Влада

​Оперативна інформація від силових структур України станом на 30 березня (оновлюється)

30 March 2022, 07:24

Триває тридцять п’ятий день війни з російськими окупантами. Житомир.info продовжує відстежувати ситуацію та інформуватиме жителів Житомира та області про основні події в Україні. Оперативна інформація усіх силових структур та відомств публікуватиметься нижче.

Збережіть посилання, аби відслідковувати усі важливі події, що відбуваються в охопленій вогнем Україні. Інформація тут оновлюватиметься упродовж доби 30 березня.

Офіс Президента України. Звернення Президента України Володимира Зеленського за підсумками 35-го дня війни.

«Ми нікому не віримо – у жодні красиві словесні конструкції. Є реальна ситуація на полі бою. І зараз – це головне. Ми нічого не віддамо. І будемо боротися за кожен метр нашої землі, за кожну нашу людину». Звернення Президента України Володимира Зеленського за підсумками 35-го дня війни.

Генеральний штаб ЗСУ. Оперативна інформація станом на 24.00 30.03.2022 щодо російського вторгнення

Завершується тридцять п’ята доба героїчного протистояння Українського народу російському воєнному вторгненню.

Зберігається загроза застосування ракетного озброєння по об’єктах оборонно-промислового комплексу та логістичної інфраструктури нашої Держави. В акваторії Чорного моря перебувають кораблі, оснащені крилатими ракетами морського базування “Калибр”. У військово-морській базі Севастополь завершено поповнення боєкомплекту КРМБ типу “Калибр” на фрегаті “Адмирал Макаров”.

Триває переміщення на територію України додаткових підрозділів збройних сил російської федерації для участі у війні.

За наявними даними, у пунктах постійної дислокації військових частин та підрозділів Східного воєнного округу залишились в переважній більшості військовослужбовці строкової служби, що свідчить про вичерпання можливостей з формування додаткових підрозділів.

Для контролю над тимчасово окупованими територіями півдня України противник намагається створювати військово-цивільні адміністрації та розпочав підготовку до проведення референдуму зі створення квазідержавного утворення на території Херсонської області (так званої “херсонської народної республіки”).

На Волинському напрямку. В районах населених пунктів Пінськ, Лунінець республіки білорусь зафіксовано підрозділи повітряно-десантних військ збройних сил російської федерації, які, ймовірно, були виведені з території України.

На Поліському напрямку триває планове перегрупування підрозділів Східного воєнного округу. Очікується переміщення зазначених підрозділів на інші напрямки.

На Сіверському напрямку противник активних дій не проводив. Окупанти зосередились на веденні диверсійно-розвідувальної діяльності та продовжують вживати заходів з налагодження тилового забезпечення. В найближчий час очікується посилення вогневого впливу по українських підрозділах з метою забезпечення переміщення своїх військ, з подальшим завданням блокування міста Чернігова.

На Слобожанському напрямку ворог продовжує блокувати Харків, веде артилерійські обстріли міста. Здійснює переміщення артилерійських підрозділів в районі міста Ізюм, створює ударні угруповання, зокрема зі складу раніше виведених військ.

На Донецькому напрямку основні зусилля окупантів й надалі зосереджені на взятті під контроль населених пунктів Попасна, Рубіжне, а також захопленні міста Маріуполь.

Ворог намагався проводити штурмові дії в районах населених пунктів Попасна, Рубіжне, Новобахмутівка, Мар’їнка, Золота Нива. Успіху не мав.

В Маріуполі окупанти продовжують вести штурмові дії. Очікуються спроби провести наступ у напрямках Краматорська і Покровська, а також зосередження зусиль у напрямку Світлодарська.

На Південнобузькому напрямку противник вживає заходів щодо відновлення боєздатності та поповненні запасів.

Підрозділами Сил оборони відновлено контроль над населеними пунктами Орлове, Заградівка, Кочубєєвка.

З метою відновлення раніше втраченого положення противник намагається вести наступальні дії у напрямку Олександрівки.

За наявною інформацією, командування збройних сил російської федерації з початком збройної агресії проти України втратило декілька військових керівників зі складу вищих офіцерів, а саме: командувача 1-ї танкової армії генерал-лейтенанта Сергія Кіселя, знятий з посади; командувача 6-ї загальновійськової армії генерал-лейтенанта Владислава Єршова, знятий з посади та заарештований; начальника штабу – заступника командувача 35-ї загальновійськової армії генерал-майора Сергія Ниркова, був важко поранений; начальника штабу – заступника командувача 36-ї загальновійськової армії генерал-майора Андрія Серицкого, був важко поранений; заступника командувача 41-ї загальновійськової армії генерал-лейтенанта Андрія Суховецкого, загинув; командувача 49-ї загальновійськової армії генерал-лейтенанта Якова Рязанцева, загинув; командувача 58-ї загальновійськової армії генерал-лейтенанта Михайла Зуська, знятий з посади та заарештований.

Віримо у Збройні Сили України! Зберігаємо спокій! Слава Україні!

Офіс Президента України станом на 21.30

Ірина Верещук розповідає про результати роботи гуманітарних коридорів 30 березня.

Генеральний штаб ЗСУ. Оперативні новини на 18.00 30 березня 2022 року.

Тридцять п'ятий день героїчного спротиву українського народу російському військовому вторгненню триває.

Російський ворог продовжує вести повномасштабну збройну агресію проти України. Деякі підрозділи ЗС РФ частково виводяться з території Київської та Чернігівської областей.

У російського ворога значні труднощі із введенням бойової техніки, вилученої з довгострокового зберігання. Таким чином, за наявною інформацією, значна кількість неоперабельної техніки виявлена у 163-му танковому полку 150-ї мотострілецької дивізії. Російський ворог розглядає можливість перевезення несправної техніки на тимчасово окуповані території Донеччини за допомогою тракторів для її подальшого відновлення.

Ворог продовжує нести значні втрати. За наявною інформацією 28 березня на постійній дислокації 83-ї окремої десантно-штурмової бригади відбулась церемонія прощання з загиблими російськими військовослужбовцями. Їх кількість становить приблизно 200 осіб.

Самопроголошене керівництво Республіки Білорусь продовжує заперечувати участь у війні проти України, вільно надаючи території для ЗСУ РФ, аеродроми та транспортні мережі, а також місця для круїзів та балів Listic ракетні пускові установки. При цьому, згідно з міжнародно-правовими актами, агресором можна вважати "країною, яка надає свій повітряний простір, свою територію для ударів по третій країні. ""

Республіка Білорусь також надає російським окупантам можливість користуватися мережею медичних закладів на своїй території. Так, протягом останніх днів до населеного пункту Наровля Гомельської області відзначають прибуття з території України великої кількості російських військових різного ступеню поранень.

Давайте переможемо разом! Зберігайте спокій! Слава Україні!


ДСНС станом на 17.00

Миколаїв. Станом на 16:00 внаслідок обстрілу будівлі ОДА 15 осіб загинуло та 33 постраждало. Пошуково – рятувальні роботи тривають. Від ДСНС залучено 35 осіб та 8 одиниць техніки.

Рівненщина. 30 березня о 13:07 ліквідовано пожежу на нафтобазі у Рівненській області. На місці працювали 67 вогнеборців, 17 одиниць техніки, а також 2 пожежних потяги. Нагадаємо, що пожежа сталася 28 березня 2022 року внаслідок ворожого ракетного удару.

Генеральний штаб ЗСУ. Оперативне оновлення на 12.00 30 березня 2022 року.

Тридцять п'ятий день героїчного спротиву українського народу російському військовому вторгненню триває.

Сили оборони України продовжують проводити оборонну операцію на Східному, Південно-Східному та Північно-Східному напрямках.

Російський ворог продовжує вести повномасштабну збройну агресію проти України. Воно зазнало значних втрат і, ймовірно, тимчасово відмовилося від завдання блокувати Київ. Перегрупується та зосереджується на наступальних операціях у Східній операційній зоні та нарощує систему логістичного та логістичного забезпечення військ у Донецькій та Таврійській районах.

Військове командування російського ворога продовжує відправляти військовослужбовців з підрозділів військової підтримки, у тому числі навчальних закладів, через необхідність рекрубувати підрозділи Збройних Сил РФ, причетні до війни проти України та понесли значні втрати.

Персонал російського ворога деморалізований та має низьку мотивацію брати участь у бойових діях на території України. Таким чином, за наявною інформацією, спроби російського військового командування мобілізувати "добровольців" не мають підтримки населення. Зокрема, у Калінінградській області набрали лише 17 так званих «добровольців».

На волинському напрямку руху тактичних підрозділів противника та змін у їх складі не зафіксовано. У Збройних Силах Республіки Білорусь тривають заходи оперативно-бойової підготовки.

На Полісському напрямку відзначають рух ворожих військ уздовж державного кордону України з Республікою Білорусь. Одночасно окупаційні війська продовжують акумулювати в районі Чорнобильської АЕС, споруди Притулку та Зони відчуження в цілому. Таким чином, зафіксовано рух змішаних колон російських ворожих автомобілів з населеного пункту Іванків у напрямку Чорнобильської АЕС.

У Сіверському ворог зосередив свої зусилля на диверсійно-розвідувальну діяльність, інженерну техніку позицій та артилерійські удари по позиціях підрозділів ЗСУ та об'єктах інфраструктури поблизу міста Че Чернігівська.

На Броварському напрямку відбувся частковий виведення підрозділів з району окупованої руськими окупантами в напрямку кордону з РФ.

На Слобожанському напрямку русанські окупанти продовжують блокувати місто Харків та наносять артилерійські удари по житлових районах міста.

На Ізюмському напрямку ворог нарощує зусилля, переміщаючи окремі підрозділи 20-ї ВС та 1-ї танкової армії з інших напрямків. Продовжує наносити ракетні та бомбові удари та вогневу артилерію.

На Донецькому напрямку російський ворог посилив вогневі та штурмові дії, продовжує наносити повітряні та ракетні удари по населеним Основні зусилля зосереджені на тому, щоб взяти під контроль міста Попасна, Рубіжне та Маріуполь.

У районі Південного Буху ворог намагається вжити заходів для відновлення боєздатності своїх військ, поповнити боєприпаси та пальне та масти, продовжує інженерну техніку окупованих кордонів. Він намагається стримувати дії підрозділів ЗСУ артилерійськими вогнем та повітряними ударами.

Вчора в російському місті Белгород через нехтування правилами безпеки та порушення вимог перевезення боєприпасів відбулась їх несанкціонована детонація. Ця ситуація - приклад типового масового використання російськими військовослужбовцями застарілих небезпечних боєприпасів, у тому числі під час Другої світової війни. Лише вчора Генштаб ЗСУ попередив про загрозу самодетонації Н боєприпасів, величезну кількість яких встановила Росія в районі Чорнобильської АЕС.

росія повинна негайно вивести свої війська з чорнобильської зони.

Давайте переможемо разом! Слава Україні!

Офіс Генерального прокурора станом на 10.30

Ювенальні прокурори: 145 дітей загинули внаслідок збройної агресії РФ в Україні. 145 дітей загинуло та 222 поранено за час повномасштабних бойових дій на території України, які веде Росія. Найбільше постраждало дітей у Київській - 69, Харківській - 49, Донецькій - 54, Чернігівській - 39, Миколаївській - 30, Луганській - 28, Запорізькій - 22, Херсонській - 25, столиці - 16, Сумській - 16, Житомирській - 15 областях. Через бомбардування та обстріли пошкоджено 790 закладів освіти. 75 з них зруйновано повністю. Найгірша ситуація у Донецькій, Харківській, Миколаївській, Сумській, Київській, Херсонській, Чернігівській областях та місті Київ. Ці дані не є остаточними, оскільки відсутня можливість огляду місць обстрілів в районах активних бойових дій та на тимчасово окупованих територіях.

Верховна рада України. Ситуація в регіонах станом на ранок 30 березня

Вночі на всій території Україні були зафіксовані численні повітряні тривоги. Проте у більшості регіонів ніч минула відносно спокійно.

  • Миколаївська область: вночі було відносно тихо, продовжуються рятувальні роботи після ракетного удару в Миколаєві. Частина населених пунктів області залишається без світла та газу.
  • Херсонщина: тривають сильні вибухи та обстріли у різних районах області. Найбільше постраждали Бериславський та Каховський райони. Місцеві повідомляють про знищену інфраструктуру, житлові будинки. Також серед цивільного населення є постраждалі і, на жаль, загиблі. Інформація уточнюється.
  • Неспокійною ніч на Хмельниччині. Вночі відбулося 3 удари по промислових об'єктам області. Пожежі вже локалізовані ДСНС. Інформація щодо постраждалих перевіряється.
  • Київська область: Бучанський район бій та обстріли в Гостомельській, Дмитрівській, Бучанській, Макарівській громаді. Обстріли Ірпеня. В населених пунктах вздовж Житомирської траси — обстріли та бої. Інформація щодо руйнувань та постраждалих уточнюється.
  • Чернігів: вночі сильний артилерійський обстріл міста. Дані щодо жертв та руйнувань уточнюються.
  • Харків: вночі були обстріли із зброї дальньої дії. По області: ідуть бої в Ізюмському напрямку, ЗСУ збили 1 винищувач та безпілотник.
  • Луганщина: артилерійські та авіаудари по усіх містах. ЗСУ відбили 4 атаки. Значні руйнування, пожежі. Зранку — ракетний удар по Лисичанську. Кількість жертв та постраждалих ще не відома.
  • Донеччина: вночі потужні обстріли Авдіївки, Мар'їнки, Красногорівки. Вранці — авіаудар по Новомихайлівці, також по Мар'їнці. Довкола Мар'їнської ВЦА близько 7:00 окупанти розпочали артобстріл. Є значні руйнування, пожежі. Численні руйнування від попередніх обстрілів зафіксовані і в Авдіївці. Маріуполь без змін: блокада, вуличні бої. У місті залишається понад 100 тисяч людей.

Генеральний штаб ЗСУ. Загальні бойові втрати противника з 24.02 по 30.03 орієнтовно склали:

  • особового складу / personnel - близько/ about 17300 осіб,
  • танків / tanks ‒ 605 од,
  • бойових броньованих машин / APV ‒ 1723 од,
  • артилерійських систем / artillery systems – 305 од,
  • РСЗВ / MLRS - 96 од,
  • засоби ППО / Anti-aircraft warfare systems - 54 од,
  • літаків / aircraft – 131 од,
  • гелікоптерів / helicopters – 131 од,
  • автомобільної техніки / vehicles - 1184 од,
  • кораблі /катери / boats / cutters - 7 од,
  • цистерн з ПММ / fuel tanks - 75,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня / UAV operational-tactical level - 81.
  • Спеціальна техніка / special equipment - 21.
  • Пускові установки ОТРК/ТРК / mobile SRBM system - 4.

Дані уточнюються. Підрахунок ускладнюється високою інтенсивністю бойових дій.

ДСНС станом на 10:00

Миколаїв. Продовжуються пошуково-рятувальні роботи після влучання ворожої ракети в дев’ятиповерхову будівлю облдержадміністрації та руйнування центральної секції з 9 по 1 поверхи. Рятувальники працюють позмінно, на місці знаходиться 8 одиниць техніки та 38 співробітників ДСНС. Станом на 08:00 роботи тривають. З-під завалів вилучено тіла 12 загиблих, 33 особи постраждало (з них підрозділами ДСНС врятовано 18 осіб, яких передано бригадам швидкої медичної допомоги).

Харківська область: оперативна інформація станом на 08:00 30 березня 2022 року. За добу з 29 по 30 березня рятувальники Харківського гарнізону ДСНС продовжували виконувати службові обов’язки в умовах воєнного часу і здійснили 68 оперативних виїздів. Зокрема підрозділи здійснили 14 виїздів на гасіння пожеж спричинених обстрілами житлових багатоповерхівок, приватних, складських та інших будівель, що виникали у житлових масивах Київського, Шевченківського та Московського району міста Харкова. Так, вчора вранці ворог завдав значного обстрілу по одному з житлових масивів Київського району міста Харкова. В результаті цього, у різних місцях сталися масштабні пожежі. Горіли: квартири житлової багатоповерхівки, приватний сектор, складська будівля, господарча споруда, об'єкти торгівлі, станція технічного обслуговування та декілька автомобілів. О 15:30 усі ці пожежі повністю були ліквідовані. За попередніми даними жертв та постраждалих немає. Близько 19:00 підрозділи ДСНС виїздили на гасіння пожеж, що були спричинені ворожими обстрілами, у житловому масиві Шевченківського району міста Харкова. Горіли квартири в двох 5-поверхівках, а також житловий будинок та гараж у дачному кооперативі. З однієї з квартир було врятовано жінку похилого віку. О 21:30 усі ці пожежі повністю були ліквідовані. І близько 22:30 знову обстріл Салтівки. В результаті чого горіло близько десятка квартир у житлових багатоповерхівках, а також гаражі та автомобілі в одному з гаражних кооперативів. Близько 01:00 30 березня усі ці пожежі були ліквідовані. Жертв та постраждалих в результаті пожеж немає. Інформація щодо загиблих та постраждалих в результаті обстрілів уточнюється. Піротехнічні підрозділи ДСНС також продовжували працювати, знешкоджуючи артилерійські боєприпаси та залишки ракет. Було здійснено 37 залучень та знешкоджено 28 вибухонебезпечних предметів.

Офіс Президента України станом на 9.00

Ірина Верещук про заплановану на 30 березня роботу гуманітарних коридорів.


Генеральний штаб ЗСУ. Оперативне оновлення на 06.00 30 березня 2022 року.

Розпочався тридцять п'ятий день героїчного спротиву українського народу російському військовому вторгнення. Російський ворог продовжує вести повномасштабну збройну агресію проти України.

З окупованих територій Грузії перевели підрозділи 4-ї (Цхінвальський район, Південна Осетія) та 7-ї (Абхазія) військових баз, що входять до Південного військового округу ЗСУ РФ. З 4-ї військової бази було сформовано та відправлено в Україну три БТГ загальною чисельністю до 1200 російських та осетинських військовослужбовців. Сформовано два підрозділи 7-ї військової бази, а це близько 800 осіб.

На тимчасово окупованих територіях Запорізької та Херсонської областей ворог продовжує вчиняти протиправні дії проти місцевого населення. Таким чином, у населеному пункті Велика Білозірка підрозділи російських окупантів розкидалися по всьому населеному пункту та розмістили техніку між житловими будинками. У місті Мелітополі російські окупанти на околицях міста облаштували пункти пропуску та посилили режим об'їзду. Російський ворог продовжує грабувати будинки та квартири місцевих мешканців, затримувати проукраїнських активістів та урядовців в Україні.

На тимчасово окупованій території Луганщини окупаційна влада планує з 1 квітня цього року провести чергову хвилю мобілізації. Не виключено, що такі зусилля будуть докладати на нещодавно окупованих територіях області.

За наявною інформацією, збройні формування РФ продовжують мати проблеми з кадровим укомплектуванням підрозділів. Таким чином, військовослужбовці 26-го танкового полку 47-ї танкової дивізії, які підписали контракти після участі у війні з Україною, почали подавати звіти з проханням розірвати контракт та відправити їх на постійне місцезнаходження на фурт ер сервіс.

За минулу добу Об'єднані сили України відбили чотири атаки російських окупантів на Донецькій та Луганській областях. Наші воїни знищили 7 танків, 7 одиниць бронетехніки, 2 машини та протитанкову гармату. Ворог зазнав жертв. Давайте переможемо разом! Слава Україні!

Оперативну інформацію від силових структур України за попередню добу 29 березня читайте тут.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: війна агресія спротив Генштаб Міноборони ЗСУ ДПСУ МВС Нацполіція  
Матеріали по темі