Новини компаній

Нові напрями розвитку HR у 2022 році

23 February 2022, 15:41

HR-менеджери відповідальні за розвиток і мотивацію персоналу, компетенції якого мають відповідати умовам роботи компанії. Вони вибирають потрібних спеціалістів із маси претендентів, допомагають їм успішно адаптуватися на новому місці, дають керівникам можливість оцінювати їхні успіхи на підставі об'єктивних критеріїв.

Щоб бути успішними у своїй роботі, ейчарам також потрібно розвиватися та професійно зростати. Для них організовують навчальні курси, тренінги, семінари, підвищення кваліфікації. Відчуваючи потребу у прокачці певних навичок (наприклад, ведення переговорів, роботи за певними методиками або з деякими категоріями співробітників), вони проходять безкоштовні онлайн курси HR та інші види навчання за власною ініціативою. Робити це потрібно регулярно, тому що інтенсивний розвиток онлайн-технологій, геймінгу, нових методик навчання та підходів до побудови бізнесу вимагає від працівників усіх рівнів нових компетенцій, з якими ейчарам потрібно вміти працювати.

Нові напрями у HR-роботі:

  • Гейміфікація процесів. Гасло «Досить грати в іграшки, займися справою» залишилося у ХХ столітті. Сьогодні топові компанії та корпорації витягують із ігор усі захопливі елементи, які можна застосовувати у трудовій діяльності. Це допомагає чіткіше визначати цілі, інтенсивніше залучати персонал у процес (найпростіший приклад — введення елемента змагання), знімати психологічне напруження, частіше отримувати зворотний зв'язок, поліпшити командну роботу.
  • Врахування особливостей покоління Z. Сучасна молодь кардинально відрізняється від молоді минулого століття. Безлімітний доступ до Мережі, максимум доступної інформації «на кінчиках пальців», різнопланове спілкування через соцмережі та ролики на YouTube, особисті простори «в хмарах», пригоди у віртуальній реальності та сотні інших звичайних для них речей важкодоступні для розуміння людей, які прожили все життя в індустріальному столітті. Тому для оцінки ефективності, мотивації та організації продуктивної роботи потрібні нові методики, опис яких можна знайти, наприклад, у Mike Pritula.
  • Створення HR чат-ботів, які виконуватимуть усю рутинну роботу, пов'язану з відбором кандидатів за заданими параметрами, наданням необхідних їм матеріалів, проведенням тестувань, збиранням думок та пропозицій, отриманням зворотного зв'язку.
  • Побудова системних процесів. Сьогодні HR-менеджеру потрібно організовувати свою діяльність з погляду бізнес-партнера, а не пересічного менеджера з навчання. Для цього модель компетенцій можна розділити на блоки експертиз, що проводяться у напрямі навчання та розвитку, та фундаментальних компетенцій, необхідних менеджерам з навчання.

До блоку експертиз входять:

  • Систематичні процеси аналізу та усунення прогалин у роботі.
  • Розробка та розвиток рішень у сфері неформального та формального навчання.
  • Застосування різнопланових технологій навчання.
  • Управління навчальними програмами.
  • Інтегроване керування талантами.
  • Управління змінами.

Фундаментальні компетенції, які знадобляться HR-менеджеру: розуміння бізнес-процесів, глобальне мислення, розуміння індустрії, навички міжособистісного спілкування, спеціальні особисті якості (наприклад, для роботи в IT-компанії — вміння вибудувати комунікацію між «комп'ютерниками» та клієнтами), технологічна грамотність у вибраному напрямі діяльності.

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: HR HR-менеджер  
Матеріали по темі