Влада

​Оперативна інформація від силових структур України станом на 31 березня (оновлюється)

31 March 2022, 08:39

Триває тридцять шостий день війни з російськими окупантами. Житомир.info продовжує відстежувати ситуацію та інформуватиме жителів Житомира та області про основні події в Україні. Оперативна інформація усіх силових структур та відомств публікуватиметься нижче.

Збережіть посилання, аби відслідковувати усі важливі події, що відбуваються в охопленій вогнем Україні. Інформація тут оновлюватиметься упродовж доби 31 березня.

Офіс Президента України. Звернення Президента України Володимира Зеленського за підсумками 36-го дня війни.

«Хай там що, ми всі маємо думати про майбутнє. Про те, якою Україна буде після цієї війни. Як ми з вами будемо жити. Бо це і є війна за наше майбутнє. Це війна за наше життя».

Генеральний штаб ЗСУ. Оперативна інформація станом на 06.00 01.04.2022 щодо російського вторгнення

Розпочалася тридцять сьома доба героїчного протистояння Українського народу російському воєнному вторгненню.

Спостерігається продовження часткового відведення підрозділів російських окупаційних військ з півночі Київської області в бік державного кордону з республікою білорусь. Фіксується рух змішаних колон техніки різної кількості. У складі колон також цивільні транспортні засоби (вантажівки, автобуси, мікроавтобуси, легкові автомобілі), що були викрадені російськими загарбниками під час тимчасового зайняття територій. Крім того, противник здійснює вивезення майна, що було награбоване.

На тимчасово зайнятих територіях ворог продовжує свої протиправні дії, обмежуючи рух цивільного населення, використовує будинки та квартири місцевих жителів для розміщення особового складу, утримуючи в заручниках місцевих мешканців та активістів. Триває мародерство та вчинення насильства стосовно громадян України.

В окремих районах тимчасово зайнятих ворогом, окупанти намагаються змусити підприємців до переходу на розрахунок за товари та послуги у російських рублях.

Угрупованням Об’єднаних сил на Донецькому та Луганському напрямках за добу відбито 7 ворожих атак. Наші воїни знищили 3 танки, 2 бронетранспортери, 2 одиниці автомобільної техніки та 2 артилерійські системи. Також збито БПЛА типу “Орлан-10”.

Сили оборони України продовжують успішно виконувати поставлені завдання, переслідують ворога, що відходить, проривають оборонні позиції окупантів та поступово звільняють українські землі.

Разом переможемо! Слава Україні!


Офіс Президента України станом на 21.30

Ірина Верещук розповідає про результати роботи гуманітарних коридорів 31 березня.


Генеральний штаб ЗСУ. Оперативна інформація станом на 18.00 31.03.2022 щодо російського вторгнення

Триває тридцять шоста доба героїчного протистояння Українського народу російському воєнному вторгненню.

Російські окупаційні війська намагаються створити нове угруповання військ на Слобожанському напрямку з метою встановлення контролю над частинами територій Харківської, Луганської та Донецької областей, включаючи блокаду міст Слов’янськ та Краматорськ.

Ворог продовжує атакувати місто Попасна, імовірно, з метою відволікання уваги військового керівництва України від спроб встановлення контролю над Ізюмом та Маріуполем.

На Сіверському напрямку фіксується перекидання до білоруського міста Гомель найманців з країн близького сходу.

За отриманою інформацією, 29 березня перекинуто 200 найманців до військового аеродрому Гомель. Крім того, росія продовжує перекидання ракетних підрозділів до республіки білорусь з метою збільшення інтенсивності обстрілів балістичними ракетами населених пунктів та об’єктів інфраструктури на території України. Так, в районі Гомеля виявлено прибуття трьох ракетних комплексів “Іскандер” та двох комплексів ППО "С- 300" для їх прикриття.

Залишаючи військову техніку на території України, окупанти все частіше вдаються до її мінування. Крім того, почастішали випадки використання противником мін-пасток.

На тимчасово зайнятих противником територіях він продовжує обмеження пересування місцевого населення, російські загарбники беруть громадян України у заручники та здійснюють вивезення награбованих у мирних громадян товарів.

У російській федерації розпочалась практика подання до судових установ заяв на військове керівництво родичами загиблих у війні з Україною російських військовослужбовців. Зокрема, подібний випадок подачі до суду на командира зафіксовано у 752-у мотострілецькому полку зі складу 3-ї мотострілецької дивізії 20-ї загальновійськової армії Західного воєнного округу.

Сили оборони України продовжують успішно виконувати поставлені завдання, переслідують ворога, що відходить, проривають оборонні позиції окупантів та поступово звільняють українські землі. Разом переможемо! Слава Україні!

Генеральний штаб ЗСУ станом на 18.00

На Сумщині представники ДСНС України та Територіальна оборона ЗС України підняли з дна ріки російський танк, що раніше затонув разом з екіпажем. З тілами танкістів проведуть процедури, передбачені українським та міжнародним законодавством. Долю ж бойової машини вирішить відповідна експертна група, також у рамках закону.

Генеральний штаб ЗСУ станом на 17.00

На Чернігівщині підрозділами Оперативне командування "Північ" / Operational Command “North” звільнено два населені пункти - Слобода та Лукашівка. Наразі тривають заходи з очищення місцевості від мінно-вибухових предметів, залишених росіянами, та допомоги місцевим жителям. Разом переможемо!

ДСНС станом на 15:00

Миколаїв. Станом на 13:00 31 березня після влучання ворожої ракети в будівлю облдержадміністрації у Миколаєві загинуло 20 людей (рятувальниками з-під завалів вилучено 19 тіл та 1 людина померла у реанімації). Роботи тривають.

Кабінет міністрів України. Звернення Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля

Героїчний народе великої України! Визвольна війна українського народу триває вже 5 тижнів. Наші сили оборони продовжують демілітаризацію російської армії, знищивши вже більше 4 тисяч одиниць різної техніки ворога. Це більше, ніж мають у себе на озброєнні більшість армій Європи та світу. І поки наші військові міцно тримають оборону, ми будуємо сильний економічний фронт, аби армія була забезпечена, а країна продовжувала жити й працювати для перемоги.

Сьогодні ми можемо констатувати, що в останній тиждень країна почала повертатися до роботи. Бізнес починає оговтуватися після першого шоку. Комплекс рішень у сфері податкової, регуляторної, митної та кредитної політики безумовно цьому посприяв. Одразу декілька найбільших заводів починають працювати. Понад 120 тисяч підприємців за пару днів подали заявку для переходу на нову систему оподаткування 2% з обороту. За останню добу через систему Дія було зареєстровано тисячу нових ФОПів. Вже майже 1,5 тисячі виробничих підприємств подали заявки на релокацію. Декілька сотень вже переїхали або прямо зараз переїжджають з районів бойових дій для того, щоб продовжити роботу!

Вже у 20 областях України почалася посівна. Це дійсно позитивна новина, адже на цей же час минулого року посівна почалася лише в 15 регіонах. Маємо обережний оптимізм щодо площі посівів ярих культур. За оперативними даними, посівну можна буде провести на 6 млн гектарів земель. Це 80% від тієї площі, яка була засіяна минулого року. Сьогодні наші аграрії не менш мужньо та віддано тримають свій фронт. За ними майбутня продовольча безпека країни та світу. Дякуємо їм за сміливість і відданість своїй справі.

Завдяки державному замовленню на соціальні продукти наша харчова промисловість буде розгортати нові потужності та наймати нових працівників. Мова йде про 300 таких підприємств.

Нагадаю, що держава закуповує 10 млн продуктових наборів для українців, які знаходяться у прифронтових містах, аби потім безкоштовно роздавати їх людям. Це набори із більш ніж 10 ключових продуктів. Наразі на 100% закупили крупи, макаронні вироби, олію, молоко, цукор. Також продовжуємо закупівлі консервів, зерна, хлібобулочних виробів, чаю та кави та іншого продовольства. «Укрзалізниця» та «Укрпошта» разом з ВЦА вже доставляють і роздають всі ці набори людям.

Ми бачимо, що повертаються до роботи тисячі маленьких і великих бізнесів по всій країні. Тому звертаюсь до керівників банків. Активніше і сміливіше кредитуйте український бізнес в рамках програми підтримки «5-7-9». Сьогодні ваша рішучість потрібна країні. Також Уряд найближчим часом розгляне і затвердить окремий кредитний продукт для торгових мереж, аби пожвавити їхню співпрацю з українськими виробниками.

Держава створює всі умови, аби перезапустити економіку та поставити її на військові рейки. Це дасть нам запас міцності та ресурси для того, аби перемогти ворога.

Світ продовжує підтримувати Україну. Вчора мав розмови з Прем’єр-міністрами Польщі й Норвегії. Вдячні за підтримку. Норвегія виділяє 20 млн в бюджет, щоб Уряд розподілив їх на важливі програми. До цього Норвегія також виділила 200 млн євро на гуманітарну допомогу. Рада міністрів Польщі ухвалила положення, яке передбачає блокування імпорту вугілля з росії на національному рівні. Крім того, країна планує відмовитися від російської нафти вже цього року. Гідна позиція, яку мають наслідувати й інші країни ЄС. Домовилися про підтримку від Франції на 300 млн євро. Та про грант від Європейського Союзу на 120 млн євро. Ці кошти підуть напряму в бюджет. Президент Володимир Зеленський також вчора домовився про виділення Україні 500 млн доларів в якості прямої бюджетної допомоги від Уряду США. Дякуємо всім, хто підтримує Україну та український народ.

Продовжуємо отримувати тисячі тонн гуманітарної допомоги з усього світу. Загальний її обсяг вже складає понад 163 тисячі тонн. З них «Укрзалізниця» вже доставила 41 тисячу тонн у регіони. Найбільше в Київську, Харківську та Запорізьку області.

Працюємо над планом відновлення України. Для цього системно рахуємо всі збитки. Вчора в Дії вже запрацювала можливість подати інформацію про зруйноване майно. За одну добу отримали вже більше 20 тисяч таких заявок. Усі заявки будуть ретельно опрацьовані, аби після нашої перемоги відбудова була системною.

Окремо хочу повідомити, що Україна веде перемовини з МАГАТЕ, аби співробітники організації перебували на українських атомних станціях. Це має сприяти додатковій безпеці наших АЕС та продемонструє відкритість України в таких важливих питаннях. Також маємо домовленості щодо отримання різного обладнання для наших ядерних об’єктів у якості міжнародної допомоги. Важлива підтримка. Вдячні за неї.

Шановні українці. Продовжуємо працювати. Дякуємо й віримо у ЗСУ та в наших захисників і захисниць. Віримо у перемогу і робимо все, аби наблизити її. Слава українцям! Слава Україні!


Генеральний штаб ЗСУ. Оперативна інформація станом на 12.00 31.03.2022 щодо російського вторгнення

Розпочалася тридцять шоста доба героїчного протистояння Українського народу російському воєнному вторгненню. Основні зусилля противника зосереджені на утриманні зайнятих рубежів, підготовці до відновлення наступальних дій на окремих напрямках та встановленні повного контролю над територією Донецької і Луганської областей. Ворог вживає заходів щодо перегрупування та формування угруповань збройних сил російської федерації з метою ведення наступу у Східній операційній зоні. Зафіксовано перекидання частини військ та техніки ворога з території республіки білорусь на територію російської федерації залізничним транспортом.

Зберігається загроза застосування противником ракетного озброєння по об’єктах оборонно-промислового комплексу та логістичній інфраструктурі нашої Держави. Триває переміщення на територію України додаткових підрозділів збройних сил російської федерації для ведення бойових дій. Водночас, окремі військові частини ворога вже вичерпали можливості з формування резервів.

На Волинському напрямку суттєвих змін в складі та положенні військ противника не відзначено. Ворог продовжує ведення демонстраційних дій на зазначеному напрямку.

На Поліському напрямку основні зусилля противника зосереджуються на виведенні підрозділів з території України, відновленні їх боєздатності та, імовірно, перекиданні на інші напрямки. Зокрема, ворог здійснює переміщення підрозділів 35-ї, 36-ї загальновійськових армій та 76-ї десантно-штурмової дивізії повітряно-десантних військ з Поліського операційного району. Для забезпечення відходу військ окупанти ведуть артилерійський вогонь по позиціях підрозділів Збройних Сил України та здійснюють дистанційне мінування місцевості забороненими міжнародними конвенціями засобами. У зв’язку з критичною ситуацією, виведення підрозділів 35-ї загальновійськової армії організовує особисто командувач армії генерал-лейтенант Олександр Санчик. За наявною інформацією, в ході ведення бойових дій проти України втрати 1-го мотострілецького батальйону 36-ї окремої мотострілецької бригади (в/ч 06705, Борзя) 29-ї загальновійськової армії склали понад 60% особового складу.

На Сіверському напрямку противник діє силами окремих підрозділів зі складу 2-ї, 41-ї загальновійськових армій та 90-ї танкової дивізії Центрального воєнного округу. Окупанти продовжують блокувати та здійснювати артилерійські обстріли Чернігіва. Закріплюються на зайнятих рубежах та проводять перегрупування. З метою ведення розвідки та коригування вогню артилерії ворог використовує БПЛА.

На Броварському напрямку противник продовжує відведення підрозділів, ймовірно, у прикордонні райони з російською федерацією. Частина підрозділів залишається на позиціях і блокпостах уздовж транспортних комунікацій та на підступах до тимчасово зайнятих населених пунктів. Здійснює мінування ділянок місцевості та цивільних об’єктів.

На Слобожанському напрямку противник продовжує здійснювати артилерійські обстріли міста Харкова.

У напрямку на Слов’янськ силами визначених підрозділів ворог продовжує заходи із перегрупування військ та поповнення боєприпасів і паливно-мастильних матеріалів.

На Донецькому напрямку противник зосереджує основні зусилля на взятті під контроль населених пунктів Попасна, Рубіжне, а також захопленні міста Маріуполь. Активізував нанесення авіаударів із застосуванням літаків оперативно-тактичної авіації по військах і об’єктах в районах населених пунктів Лисичанськ, Рубіжне, Попасна, Кремінна. Здійснював спроби обходу наших підрозділів, успіху не мав. Посилює угруповання на Донецькому напрямку. Відзнчено прибуття залізничних ешелонів з озброєнням і технікою на залізничну станцію Ровеньки. Продовжуває штурмові дії в місті Маріуполі. Ворог зосереджував зусилля на утриманні зайнятих позицій в районах населених пунктів Новозлатопіль та Любимівка.

На Таврійському напрямку, у районі Нової Каховки, противник розгорнув логістичну базу. Активних дій не проводить.

На Південнобузькому напрямку ворог вживає заходів з відновлення боєздатності. Продовжує проведення заходів інженерного забезпечення. Вогнем артилерії намагається блокувати дії підрозділів Збройних Сил України.

Міністерство внутрішніх справ станом на 11.00

Підрозділи Національної гвардії України продовжують обороняти Київ та знищувати техніку ворога. Гвардійці з перших днів повномасштабного вторгнення військ РФ беруть активну участь в обороні Києва на усіх напрямках. Протягом доби підрозділи Національної гвардії України під час боїв з російськими окупантами завдали вогневого ураження по позиціях у районах зосередження противника. На київському напрямку наші артилерійські підрозділи знищили дві самохідні артилерійські установки, ракетні системи залпового вогню та кілька десятків бронетанкової та автомобільної техніки ворога. Ми обов'язково переможемо!

ДСНС станом на 10.00

Донеччина. Обстріли на Луганщині не вщухають. У Лисичанську загинула маленька дитина віком майже 2 років. Дівчинка 8 рочків отримала поранення, після операції її стан стабільно важкий. Вчора, 30 березня, декількох постраждалих та загиблих лисичан годинами неможливо було забрати з вулиць через інтенсивність обстрілів. Ввечері у Сєвєродонецьку сталося займання школи, а в Лисичанську – резурвуару для нафтовпродуктів. Десятки багатоповерхових та приватних житлових будинків, господарчі споруди, гаражі, автомобілі були охоплені вогнем. У Привіллі та Кремінній через російські обстріли сталося загоряння сухої трави та очерету на відкритій території.

Сьогодні, 31 березня, внаслідок обстрілу житлового сектору Сєвєродонецька сталося руйнування будинку. Рятувальники врятували двох громадян і одну людину, на жаль, витягли з-під завалів без ознак життя. Наразі вогнеборці ліквідовують пожежу складського приміщення на площі 200 кв. м. у Сєвєродонецьку.

За минулу добу піротехніки ГУ ДСНС України у Луганській області відпрацювали понад 30 адрес на наявність вибухонебезпечних предметів. Крім того, вчора з Лисичанська вдалося вивезти 260 громадян, з Рубіжного евакуйовано 25 людей, з Сєвєродонецька - 73, з Кремінної - 58, з Попасної - 13. Всі евакуйовані вже у безпеці.

Тростянець, Сумщина. Багатостраждальний, але нескорений Тростянець, що на Сумщині... Як доводилось працювати нашим рятувальникам під час окупації...


Миколаїв. Всю ніч тривали роботи з розбору завалів та пошуку людей з-під них на будівлі облдержадміністрації, яка зруйнована внаслідок влучання ворожої ракети. Станом на 07:00 31 березня загинуло 16 людей (рятувальниками деблоковано з-під завалів 15 тіл загиблих, 1 людина померла у реанімації)

Наразі працює 47 рятувальників та 9 одиниць техніки. У 08:00 відбудеться зміна особового складу ДСНС.

Офіс Генерального прокурора станом на 9.00

Ювенальні прокурори: внаслідок збройної агресії РФ в Україні загинуло 148 дітей. Більше 380 дітей постраждали в Україні з початку збройної агресії Російської Федерації. З них 148 загинуло та 232 поранено. І ці цифри не остаточні, оскільки відсутня можливість проведення першочергових слідчих дій, огляду територій обстрілів та руйнувань в місцях проведення активних бойових дій та на тимчасово окупованих територіях. Зокрема у місті Маріуполі, на окремих територіях Київської, Чернігівської та Луганської областей. За отриманими даними найбільше постраждало дітей у Київській - 69, Донецькій - 57, Харківській - 53, Чернігівській - 41, Миколаївській - 30, Луганській - 30, Запорізькій - 22, Херсонській - 27, столиці - 16, Сумській - 16, Житомирській - 15 областях.

10 березня 2022 року в Ізюмському районі Харківської області жінка з дитиною загинули через вибухові травми від авіаудару, який нанесли військовослужбовці РФ. 30 березня їх тіла були знайдені під завалами зруйнованого обстрілами житлового будинку.

12 березня 2022 року внаслідок обстрілу дитячої лікарні в м. Маріуполі загинув неповнолітній хлопчик, який перебував там на лікуванні. Це брат маленької гімнастки Катерини, яка загинула кількома днями раніше.

23 березня 2022 року у Великоолександрівському районі Херсонської області від отриманих поранень під час обстрілу загинула 3-річна дитина.

29 березня 2022 року в селі Давидів Брід Бериславського району Херсонської області через обстріл військовослужбовцями ЗС РФ осколкове поранення отримав підліток 14 років.

30 березня 2022 року у Чугуївському районі Харківської області через наїзд автомобіля на не знешкоджені боєприпаси дві особи загинули, ще п'ятеро, зокрема шестимісячна дитина, - поранені.

30 березня 2022 року внаслідок обстрілу міста Лисичанська у Луганській області тяжкі поранення отримали двоє дітей віком 2 та 7 років.

Через бомбардування та обстріли пошкоджено 797 закладів освіти. 76 з них зруйновано повністю. Найгірша ситуація у Донецькій, Харківській, Миколаївській, Сумській, Київській, Херсонській, Житомирській, Чернігівській областях та місті Київ.


Генеральний штаб ЗСУ. Загальні бойові втрати противника з 24.02 по 31.03 орієнтовно склали:

  • особового складу / personnel - близько/ about 17500 осіб,
  • танків / tanks ‒ 614 од,
  • бойових броньованих машин / APV ‒ 1735 од,
  • артилерійських систем / artillery systems – 311 од,
  • РСЗВ / MLRS - 96 од,
  • засоби ППО / Anti-aircraft warfare systems - 54 од,
  • літаків / aircraft – 135 од,
  • гелікоптерів / helicopters – 131 од,
  • автомобільної техніки / vehicles - 1201 од,
  • кораблі /катери / boats / cutters - 7 од,
  • цистерн з ПММ / fuel tanks - 75,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня / UAV operational-tactical level - 83.
  • Спеціальна техніка / special equipment - 22.
  • Пускові установки ОТРК/ТРК / mobile SRBM system - 4.

Дані уточнюються. Підрахунок ускладнюється високою інтенсивністю бойових дій.

Офіс Президента України станом на 9.00

Ірина Верещук про заплановану на 31 березня роботу гуманітарних коридорів.


31 березня відкривається гуманітарний коридор з Маріуполя з транзитом через Бердянськ. Відправляємо 45 автобусів для евакуації.

Також працюватимуть гуманітарні коридори евакуації та доставки вантажів за такими напрямками:

  • Мелітополь – Запоріжжя
  • Енергодар – Запоріжжя

Генеральний штаб ЗСУ. Оперативна інформація станом на 06.00 31.03.2022 щодо російського вторгнення

Розпочалася тридцять шоста доба героїчного протистояння Українського народу російському воєнному вторгненню.

Керівництвом російської федерації розглядається питання формування на тимчасово зайнятих територіях окупаційних органів влади. За наявною інформацією, на території рф здійснюється відбір співробітників силових структур, прокуратур та судів, які в подальшому будуть направлені на територію України.

Для реалізації сценарію щодо створення на території Херсонської області чергової псевдореспубліки відзначається робота співробітників федеральної служби безпеки російської федерації, 652-ї групи інформаційно-психологічних операцій та офіцерів 12-го головного управління генерального штабу російської федерації. Основним напрямком діяльності зазначених підрозділів є проведення так званої “роз’яснювальної роботи” з місцевими органами влади та населенням. Інформаційний супровід здійснюється шляхом демонстрації відеосюжетів з підставними особами.

Морально-психологічний стан військ противника та рівень мотивації особового складу підрозділів окупаційних військ до участі у бойових діях залишається низьким та має тенденцію до погіршення. За наявною інформацією, у підрозділах 60-ї окремої мотострілецької бригади 5-ї загальновійськової армії Східного військового округу, у зв’язку з невиконанням наказу щодо ведення бойових дій, від посад усунуто двох командирів взводів. Для проведення роз’яснювальної роботи, до району виконання бойових завдань БТГр частини в Ясинівці Донецької області, заплановано прибуття заступника командира бригади з воєнно-політичної роботи.

У з’єднаннях та частинах Балтійського флоту, зокрема 79-ій окремій мотострілецькій бригаді 11-го армійського корпусу, відзначаються численні випадки відмови від подальшого проходження служби та небажання підписувати контракти військовослужбовцями строкової служби.

На території республіки білорусь зафіксовано переміщення військової техніки збройних сил російської федерації, ймовірно, з метою перегрупування підрозділів, а також створення резерву для поповнення втрат в живій силі, озброєнні та техніці угруповань, що діють на території України.

На залишених ворогом територіях Київської області фіксуються непоодинокі випадки мінування території та будівель місцевих жителів.

Угруповання Сил оборони продовжує ведення оборонної операції на Східному, Південно-Східному та Північно-Східному напрямках. На всіх напрямках противник успішно стримується Збройними Силами України, на окремих - наші війська здійснюють успішні контратаки.

Угрупованням Об’єднаних сил на Донецькому та Луганському напрямках за добу відбито 5 ворожих атак. Наші воїни знищили 10 танків, 18 одиниць броньованої та 13 одиниць автомобільної техніки, 15 артилерійських систем. Противник зазнав втрат і у живій силі.

Угрупованням Повітряних Сил Збройних Сил України за попередню добу було уражено 7 повітряних цілей - 4 літаки, БПЛА та 2 крилаті ракети. Авіація Повітряних Сил продовжує завдавати ракетно-бомбових ударів по місцях скупчення техніки та живої сили ворога.

Разом переможемо! Слава Україні!

Оперативну інформацію від силових структур України за попередню добу 30 березня читайте тут.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: війна агресія спротив Генштаб Міноборони ЗСУ ДПСУ МВС Нацполіція  
Матеріали по темі