мером

21 February 2022, 15:14

Новини останніх днів наганяють паніку, Житомирська область має кордон з Білоруссю, а сам Житомир – лише за 120 кілометрів від Києва, який називають головною ціллю в разі вторгнення Росії. Як обласний центр готується до можливого військового нападу, чи достатньо сил тероборони для захисту, як міський голова справляється з панікою та чи планує вивозити свою родину – на ці питання в інтерв’ю Житомир.info відповів мер Житомира Сергій Сухомлин.

- 16 лютого, яке називали датою ймовірного нападу на Україну, минуло, але напруга не спадає. Є вже нова дата і чи Житомир до неї готовий?

- Я не дуже вірив в 16 лютого, бо широкомасштабний напад на Україну тими силами, які є в Путіна, майже неможливий. Я, як військова людина (закінчив Харківське вище танкове командне училище – авт.), чудово це розумію. Я думаю, що його підрозділи, бригади, які стоять в Білорусі, вони більше для того, щоб стримати ситуацію чи завдати якийсь відволікаючий удар у разі загострення на сході. Це єдине, що може зробити це угруповання. Сил недостатньо для того, щоб заволодіти територіями чи тим більше взяти Київ. Тому я не дуже вірив, що 16 лютого щось можливо, але після 16-го пішло загострення на сході. І от там вже ситуація серйозна, бо якщо Путіну необхідно показати світу і зробити якусь «картинку», то він ні перед чим не зупиниться. Ми дуже добре пам’ятаємо початок чеченської війни, коли були вибухи на Каширському шосе і житлових будинків в інших містах Росії. Та ж «ДНР/ЛНР», їх підрозділи чи люди навіть не будуть знати, хто це зробив. Підірвати школу чи той же самий завод «Стірол», щоб зробити велике забруднення аміаком – це абсолютно можуть зробити, і потім завести регулярні російські війська на територію «ДНР/ЛНР». Коли Путін давав пресконференцію з Лукашенко, в нього проскочила така фраза, яка мене дуже стурбувала: він сказав, що санкції все одно введуть. Тобто, щоб він не робив, санкції все одно будуть введені, тому йому нема чого втрачати. Тому ми маємо бути готові до всяких сценаріїв.

На даний час в Житомирі йде формування батальйону територіальної оборони в складі бригади, яка формується на території області. В принципі, в нас немає проблем з комплектацією з точки зору людей: багато житомирян вступають, вже багато заяв написано, є депутати міської ради, які написали заяви, є працівники міськвиконкому, люди з бізнесу. Батальйони держава забезпечує зброєю і всім іншим необхідним для оборони, але не вистачає тих же радіостанцій, дизель-генераторів та іншого, що ми закуповуємо за рахунок міського бюджету.


Допис депутата міської ради Юрій Мойсеєва від 21.02.2022

- На сесії міської ради 15 лютого виділили 1 млн грн на закупівлю всього необхідного, і ви анонсували, що сьогодні, 21 лютого, знову зберете сесію для передачі майна теробороні.

- Так, ми розраховували на понеділок (21 лютого), але є дві позиції, які ми ще не отримали – прилад нічного бачення і радіостанції «Моторола», все інше закуплене. Тому ми сесію плануємо провести в середу чи четвер (23 чи 24 лютого), щоб все це передати на батальйон територіальної оборони. Фактично з комбатом ми спілкуємося кожен день, і сьогодні буде коротка нарада, і тут важливіше відпрацювати всі моменти де буде задіяний цей батальйон. По-перше, ми підписали договори додатково на 8 млн грн на закупівлю продуктів харчування, щоб на якийсь короткий період забезпечити вразливі верстви населення додатковими наборами продуктів, щоб вони могли протриматися деякий час. Сьогодні-завтра ми маємо підписати договір по закупівлі продуктів харчування на суму приблизно 50 млн грн. Уточню, що ми не закуповуємо ці продукти, гроші не платимо, але у разі, якщо станеться надзвичайна ситуація, то нам передають ці продукти, а ми потім розраховуємося. Всі ці продукти вже є в Житомирі, ми це відпрацьовуємо з однією продуктовою мережею. За ці 50 мільйонів ми приблизно 30 тисяч житомирян зможемо забезпечити необхідними продуктами на місяць. А по-друге, треба все це звести, організувати охорону і роздачу – це вже задача і територіальної оборони, і інших підрозділів, в тому числі волонтерських груп, і ми навіть відпрацьовуємо це питання з церквами Житомира, щоб вони допомогли в плані роздачі, доставки цих продуктових наборів до адресатів.

- Московський патріархат теж долучився?

- Ні, його одного не було на цій зустрічі. Є ще одна проблема: я не вірю в масоване бомбардування чи завдання ракетних ударів по містах, але ми повинні і таку можливість відпрацювати, тому сьогодні-завтра ми розмістимо інформацію на всіх інформаційних дошках міста Житомира. На цих об’явах буде зазначено, чи є бомбосховище або укриття у вашому домі, або адреса сусіднього будинку, де воно є.

- На сесії депутат Неля Ковалюк питала про евакуацію людей на візках, вже вирішили як?

- Тут є два складних моменти – є люди з інвалідністю, на візках, є люди лежачі, які знаходяться вдома, і ми не можемо кожного разу при оголошенні тривоги спускати їх в укриття та піднімати. Тому сьогодні соціальні служби відпрацьовують списки і починають обдзвонювати таких людей. Ми визначили місце, куди їх будемо перевозити у разі складної ситуації: всіх, хто надасть згоду, ми перевеземо в один з дитячих садочків на околиці міста. Там немає великої забудови, і садочок обладнаний для людей з обмеженими фізичними можливостями. Також в нас є багатодітні родини, є ДБСТ (дитячі будинки сімейного типу), є на території міста «Сонячний дім» (обласний центр соціально-психологічної реабілітації дітей), де знаходиться близько ста дітей, і ми відпрацювали, якими засобами і куди ми їх будемо перевозити. Це буде дитячий садочок, який знаходиться фактично в лісі, там є все необхідне, щоб розмістити 200-220 дітей.

- Щодо системи оповіщення – як будете це робити?

- Є дві радіостанції, які можуть доводити інформацію, і найефективніше – автомобілі, обладнані гучномовцями, які будуть їздити по місту і надавати інформацію. Також на дошках біля під’їздів будемо розміщувати інформацію, яка не термінова, але потрібна для людей.

- Є інформація скільки людей виїхало з Житомира останнім часом?

- Офіційної немає, але це декілька тисяч за нашими оцінками. Я тут не хочу нікого ображати, якщо активні бойові дії проходили б на території України, я теж хотів би свою сім’ї відправити кудись подалі, навіть в Рівненську область, в село. Дружина сказала, що точно нікуди не поїде, в нашій родині це питання закрите. І мені не дуже подобається, коли звучать заяви, наприклад, що «ми розробляємо план евакуації Києва». По-перше – це неможливо, по-друге – це точно не додає людям спокою, і так робити неправильно. Або коли Львів пропонує перенести до них центральні органи влади... По плану ми готуємося, у разі чого, прийняти людей зі сходу, дітей, це ми робили і в 2014 році, і зараз готові. В нас є чіткий план з яких областей до нас можуть приїхати люди, для цього будуть задіяні школи, дитячі садочки та інші заклади. Здавати Житомир точно ніхто не збирається, тому ми не збираємося евакуйовувати населення чи підприємства міста.

- А захищати Житомир крім територіальної оборони ще хтось збирається?

- Я не буду зараз розповідати, які сили стоять на півночі області, хто цим займається, які бригади. А щодо житомирян, то вони готові зі зброєю в руках захищати місто. Фактично кожен вівторок я вже декілька років зустрічаюся з громадськими організаціями учасників АТО і «афганців», і вони вже сформували свої списки людей, які готові будуть взяти зброю для захисту Житомира. Так, територіальна оборона буде виконувати свої конкретні задачі, але я дуже добре пам’ятаю 2014 рік, коли так само формувалися батальйони для захисту територіальних громад, а потім вони були підпорядковані ЗСУ і направлені на схід. І зараз Уряд прийняв рішення, що у разі необхідності батальйони територіальної оборони можуть бути перекинуті в інші області, це абсолютно правильно і зрозуміло. Тому залишається питання забезпечення спокою в Житомирі, захисту від можливих мародерів, а вони точно будуть в разі виникнення такої ситуації, захисту стратегічних об’єктів, таких як водоканал.

- Фактично формується самооборона Житомира?

- Ні, це фактично резерв бригади і батальйонів територіальної оборони. Тут теж потрібно підходити дуже обережно, бо багато людей звертаються і кажуть: ми хочемо сформувати свій підрозділ, дайте нам зброю, дайте нам статус, бо ми не готові вступати в територіальну оборону. Я розумію, що серед них є багато людей, які пройшли війну і хочуть захищати своє місто, порядок у місті, але ми можемо дуже швидко допомогти сформувати ту ж таки банду мародерів, яка буде зі статусом і зі зброєю в руках займатися неприпустимими речами. Я вже не кажу про якісь агентурні «закладки» з боку Росії. Тому, якщо хочеш служити – є територіальна оборона, є Збройні сили України, і поки що тільки так. А резерв ми можемо формувати, але всі ці списки ми надаємо Службі безпеки України для перевірки, тут потрібно теж дуже обережно підходити.

- У вас особисто паніки немає? А якщо є, то як ви з нею боретеся?

- Паніки немає. Я пам’ятаю 2014 рік, пам’ятаю початок COVID-19, і паніка чи тривога – це перший тиждень, а потім людина до всього звикає, і треба просто включати мозок і відпрацьовувати різні ситуації. Паніки точно немає. Я не бачу можливості в Росії захопити Україну тим більше навіть якщо будуть якісь прориви і таке інше, утримати таку територію Путін не може. То навіщо йому робити широкомасштабні операції по захопленню України, якщо він все одно не зможе утримати цю територію? Він тільки отримає міжнародні санкції, великі втрати сил своїх військових і нічого більше.

Тамара Коваль, редактор Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Сухомлин тероборона Росія  
Матеріали по темі