Економіка

Україна має достатньо резервів продукції для споживання, а після 10 квітня почнеться масштабна посівна, - Мінагрополітики

12 March 2022, 20:02

Станом на зараз Україна має достатньо резервів продукції для споживання.

Про це розповів перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький, - інформує 12 березня пресслужба Мінагрополітики.

«Україна виробляє продукції в 5 разів більше, ніж її внутрішнє споживання. Станом на зараз ми маємо достатньо резервів продукції для нашого споживання. Наприклад, пшениця. Україна за рік споживає 8 млн тонн. Зараз ми маємо близько 6 млн тонн. А влітку вже матимемо врожай озимої. По кукурудзі ми маємо дворічний запас. Ми споживаємо 7 млн тонн, а маємо 15 млн тонн. Соняшникової олії ми маємо ще на 5 років. Цукор – півтора року запасу», - зазначив Тарас Висоцький.

Він додав, навіть якщо виробництво зупиниться, зараз ми маємо все необхідне в досить великому запасі, оскільки «ми експортери, а експорт зупинився». Перший заступник міністра наголосив, що зараз важливо виробникам продовжувати працювати.

«Звісно, є деякі складнощі з логістикою через воєнні дії. Але чекаємо. Все налагодиться», - впевнений Висоцький.

Посівна-2022 має кілька складових, але найголовніша – підготовка, а саме закупівля основних засобів виробництва: мінеральних добрив, насіннєвого матеріалу, засобів захисту рослин, палива.

«Мінеральні добрива вже закуплені на 80%. Цього достатньо для того, щоб отримати врожайність вище середнього рівня. Насіння на 75% уже в Україні. Засоби захисту наявні на 55%. Ми маємо ще час вирішити ці невеликі нестачі до травня-червня. Паливо плануємо отримувати шляхом налагодження транспортування, зміни напрямків. Посівна 2022 року – найскладніша за всю історію незалежної України. Вона розпочнеться пізніше, враховуючи затяжну зиму. Очікуємо, що почнеться старт в південних регіонах приблизно через тиждень. Масштабно по Україні – після 10 квітня. Тиждень тому ми анонсували рішення. В досить простій формі онлайн кожний агровиробник може подати до Міністерства фактичний стан підготовки до посівної і зазначити потреби, які в нього є. Ми допомагаємо зв’язатися з постачальником відповідних ресурсів, які допоможуть. Ми маємо посіяти 15 млн га, на 3 млн га виробники вже зареєструвалися», - наголосив перший заступник міністра аграрної політики та продовольства.

Міністерство закликає всіх долучитися до цієї ініціативи. Це допоможе скоординуватися.

Як повідомляв Житомир.info, 7 березня 2022 року Кабінет міністрів ухвалив рішення, яке дозволяє обласним військовим адміністраціям спільно з Нацполіцією та Держлікслужбою здійснювати контроль за цінами на соціально значущі продукти харчування, ліки та паливо.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Мінагрополітики війна продовольство посівна  
Матеріали по темі