Влада

​Оперативна інформація від силових структур України станом на 20 березня (оновлюється)

20 March 2022, 09:20

Двадцять п’ятий день війни з російськими окупантами. Житомир.info продовжує відстежувати ситуацію та інформуватиме жителів Житомира та області про основні події в Україні. Оперативна інформація усіх силових структур та відомств публікуватиметься нижче.

Збережіть посилання, аби відслідковувати усі важливі події, що відбуваються в охопленій вогнем Україні. Інформація тут оновлюватиметься упродовж доби 20 березня.

Офіс Президента України. Звернення Президента України Володимира Зеленського за підсумками 25-го дня війни.

«Вже 25-та доба, як російські військові шукають і ніяк не можуть знайти придуманих ними ж «нацистів», від яких вони хотіли нібито захищати наших людей. Як вони шукають і не можуть знайти українців, які зустріли б їх із квітами. А головне – російські військові ніяк не знаходять дорогу додому. А тому наші військові допомагають їм з дорогою на суд Божий». Звернення Президента України Володимира Зеленського за підсумками 25-го дня війни.


Генеральний штаб ЗСУ. Оперативна інформація станом на 24.00 20.03.2022 щодо російського вторгнення

Триває двадцять п’ята доба героїчного протистояння Українського народу російському воєнному вторгненню.

Противник продовжує ведення масштабної збройної агресії проти України. Завдання окупантів щодо розгрому угруповань Збройних Сил України, виходу на адміністративні кордони Донецької і Луганської областей, оточення Києва та встановлення контролю над лівобережною частиною України не виконані. Частково ворогу вдалося досягти мети у Донецькому операційному районі та утримати сухопутний коридор у південній частині Херсонської, Запорізької та Донецької областей.

У зв’язку з відсутністю суттєвих успіхів в ході наземної операції, продовжується активне розповсюдження дезінформації та пропаганди серед населення російської федерації - готується підґрунтя для виправдання продовження термінів війни та створення хибної уяви щодо ефективності міжнародних санкцій.

Ворог протягом доби завдавав ракетно-бомбових ударів, активно застосовував засоби повітряного нападу. Слід зазначити, що окупанти зосереджували удари на важливих об’єктах цивільної інфраструктури та житлових кварталах населених пунктів, з метою залякування цивільного населення та зниження економічного потенціалу України.

На Волинському напрямку залишається висока імовірність проведення провокацій спецслужбами російської федерації на білоруських об’єктах з метою втягування збройних сил республіки білорусь у військову операцію проти України.

На Поліському напрямку противник активних наступальних дій не проводив. Закріплюється на захоплених рубежах та проводить підготовку до наступу на Київ. За рахунок активних дій підрозділів Збройних Сил України окупанти на окремих напрямках блоковані.

На Сіверському напрямку противник продовжує перегрупування та зосередження сил і засобів для відновлення наступальних дій. Але неспроможний організувати якісне логістичне забезпечення підрозділів та інженерне обладнання зайнятих позицій.

На Слобожанському напрямку противник активних наступальних дій не проводив, намагається здійснити приховану підготовку до поновлення наступу.

На Донецькому та Луганському напрямках завдяки вмілим та майстерним діям Українських воїнів було успішно відбито сім атак ворога, знищено 12 танків, 9 БМП, 3 автомобіля, близько 170 осіб живої сили. Підрозділи ППО збили 1 ворожий Су-34 та 1 вертоліт окупантів (втрати уточнюються).

Противник продовжує нанесення авіаційних ударів по об’єктах цивільної інфраструктури Маріуполя, зокрема, металургійному комбінату “Азовтсаль”. Веде штурмові дії на західних та східних околицях, у напрямку центральної частини міста. Успіху не має. Зазнає втрат.

На Таврійському напрямку суттєвих змін не відзначено. З метою запобігання мітингам в окупованих населених пунктах переміщено підрозділи росгвардії, які намагаються проводити каральні заходи проти мирного населення на території Херсонської та Запорізької областей.

Очікується продовження проведення окупантами заходів спрямованих на встановлення окупаційної влади на тимчасово підконтрольних територіях та боротьби з осередками національного спротиву.

На Південнобузькому напрямку противник деморалізований, фіксуються непоодинокі випадки залишення оборонних позицій, зброї та техніки.

Українські захисники та захисниці продовжують мужньо і героїчно стримувати навалу агресора, завдаючи йому значних втрат.

Зберігаємо спокій ! Разом переможемо!

Слава Україні!

Офіс Президента України станом на 22.00

Ірина Верещук розповідає про результати роботи гуманітарних коридорів 20 березня.


Прем'єр-міністр Денис Шмигаль станом на 18.30

Україні сьогодні необхідний сильний економічний фронт. Значну допомогу в його формуванні нам надають міжнародні фінансові організації.

Днями керівники найбільших міжнародних фінансових інституцій оприлюднили спільну заяву, де анонсували програми підтримки України.

  • Світовий банк анонсував пакет підтримки на 3 млрд доларів у найближчі місяці. Банк уже мобілізував більш ніж 900 млн доларів для швидкої підтримки бюджетних потреб. Понад 300 млн надійшли в Україну.
  • Міжнародний валютний фонд надав 1,4 млрд доларів. Перемовини щодо отримання нових коштів продовжуються.
  • ЄБРР прийняв програму підтримки України на 2 млрд євро для забезпечення термінових потреб. Крім того, банк підкреслив, що готовий долучитися до відновлення України одразу після нашої перемоги.
  • Європейський інвестиційний банк так само прийняв програму підтримки на 2 млрд євро зі швидким виділенням 700 млн. Перші 400 млн вже надійшли.
  • Європейський Союз уже надав 600 млн євро з анонсованих 1,2 млрд євро.

Вся ця фінансова підтримка робить наш економічний фронт набагато сильнішим.

Ми вдячні нашим партнерам. Весь світ згуртований навколо України, адже бачить, що за нами правда. А це означає, що перемога так само буде за нами.

Тримаємо стрій. Працюємо над тим, аби наблизити цю перемогу.

Генеральний штаб ЗСУ. Оперативна інформація станом на 18.00 20.03.2022 щодо російського вторгнення

Триває двадцять п’ята доба героїчного протистояння Українського народу російському воєнному вторгненню. Окупаційні війська втратили наступальний потенціал, їх просування зупинене майже на всіх напрямках. Противник продовжує нести втрати, має значні проблеми з комплектуванням підрозділів та частин особовим складом, логістикою.

Для поповнення втрат особового складу підрозділів російської окупаційної армії військовими комісаріатами Кубані, Приморського краю, Ярославської області та регіонів уральського федерального округу проводяться заходи прихованої мобілізації. Проте, населення перелічених регіонів не має бажання брати участь у війні. Мають місце масові випадки ухилення від служби.

Одночасно російськими пропагандистами розпочато підготовку населення російської федерації до тривалої війни. Офіційні канали комунікації поширюють пропаганду про нібито успіхи у проведенні так званої “спеціальної воєнної операції”, проводяться публічні заходи на підтримку війни в Україні.

За наявною інформацією, під час візиту керівника лівійської національної армії Халіфа Хафтара до москви, було досягнуто домовленостей про направлення лівійських “добровольців” до України, з метою участі у бойових діях на боці російської федерації. Перекидання військових найманців, імовірно, буде здійснюватись за рахунок приватної військової компанії “Ліга” (колишня “Вагнер”), літаками повітряно-космічних сил російської федерації.

На тимчасово окупованих територіях Луганської та Донецької областей продовжується проведення заходів мобілізації. Керівництвом навчальних закладів (технікумів, інститутів) здійснено виклики студентів віком від 18 років для так званої реєстрації. На сьогодні переважна більшість особового складу 1-го АК - це мобілізоване населення тимчасово окупованих територій. Морально-психологічний стан особового складу вкрай низький, більшість мобілізованих не має досвіду та бажання брати участь у бойових діях. Екіпірування призваних окупантами є застарілим. У підрозділах, основу яких складають призвані по мобілізації, поширюються панічні настрої через великий некомплект живої сили, озброєння та техніки.

Окупанти розпочали заміну військових підрозділів на підрозділи росгвардії та поліції у місті Херсон.

Під час здійснення чергової спроби наступу на Київ, окупанти втратили зведений загін 6-го танкового полку. Завдяки активним діям підрозділів Збройних Сил України на окремих напрямках у Броварському районі підрозділи противника залишаються відрізаними від постачання пального та продовольства.

Українські захисники та захисниці продовжують стримувати ворога, демонструючи приклади мужності та героїзм, а трофейна техніка-ставати на озброєння українських сил оборони.

Разом переможемо! Слава Україні!


ДСНС станом на 15.00

У Києві внаслідок потрапляння уламків снаряду виникла пожежа у житловому будинку. 20 березня о 13:59 до Служби порятунку надійшло повідомлення про пожежу у житловому будинку Святошинського району столиці. На місце події негайно прибули вогнеборці найближчих пожежно-рятувальних частин. По прибуттю, рятувальники встановили, що внаслідок потрапляння уламків снаряду сталось загоряння на балконі 4-го поверху 10-поверхового житлового будинку та 2-ох приватних автомобілів. О 14:24 загоряння локалізовано та о 14:41 - ліквідовано. На місці задіяно 7 од. пожежної техніки та 25 чол. особового складу. Проводиться евакуація мешканців з будівлі. Наразі, евакуйовано 6 осіб. Інформація щодо постраждалих уточнюється.


Головне управління розвідки Міноборони станом на 15.00

Збільшується кількість окупантів, які відмовляються від подальшої участі у війні. Так званих російських “відказників” командири окупаційних підрозділів росії залякують репресіями проти родичів. На Херсонщині та Миколаївщині в окупаційних підрозділах, які брали участь у безпосередніх бойових зіткненнях з українськими воїнами, різко збільшується кількість так званих “відказників”. Побачивши реальну силу захисників України та зрозумівши свої найближчі перспективи, окупантів вже не цікавить легкий заробіток та можливість мародерства, які їм обіцяли перед вторгненням в Україну. Воєнна розвідка України фіксує зростання відмов окупантів від подальшої участі у війні. Усвідомлюючи своє майбутнє, “освободители” також масово звертаються до своїх родичів з проханням посприяти їх поверненню додому. Командири окупаційних підрозділів намагаються ізолювати “відказників”, які відмовляються від подальшої участі у війні від решти особового складу та тримати під охороною. Залякують кримінальною відповідальністю та репресіями проти родичів. В той же час на території країни-агресора після звернення родичів “відказників” до військових частин їх запевняють, що з солдатами все добре і вони перебувають на території Криму. Нагадуємо, що за здійснення військових злочинів проти народу України всі винні будуть притягнуті до відповідальності. Радимо представникам окупаційних військ якнайшвидше складати зброю та шукати можливість здаватися в полон. Це єдина можливість зберегти своє життя та уникнути репресій з боку російської влади.

Офіс Президента України станом на 14.00

Ситуація щодо російського вторгнення – брифінг радника керівника Офісу Президента Олексія Арестовича (20.03.2022 – день).


Головне управління розвідки Міноборони станом на 12.20

Путін і Шойгу готуються задіяти у війні проти України неповнолітніх – документ. Через брак живої сили для поповнення лав окупаційної армії керівництво кремля розглядає можливість залучення до бойових дій неповнолітніх громадян РФ. Відповідний наказ «Про організацію залучення членів військово-патріотичного громадського руху «Юнармія» до проведення спеціальної операції на території України» підписано міністром оборони РФ Шойгу. В наказі йдеться про підготовку звітності потенційного людського резерву у віці 17-18 років для залучення до бойових дій у складі окупаційної армії. Вище воєнне керівництво РФ має надати пропозиції стосовно проведення підготовки зазначеного особового складу в найкоротші терміни. Контроль за виконанням наказу покладено на начальника головного військово-політичного управління ЗС РФ Геннадія Жидко. «Юнармія» - російська дитячо-юнацька мілітарна організація при Міністерстві оборони РФ. Вирізняється радикальною пропагандистською роботою серед російської молоді. Членами організації стають діти з 8 років. Аналогічні дії проводилися військовим керівництвом нацистської Німеччини під час Другої світової війни. З 1943 року учні старших класів в підрозділах «Гітлер’югенду» залучалися до служби в зенітно-артилерійських частинах. А з вересня 1944 по січень 1945 року на службу в гітлерівську армію було залучено 150 000 неповнолітніх дівчат.

Генеральний штаб ЗСУ. Оперативна інформація станом на 12.00 20.03.2022 щодо російського вторгнення

Триває двадцять п’ята доба героїчного протистояння Українського народу російському воєнному вторгненню. Стан, положення та характер дій сил оборони суттєвих змін за останню добу не зазнали. Захисники України надійно утримують зайняті райони та рубежі. Завдяки героїчному національному спротиву Росія не досягла своїх загарбницьких цілей в Україні.

Водночас, зберігається загроза нанесення противником ракетних ударів високоточною зброєю великої дальності, зокрема і гіперзвуковим ракетним комплексом “Кинжал”.

Підтверджено чергові значні втрати серед вищого керівництва та командного складу з'єднань та військових частин зс рф. Під час боїв отримав поранення командир 346-ї окремої бригади спецпризначення з Прохладного, знищено командирів: 331-ї парашутно-десантного костромського ударного полку; «кузниці комдивів» - 247 десантно-штурмового кавказького казачого полку зі Ставрополя; 6-го гвардійського танкового червонопрапорного полку з Чебаркуля.

Зафіксовано ознаки підготовки збройних сил Республіки Білорусь до прямого вторгнення на територію України. Сили оборони нашої держави готові до відсічі. Безпосереднє залучення білоруських військ до збройної агресії РФ проти України, всупереч волі рядових військових і переважної більшості білоруського народу, стане фатальною помилкою Олександра Лукашенка.

На Поліському напрямку ворог намагається закріпитись на захоплених рубежах, очікує посилення угруповання за рахунок прибуття резервів, проводить підготовку до наступу на столицю України - місто Київ.

Загарбники відновили повітряну розвідку та обстріли позицій Збройних Сил України із застосуванням армійської авіації та артилерії.

На Сіверському напрямку активних наступальних дій не проводилось. Ворог продовжує перегрупування та зосередження сил і засобів для відновлення наступальних дій. По позиціях окупантів наші оборонці нанесли вогневе ураження. Зазнавши численних втрат, противник змушений перейти до оборони, вдається до мінування місцевості.

На Слобожанському напрямку окупанти активних наступальних дій не проводили. На території Бєлгородської області, поблизу Державного кордону України, виявлені позиції артилерії великої потужності. Ворог не полишає намірів встановити контроль над містом Ізюм, але втратив боєздатність своїх підрозділів та зупинений.

На Донецькому напрямку головні зусилля ворог зосереджує на штурмі населених пунктів Рубіжне, Сєверодонецьк, Попасна. Намагався прорвати оборону наших військ у районі населеного пункту Верхньоторецьке, зазнав втрат, успіху не мав. Продовжується блокування та обстріли міста-героя Маріуполя.

На Південнобузькому напрямку активних наступальних дій не велось, на окремих напрямках ворог перейшов до оборони.

Тримаймо стрій! Разом переможемо! Слава Україні!

Головне управління розвідки Міноборони станом на 11.40

Окупанти перекидають в Україну чергові терористичні групи з метою ліквідації керівництва України.Сьогодні в Україну почали прибувати чергові групи бойовиків, пов’язаних з наближеним до Путіна російським пропагандистом та власником ПВК «Ліга» (Вагнер), Євгеном Пригожиним. Основне завдання злочинців – ліквідація вищого військово-політичного керівництва України. Путін особисто віддав наказ на проведення чергових атак одній з небагатьох довірених осіб. Усі попередні спроби закінчились провалом та ліквідацією терористів. Ключові «мішені» найманців, зокрема: Володимир Зеленський, Андрій Єрмак, Денис Шмигаль. Російські окупанти, не досягши поставлених задач в ході повномасштабної агресії проти України, продовжують спроби дестабілізації роботи української влади, деморалізації суспільства, розкоординації руху опору та гальмування міжнародної взаємодії України. Організація замахів на перших осіб нашої держави є частиною стратегії окупантів. Зазначаємо: українській армії, спецслужбам та правоохоронним органам добре відомі плани кремля. Ми готові до відпору агресору як на фронті, так і в тилу. Жодні терористичні атаки не матимуть успіху.

Генеральний штаб ЗСУ. Загальні бойові втрати противника з 24.02 по 20.03 орієнтовно склали

  • особового складу / personnel - близько/ about 14700 осіб,
  • танків / tanks ‒ 476 од,
  • бойових броньованих машин / APV ‒ 1487 од,
  • артилерійських систем / artillery systems – 230 од,
  • РСЗВ / MLRS - 74 од,
  • засоби ППО / Anti-aircraft warfare systems - 44 од,
  • літаків / aircraft – 96 од,
  • гелікоптерів / helicopters – 118 од,
  • автомобільної техніки / vehicles - 947 од,
  • кораблі /катери / boats / cutters - 3 од,
  • цистерн з ПММ / fuel tanks - 60,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня / UAV operational-tactical level - 21.
  • Спеціальна техніка / special equipment - 12.

Дані уточнюються. Підрахунок ускладнюється високою інтенсивністю бойових дій.

Головне управління розвідки Міноборони станом на 11.20

Отруєння, раптова хвороба, нещасний випадок – російська еліта розглядає можливість відсторонення путіна. В середовищі російської бізнесово-політичної еліти формується група впливових осіб опозиційних до володимира путіна. Їхня мета – якнайшвидше відсторонення путіна від влади і відновлення економічних зв’язків із Заходом, зруйнованих через війну в Україні. Певна частина російської політичної еліти РФ розглядає в якості наступника путіна – директора ФСБ Олександра Бортникова. Прикметно, що саме Бортников останнім часом потрапив у немилість з боку російського диктатора. Офіційна причина опали керівника ФСБ – фатальні прорахунки у війні проти Україні. Саме Бортников та його відомство відповідали за аналіз настроїв населення України та спроможність української армії. Відомо, що Бортников та деякі інші впливові представники російської еліти розглядають різні варіанти відсторонення путіна від влади. Зокрема, не виключається отруєння, раптова хвороби, або інша «випадковість». Не виключено, що саме з цими процесами пов’язаний нещодавній «злив» розташування чеченських підрозділів на півночі Києва. Інформація надійшла саме від російської сторони. Імовірно, так керівництво ФСБ намагається послабити вплив Кадирова. Також це може бути спробою завчасно налагодити взаємодію з українською владою в обхід нинішнього керівництва РФ

Ситуація в регіонах станом на ранок 20 березня

На Київщині російські війська зупинили наступ і окопуються, ворог продовжує бомбити Чернігів, Харків, Миколаїв, загострюється гуманітарна ситуація на Херсонщині. Джерело: дані обласних військових адміністрацій

Київщина. Ніч пройшла відносно спокійно, попри постійні повітряні тривоги. Ворог відмовився від активних дій та активно окопується, зводить фортифікаційні спорудження, намагається налагодити логістику. Бої та обстріли в Макарові, Бучі, Гостомелі, Ворзелі. Загарбник веде хаотичний обстріл соціальної інфраструктури та житлових масивів. Переміщення ворога зафіксовано в Вишгородському районі та в Броварському.

Чернігівщина Оборона Чернігова триває. Ворог продовжує бомбити: у суботу обстріляно багатоповерхівки, промислові райони. Вночі — повітряні тривоги в Чернігові та області. У Чернігові немає світла, опалення, проблеми зі зв‘язком, більша частина населення без газу.

Сумщина. Артобстріли передмістя Сум тривають вже тиждень, не обійшлася без них і ця ніч. Також вночі була повітряна тривога.

Житомирщина. Стандартні нічні тривоги. Ракетний удар по одному з сіл Коростенського району. Зруйновано промислову будівлю. Жертв немає

Кіровоградська область. Спокійно, вночі — одна тривога

Дніпропетровщина. Ранкова тривога. Загалом ситуація спокійна.

Харківщина. Вночі у Харкові були кілька атак, є загоряння житлових будинків, працюють рятувальники. Увечері внаслідок останнього обстрілу в районі ХТЗ загинули 2 цивільних, зокрема 9-річна дитина. Атака з неба над Харковом суттєво зменшилися. На сьогодні фіксують розвідувальні літальні апарати. ЗСУ по деяких напрямках перейшли до контратаки, на дальніх підходах до Харкова розбивають ворожі колони. 19 березня в Дергачівському районі мобільний підрозділ Нацгардії знищив велику кількість живої сили та техніки окупантів. Росіяни намагаються порватися в напрямку на Ізюм, але ЗСУ ведуть бої.

Запорізька область. Ніч пройшла без змін. За вказівкою військових з 16:00 суботи впроваджена комендантська година до ранку понеділка.

Рівненщина. Кілька повітряних тривог вночі

На Волині, Закарпатті, Львівщині, в Черкасах, у Чернівцях ніч минула спокійно.

Вінничина. Ніч пройшла спокійно. Зранку була повітряна тривога

Хмельницька область. Станом на ранок ситуація спокійна, вночі були тривоги

Тернопіль. Повітряні тривоги вночі, на ранок все спокійно

Полтавщина. Ніч минула спокійно, зранку була повітряна тривога

Івано-Франківськ. Відносно спокійно, одна повітряна тривога

Луганщина. Вночі були обстріли Лисичанська та Рубіжного. У суботу був гуманітарний коридор, тож ситуація була більш - менш спокійна у Сєверодонецьку. Але за добу у Сєверодонецьку та Рубіжному пошкоджено або зруйновано близько 30 об’єктів.

Донеччина. Ніч неспокійна. Обстріли по всій лінії: Авдіївка, Мар'їнка, Торецьк. Мар'їнка — спроби прориву. Місто дуже побите. Важка ситуація в Маріуполі. У місті голод, вуличні бої. Люди намагаються самотужки виїхати з міста. В окупованих селищах поблизу Маріуполя - Мангуш, Мелекине - зібралося багато біженців. По решті території області ситуація напружена, але здебільшого контрольована, крім Волновахи.

Миколаївщина. Були обстріли міста з "Градів", повітряна тривога. Продовжуються бої в області. Проходить евакуація з сел, які відстояли, та доставка гуманітарної допомоги. У частині населених пунктів відсутнє тепло та світло.

Херсонщина. Ніч неспокійна, по області було чутно звуки вибухів, обстрілів. Ця інформація уточнюється. Загалом ситуація на Херсонщині з кожним днем наближаться до критичної. У більшості віддалених районів та тих громадах, де перебувають окупанти, майже гуманітарна катастрофа. Щодня збільшується кількість місць, де рашисти роздають свою гумдопомогу. Все це робиться під зйомки відеокамер їхніх "ЗМІ".

Одеса. Ніч була спокійною, зранку повітряна тривога.

Оперативне командування Північ станом на 9.00

Гарні новини зранку: зі зведеного загону 331-го гвардійського парашутно-десантного ударного костромського полку окупантів, який брав участь у бойових діях на Київському напрямку, залишився в живих один військовий, і той знаходиться у шпиталі. Слава Україні!

Офіс Президента України станом на 9.00

Ірина Верещук про заплановану на 20 березня роботу гуманітарних коридорів.


В Україні станом на 20 березня погоджено сім гуманітарних коридорів для евакуації мешканців населених пунктів, постраждалих унаслідок російського вторгнення, а також для направлення допомоги

Гуманітарні коридори на 20 березня:

▪️ Маріуполь — Запоріжжя. Автобуси для маріупольців будуть чекати на площі перед міським спорткомплексом в Бердянську з 9.30, відправлення об 11.00. Також організовано транспортування до Бердянська і Запоріжжя для маріупольців, які дістануться сьогодні Мангуша.

▪️ Бобрик — Бровари. Місце збору – Будинок культури на вулиці Шевченка, 2.

▪️ Тарасівка — Бровари. Місце збору – на вулиці Дев'яте січня, 6.

▪️ Бородянка — Біла Церква. Місце збору – вулиця Центральна, 331.

Крім того, гуманітарні вантажі з Харкова будуть відправлені у місто Вовчанськ, селища Рогань і Нова Рогань

Генеральний штаб ЗСУ. Оперативна інформація станом на 06.00 20.03.2022 щодо російського вторгнення

Триває двадцять п’ята доба героїчного протистояння Українського народу російському воєнному вторгненню.

Стан, положення, характер дій сил оборони суттєвих змін не зазнали. Наші захисники продовжують ефективно протистояти окупантам. Протиповітряною обороною Повітряних сил ЗС України збито три російських бойових вертольоти.

Протягом доби ворог активних наступальних дій не проводив, зосереджував зусилля на поповненні поточних втрат, відновленні частково знищеної техніки, перекиданні іноземних військових найманців до прикордонних з Україною районів, вирішенні хронічних проблем окупаційних військ, що діють на території України, з логістикою.

Окупанти терористичними методами насаджують жорсткий адміністративно-поліцейський режим, свідомо створюють умови для гуманітарної кризи на тимчасово зайнятих територіях.

Так, минулої доби до Херсонської області з міста Апостолове Дніпропетровської області вирушили 14 вантажівок з продуктами харчування та медикаментами першої необхідності.

Російські окупанти безпричинно не пропустили гуманітарний конвой. Таким чином вони намагаються примусити до колабораціонізму місцеве населення. При цьому загарбники поширюють листівки з пропозиціями звернутися до окупаційної адміністрації. Громадянам обіцяють скасування кредитних боргів, а місцевим підприємцям преференції у веденні бізнесу.

Стало відомо, що зі зведеного загону 331-го гвардійського парашутно-десантного ударного костромського полку який брав участь у бойових діях на Київському напрямку, залишився в живих один військовий, і той знаходиться у шпиталі.

На фоні подібних обставин командуванням російського чорноморського флоту терміново проводяться заходи щодо заміни 130 відказників-контрактників 810-ї бригади морської піхоти на десантників 7-ї десантно-штурмової дивізії. Питання щодо їх подальшої служби вирішує ФСБ.

Крім того, на тимчасово окупованій території Донецької області російськими кураторами оголошено чергову хвилю мобілізації для поповнення 1-го армійського корпусу. Граничний вік відмобілізованих піднято до 65 років. Подібне очікує і на тимчасово окупованій території Луганської області з огляду на те, що з зони дії 2-го армійського корпусу до населених пунктів Луганськ, Сорокіне та Довжанське щодня прибувають вантажні автомобілі заповнені тілами солдат.

Російські терористичні війська продовжують відверто порушувати міжнародні конвенції щодо правил ведення війни. Масово фіксуються факти використання форми ЗС України для проведення підривних та дискредитувальних дій російськими диверсантами.

Проте, Сили оборони України рішуче викорінюють військових злочинців та найманців з української землі! Разом переможемо! Слава Україні!

Оперативну інформацію від силових структур України за попередню добу 19 березня читайте тут.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: війна агресія спротив Генштаб Міноборони ЗСУ ДПСУ МВС Нацполіція  
Матеріали по темі