Влада

​Оперативна інформація від силових структур України станом на 22 березня (оновлюється)

22 March 2022, 09:25

Двадцять сьомий день війни з російськими окупантами. Житомир.info продовжує відстежувати ситуацію та інформуватиме жителів Житомира та області про основні події в Україні. Оперативна інформація усіх силових структур та відомств публікуватиметься нижче.

Збережіть посилання, аби відслідковувати усі важливі події, що відбуваються в охопленій вогнем Україні. Інформація тут оновлюватиметься упродовж доби 22 березня.

Звернення Президента України Володимира Зеленського за підсумками 27-го дня війни.

«Будемо працювати, будемо боротись як тільки можемо. До останнього. Хоробро й відкрито. На всіх майданчиках. Із повною енергією. На результат. З усіма нашими силами. І не втомимося. Відпочинемо, коли переможемо».


Генеральний штаб ЗСУ. Оперативна інформація станом на 24.00 22.03.2022

Завершується двадцять сьома доба героїчного протистояння Українського народу російському воєнному вторгненню.

Російські окупаційні війська продовжують ведення стратегічної наступальної операції проти України. У зв’язку з відсутністю успіхів у війні з Українським народом ворог перейшов до тотального знищення об’єктів критичної інфраструктури.

Продовжує здійснювати артилерійські обстріли та завдавати ракетно-бомбових ударів по житлових кварталах населених пунктів, історичним пам’яткам архітектури, школам, лікарням та цивільним промисловим виробництвам.

В містах та селах, що чинять мирний опір військам окупантів, ті вдаються до мародерства, насильства стосовно мирного населення.

Збройні Сили України у тісній взаємодії з іншими складовими Сил оборони продовжують утримувати займані рубежі, ведуть розвідку противника на всіх напрямках його висування та завдають йому вогневого ураження наявними силами та засобами.

Так, на Донецькому та Луганському напрямках, противник намагався просунутись та закріпитись, успіху не мав.

Військово-політичне керівництво республіки білорусь продовжує надавати військам ворога всебічну підтримку у використанні аеродромної та транспортної мережі, окремих закладів охорони здоров’я та є співучасником злочинів проти Українського народу.

Разом з тим, існує ймовірність залучення збройних сил республіки білорусь у війні проти України на боці російської федерації. Але, за наявною інформацією, велика кількість особового складу та деякі командири, відмовляються від участі в окупаційних діях проти Нашої Держави.

Українськими захисниками та захисницями було відбито 7 атак ворога та знищено 7 танків, 2 БМП, 6 артилерійських систем та кілька автомобілів, захоплено 3 БМП-3. Підрозділами ППО було уражено повітряні цілі противника, а саме 2 БПЛА, 4 літаки та ракета “Точка-У”. Втрати особового складу противника склали близько 100 осіб (втрати окупантів уточняються).

Віримо у Збройні Сили України ! Зберігаємо спокій ! Україна тримається на наших плечах! Слава Україні!

Офіс Президента України станом на 22.00

Ірина Верещук розповідає про результати роботи гуманітарних коридорів 22 березня.


Генеральний штаб ЗСУ. Оперативна інформація станом на 18.00 22.03.2022 щодо російського вторгнення

Триває двадцять сьома доба героїчного протистояння Українського народу російському воєнному вторгненню.

Не досягаючи успіху, ворог продовжує завдавати ракетно-бомбові удари з використанням засобів повітряного нападу по об’єктах військової та цивільної інфраструктури у Житомирській, Київській, Чернігівській, Харківській та Донецькій областях. Противник здійснив понад 80 літаковильотів, зокрема 29 з аеродромів Барановичі та Бобруйськ, що розташовані на території республіки білорусь.

До нанесення ударів по об’єктах залучались літаки бомбардувальної, штурмової та винищувальної авіації. З метою ведення повітряної розвідки об’єктів на території України ворог задіяв п’ять літаків-розвідників.

В Чорноморській та Азовській операційних зонах кораблі військово-морського флоту російської федерації виконують завдання у визначених районах Чорного моря. У північно-східній частині Азовського моря для підтримки дій наземного угруповання окупаційних військ продовжують перебувати до 5 кораблів різних типів.

Не зважаючи на активну пропаганду, особовий склад окремих підрозділів Центрального воєнного округу деморалізований через значні втрати.

Продовжують фіксуватися випадки масової відмови військовослужбовців збройних сил російської федерації брати участь у війні проти України. За наявною інформацією, в 155-й окремій бригаді морської піхоти з початку війни близько 220 військовослужбовців відмовились брати участь в збройній агресії проти України. Всього, у період з 24 лютого цього року, загинуло близько 50 та поранено близько 110 військовослужбовців цієї частини. Також неабиякий резонанс у російському суспільстві викликає загибель в російсько-українській війні вищих та старших офіцерів.

Противник, як зазначалось раніше, має суттєві проблеми з тиловим забезпеченням угрупувань окупаційних військ майже на всіх напрямках. Крім того, окупаційні війська продовжують нести значні втрати через неналежно організовану систему медичного забезпечення. Так, через несвоєчасне надання медичної допомоги, відсутність системи медичної евакуації поранених та брак медикаментів, великих втрат зазнали підрозділи 7-ї десантно-штурмової дивізії повітряно-десантних військ збройних сил російської федерації.

Українські захисники та захисниці продовжують стримувати ворога, демонструючи приклади мужністі та героїзму, і нищать його на всіх напрямках. Разом переможемо! Слава Україні!

ДСНС станом на 17.00

В Оболонському районі Києва, внаслідок ворожого обстрілу, зайнялася вантажівка та дві будівлі. Повідомлення про це надійшло до столичних рятувальників 22 березня о 13:10. Рятувальники о 14:38 локалізували пожежу, о 15:00 - ліквідували. На місці працювали 4 одиниці техніки та 20 чоловік особового складу ДСНС. Інформація щодо жертв та постраждалих уточнюється.

Офіс Президента України станом на 15.30

Ситуація щодо російського вторгнення – брифінг радника керівника Офісу Президента Олексія Арестовича (22.03.2022 – день).


Головне управління розсідки Міноборони станом на 13.30

Через брак резервів у РФ мобілізують боржників та аліментників.Враховуючи тотальний брак поповнення бойового армійського резерву окупанти вдаються до нових форм прихованої «мобілізації». Через небажання резервістів повертатися до лав армії та масової відмови від підписання контрактів, прокуратура РФ цілеспрямовано шукає людей, які мають проблеми з виплатою кредитів, сплатою аліментів та інших заборгованостей. При цьому, кількість таких людей збільшується в прогресії, враховуючи наслідки для російської економіки від введених санкцій. Відповідно, боржникам пропонується звільнення від усіх кредитних зобов’язань у випадку підписання контракту з армією РФ. Зокрема, подібні пропозиції почали поширювати на території республіки Татарстан, в Пятигорську, Ростові-на-Дону та Північному Кавказі. Також продовжується «рекрутинг» осіб, які мають проблеми з законом. Злочинцям пропонується повна амністія в обмін на участь у бойових діях в Україні.

Генеральний штаб ЗСУ. Оперативна інформація станом на 12.00 22.03.2022

Триває двадцять сьома доба героїчного протистояння Українського народу російському воєнному вторгненню.

Противник продовжує ведення повномасштабної збройної агресії проти нашої Держави. Завдання, визначені злочинним військово-політичним керівництвом росії угрупованню окупаційних військ збройних сил російської федерації, залишаються невиконаними.

З огляду на відсутність успіхів наземної фази операції, ворог продовжує активно завдавати ракетно-бомбових ударів по важливих об’єктах військової і цивільної інфраструктури з використанням оперативно-тактичної авіації, високоточної ракетної зброї та боєприпасів невибіркової дії.

Противник намагається формувати та переміщувати резерви до кордонів України. За наявною інформацією, у пункті постійної дислокації 200-ї окремої мотострілецької бригади північного флоту (населений пункт Печенга) формується зведений підрозділ з військовослужбовців кількох військових частин.

У зв’язку з незадовільним рівнем комплектування особовим складом бойовиків 1-го армійського корпусу на на тимчасово окупованій території Донецької області представники російської федерації продовжують активні заходи із примусової мобілізації місцевого населення у містах Горлівка, Єнакієве та прилеглих населених пунктах. Після проходження швидкого курсу підготовки окупанти планують посилити зазначеним особовим складом підрозділи, що зазнали великих втрат поблизу Авдіївки та Ізюма.

На Поліському напрямку активних наступальних дій противника не зафіксовано. Здійснюється перегрупування, закріплення на захоплених рубежах та логістичне забезпечення військ.

На Сіверському напрямку окремі підрозділи Центрального воєнного округу продовжують перегрупування та зосередження сил і засобів для відновлення наступальних дій.

У напрямку на Чернігів ворог активних наступальних дій не веде, продовжує артилерійські обстріли позицій Збройних Сил України та міста Чернігова. Змін у складі сил та характері дій угрупування окупаційних військ не відзначено.

У напрямку на Бровари противник продовжує перегрупування з метою відновлення наступальних дій. Триває логістичне забезпечення підрозділів та інженерне обладнання зайнятих позицій.

На Слобожанському напрямку підрозділи Західного воєнного округу активних наступальних дій не проводили. У напрямках на Харків та Ізюм ворог намагається провести заходи з відновлення підрозділів, що втратили боєздатність, за рахунок окремих підрозділів балтійського та північного флотів. Продовжуються масовані артилерійські обстріли Харкова.

На Донецькому напрямку противник основні зусилля зосередив на захопленні міст Рубіжне, Сєвєродонецьк, Попасна, Вугледар та Маріуполь.

В районі населеного пункту Кремінна ворог активних дій не проводив. Силами підрозділів 2-го АК продовжує закріплюватись в районі населеного пункту Пшеничне.

В районі населеного пункту Ямпіль, окремим підрозділом зі складу 150-ї мотострілецької дивізії, противник здійснював вогневий вплив по підрозділах наших військ з метою забезпечення подальшого просування в напрямку населеного пункту Торське. Успіху не мав.

На напрямку Донецьк - Мар’їнка здійснив спробу наступу. Успіху не мав, зазнав значних втрат, відступив.

Російські окупанти намагаються вести артилерійські обстріли та штурмові дії у місті Маріуполь.

На Таврійському напрямку змін у складі та положенні противника не фіксується. В Херсонській області, у районах населених пунктів Каланчак, Раденськ, Брилівка та Тарасівка, підрозділами “росгвардії” проводились фільтраційні заходи з пошуку місць зберігання стрілецької зброї.

На Південнобузькому напрямку противник визначеним угрупуванням здійснив спробу провести штурмові дії в районі населеного пункту Олександрівка, успіху не мав. В районі населеного пункту Березнегувате здійснив розвідку боєм, зазнав втрат та відійшов.

Віримо у Збройні Сили України ! Зберігаємо спокій ! Україна тримається на наших плечах! Слава Україні!

Міністр оборони Олексій Рєзніков станом на 11.30

Жителям Донецька, Луганська, Макіївки, Горлівки, Єнакієвого, Алчевська, Червоного Луча, Краснодону та інших міст нашого Донбасу. Звертаюся до мешканців тимчасово окупованих росією окремих районів Донецької та Луганської областей.

Кремль розв'язав повномасштабну війну, прикриваючись словами, що «вас треба захистити».\ Ви краще за мене знаєте, чим насправді обернувся цей «захист». Не тільки для України загалом – а й для вас. Для ваших близьких та сусідів. Ви краще за мене знаєте, що за три тижні ескалації у ваших містах уже сотні вбитих. Звичайних людей. Яких забрали із заводів та шахт, вручили автомат та кинули під кулі.

Останніми днями українська армія все частіше бере в полон людей, яких російські окупанти насильно мобілізували та кинули у бій як гарматне м'ясо. Ми знаємо, і ви знаєте, що масштаби насильницької мобілізації збільшуються. Мобілізовані з «ДНР» та «ЛНР» не входять до статистики втрат російської армії, бо для Москви ви лише видатковий матеріал. Для них вас немає. Незабаром кількість убитих мешканців ОРДЛО піде на тисячі.

«Захисники» із росії нині знищують Маріуполь. В прямому сенсі. Все місто. Росіяни вже стерли з лиця землі Волноваху та низку інших міст. Великі руйнування на Луганщині. Московські орди «звільняють» регіон від шкіл, лікарень, доріг, підприємств. «Звільняють» Донецьку і Луганську області від дончан та луганчан. Їх цілком влаштує, якщо замість квітучого українського Донбасу залишиться нежива пустеля. А вас це влаштує?

Ви, напевно, бачите, що плани росіян йдуть прахом. Українські воїни вже знищили понад 15 тисяч російських солдатів. росія програє цю війну і впаде в хаос. Їй буде точно не до вас.

Хочу сказати. Ми, як і раніше, вважаємо вас громадянами України. Ми вважаємо вас за своїх. Якщо ви не вчиняли злочини – вам нічого не загрожує. З якимсь розбіжностями розберемося згодом. Вся наша країна - це різні Українці, ми можемо собі дозволити бути різними, бо ми вільний нарід. Але ми єдині. Намагайтеся у будь-який спосіб ухилитися від насильницької мобілізації. Це збереже вам життя. Якщо вас все одно забрали до російських військ, намагайтеся якнайшвидше перейти на бік української армії. Усі, хто вже склав зброю – у безпеці. Ми розберемося з усіма формальностями. Головне – уникнути непоправного і зберегти життя. Якщо ви вчинили злодіяння, але хочете врятуватися – тікайте. Або здайтеся. Тільки дуже швидко. Дієве каяття буде враховано. Якщо ви здаєтеся з технікою чи допоможете взяти в полон російського офіцера, можете розраховувати на пом'якшення покарання. І це буде справедливий суд, а не судилище, до якого вас намагалися привчити за ці 8 років. Ті, хто вчинив злочини, після відбування покарання матимуть можливість повернутися до нормального життя. Нам будуть потрібні робочі руки для відновлення Донбасу після очищення його від окупантів. А ви самі потрібні своїм сім'ям, своїм близьким. Це ваш шанс.

Звертаюся до матерів, дружин, подруг тих, хто може потрапити в лапи російських загарбників. Ховайте ваших близьких. Укривайте від біди. Вони потім вам подякують і ви разом порадієте. Не вірте російській пропаганді, вона несе лише горе та смерть. Слухайте своє серце. Україна забезпечить мир та благополуччя всіх наших регіонів, які нині мучить війна. Разом ми зробимо це швидше. Пам'ятайте, час іде. Після звірств росії у Маріуполі, Харкові, Сумах, Чернігові наші воїни налаштовані випалити всіх інтервентів та їхніх посібників розжареним залізом. Не опиніться серед них. Не помиліться.

Генеральний штаб ЗСУ. Загальні бойові втрати противника з 24.02 по 22.03 орієнтовно склали:

  • особового складу / personnel - близько/ about 15300 осіб,
  • танків / tanks ‒ 509 од,
  • бойових броньованих машин / APV ‒ 1556 од,
  • артилерійських систем / artillery systems – 252 од,
  • РСЗВ / MLRS - 80 од,
  • засоби ППО / Anti-aircraft warfare systems - 45 од,
  • літаків / aircraft – 99 од,
  • гелікоптерів / helicopters – 123 од,
  • автомобільної техніки / vehicles - 1000 од,
  • кораблі /катери / boats / cutters - 3 од,
  • цистерн з ПММ / fuel tanks - 70,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня / UAV operational-tactical level - 35.
  • Спеціальна техніка / special equipment - 15.

Дані уточнюються. Підрахунок ускладнюється високою інтенсивністю бойових дій.

Ситуація в регіонах. Інформація голів обласних військових адміністрацій станом на 08:00

Київщина. За ніч – кілька повітряних тривог по всій області. Бої та артобстріли в Макарові, Ірпені, Гостомелі, Бучі, Ворзелі. Вночі було обстріляно с. Шпитьки Дмитрівської громади. У Фастівському районі зранку крилата ракета вдарила по с. Осикове. Пошкоджені приватні будинки. Інформація уточнюється. В місцях бойових дій – населені пункти біля Житомирської траси, північ Вишгородського району, деякі населені пункти Броварського району – гуманітарна катастрофа. Славутич – ізольований. У Києві та області діє посилена комендантська година, яка розпочалася о 20:00 понеділка і триватиме до 07:00 середи.

Чернігівщина. Кілька повітряних тривог за ніч. Оборонні бої біля Чернігова. Інформація щодо руйнувань та загиблих наразі відсутня. Місто і область залишаються у вкрай важкому становищі.

Сумщина. Всю ніч тривали обстріли передмістя Сум. Також була повітряна тривога по всій області. Неспокійно пройшла ніч і в Охтирському районі. Інформація щодо руйнувань та постраждалих уточнюється.

Харківщина. У Харкові активізувалися обстріли окупантів по об’єктах цивільної інфраструктури, щодо постраждалих - інформація уточнюється. По області активні бойові дії в Ізюмі.

Луганщина. Обстріли міст тривають. По Гірській громаді був нанесений авіаудар. За добу 14 пожеж, зруйновано 25 об'єктів.

Донеччина. Авіаудари по Очеретиному та Авдіївці, обстріли реактивною артилерією Красногорівки та Мар'їнки. У Авдіївці – 5 загиблих, 20 поранених, масштабні пожежі та руйнування житла. Волноваха і район – жорсткі зачистки. Маріуполь – в облозі. Обстрілює авіація, кораблі, реактивна артилерія. Військові героїчно боронять місто.

Херсонщина. Минула доба на Херсонщині ознаменувалася низкою вибухів та артобстрілів у всіх районах області. У обласному центрі почали з’являтися листівки нібито від комендантів із правилами перебування у місті та забороною мітингів, комендантською годиною.

Миколаївщина. Ніч пройшла відносно спокійно, з ранку по усій області — повітряна тривога.

Одеса. Одна повітряна тривога вночі, що тривала і зранку.

Дніпропетровська область. 21 березня і зранку 22 березня – обстріли населених пунктів на межі з Херсонщиною. Руйнування є. Жертв попередньо немає. Зранку – тривога.

Кіровоградська область. На Кіровоградщині минулої доби – кілька затяжних повітряних тривог. Зранку – теж сирени.

Рівненська область Впродовж минулої доби – 7 повітряних тривог. Ракетні удари були 21 березня на початку доби і ввечері, щоразу по об‘єктах військової інфраструктури. 22 березня зранку — одна повітряна тривога.

Волинь, Закарпаття, Львівщина, Тернопіль, Івано-Франківськ, Хмельницька область, Житомирщина, Вінниччина, Черкаси, Чернівці, Полтавщина, Запорізька область – спокійно, хоча у більшості регіонів були повітряні тривоги.

Офіс Президент України станом на 9.30

Ірина Верещук про заплановану на 22 березня роботу гуманітарних коридорів.


22 березня працюватимуть гуманітарні коридори евакуації з Маріуполя. Маршрути евакуації з Маріуполя до Запоріжжя:

1. Бердянськ – Запоріжжя. Місце зборів: Спорткомплекс, вул. Мелітопольське шосе, 27

2. Мангуська громада – Запоріжжя. Місце зборів: село Юр’ївка Мелекинської сільської ради, пансіонат «Зміна»

3. Нікольське – Запоріжжя. Місце зборів: школа №2, вул. Паркова, 23

Автобуси для евакуації будуть подані до місць збору з 9.00 до 10.00. В Бердянську працюють штаби, в яких маріупольцям надається необхідна допомога.

ДСНС станом на 9:00

21 березня на Житомирщині, внаслідок ворожого обстрілу території Коростенського району, у двох населених пунктах Малинської громади знищено 3 та пошкоджено 10 приватних житлових будинків і 2 господарські споруди. Загиблих та травмованих немає. Для гасіння пожежі та проведення пошуково-рятувальних робіт на місці подій працювали рятувальники 13 ДПРЧ.

На Миколаївщині 21 березня, після ворожого обстрілу, вогнеборці 5 державної пожежно-рятувальної частини ліквідували пожежу на автозаправній станції у Корабельному районі м. Миколаєва на площі 10 кв.м. Відомо, що від отриманих поранень несумісних з життям, загинуло троє чоловіків, 1 жінка постраждала. До прибуття рятувальників, каретою швидкої медичної допомоги її доставлено до лікувального закладу.

Харківська область: оперативна інформація станом на 07:00 22 березня 2022 року. За добу з 21 по 22 березня рятувальники Харківського гарнізону ДСНС продовжували виконувати службові обов’язки в умовах воєнного часу і здійснили понад 35 виїздів для ліквідації пожеж, а також розбирання завалів зруйнованих будівель. Проводились пошукові роботи та розбирання завалів у Київському, Індустріальному та Шевченківському районах Харкова. Крім того, підрозділи ДСНС протягом дня здійснювали виїзди на гасіння пожеж житлових багатоповерхівок, приватних будівель та інших об'єктів, що були спричинені обстрілами. Пожежі виникали у Київському, Холодногірському, Слобідському, Московському та Індустріальному районах міста Харкова, а також Харківському, Богодухівському та Ізюмському районах області.

У інших районах області, де доба пройшла відносно спокійно і ворог не завдавав обстрілів, підрозділи ДСНС реагували на пожежі, що сталися здебільшого на відкритих територіях та у природних екосистемах. Таких пожеж сталося — 16. Піротехнічні підрозділи ДСНС також продовжували працювати, знешкоджуючи артилерійські боєприпаси, що не розірвались. Було відпрацьовано 25 адрес, де знаходились спрацьовані та не розірвані вибухонебезпечні предмети.

Генеральний штаб ЗСУ. Оперативна інформація станом на 06.00 22.03.2022.

Розпочалася двадцять сьома доба героїчного протистояння Українського народу російському воєнному вторгненню.

Суттєвих змін в положені та характері дій сил оборони протягом останньої доби не відзначено. Проте, Збройні Сили України та інші складові Сил оборони продовжували завдавати удари по угрупованнях військ ворога, який намагався утримати захоплені рубежі та досягли успіху на окремих напрямках.

Підрозділами Повітряних Сил Збройних Сил України та протиповітряної оборони Сухопутних військ за попередню добу було уражено понад 9 повітряних цілей ворога. Це 1 літак, 6 БПЛА та 2 вертольоти, кількість збитих ракет уточнюється.

Крім того, авіація Повітряних Сил завдавала нищівних ударів по скупченнях техніки та живої сили противника, вела повітряні бої і здійснювала перехоплення повітряних цілей. Відзначено більш активні дії авіації ворога за останню добу.

У противника не зникли суттєві проблеми із забезпеченням своїх військ. За наявною інформацією, російські окупаційні війська, що діють на території України мають запаси боєприпасів та продовольства не більше ніж на три дні. Аналогічною є ситуація з пальним, поповнення яким, здійснюється шляхом перевезення автоцистернами. Трубопровідне сполучення для забезпечення потреб угруповання військ окупантам організувати не вдалося.

Російські загарбники продовжують проводити агресивну пропагандистську роботу про необхідність прийняття участі у війні з Україною з особовим складом збройних сил республіки білорусь.

В Охтирському районі Сумської області, зафіксовано факти непокори російських військовослужбовців. Близько 300 окупантів відмовились виконувати наказ на ведення бойових дій, та, на 70 одиницях техніки, залишили район проведення операції.

На тимчасово окупованих територіях Луганської області, зважаючи на великі втрати в живій силі, противник продовжує проводити мобілізацію громадян квазіутворення "ЛНР". Значна частина жителів не підтримує політику окупантів, не має бажання брати до рук зброю та переховується від представників окупаційної влади. Показовим є те, що мобілізація проводиться хаотично, люди яких мобілізують розподіляються не за спеціальностями, більшість з них немає ніякої військової спеціальності, тому що ніколи не проходили військової служби. З громадянами, що мають російські паспорти підписуються контракти, хто має лише паспорт псевдореспубліки – оформлюється як доброволець.

На Донецькому та Луганському напрямках противник продовжує спроби просунутись та закріпитись, але успіху не має.

Українські захисники та захисниці відбили 13 атак ворога та знищили 14 танків, 8 БМП, 2 МТЛБ, 3 артилерійські системи і 4 автомобілі. Підрозділи ППО уразили 2 повітряні цілі противника. Втрати особового складу ворога склали близько 300 осіб.

Крім того, оборонці Маріуполя знищили патрульний катер “Раптор” та комплекс радіоелектронної боротьби “Леєр-3”.

Віримо у Збройні Сили України ! Разом переможемо! Слава Україні!

Оперативну інформацію від силових структур України за попередню добу 21 березня читайте тут.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: війна агресія спротив Генштаб Міноборони ЗСУ ДПСУ МВС Нацполіція  
Матеріали по темі