Влада

​Оперативна інформація від силових структур України станом на 2 квітня (оновлюється)

2 April 2022, 09:59

Триває тридцять восьмий день війни з російськими окупантами. Житомир.info продовжує відстежувати ситуацію та інформуватиме жителів Житомира та області про основні події в Україні. Оперативна інформація усіх силових структур та відомств публікуватиметься нижче.

Збережіть посилання, аби відслідковувати усі важливі події, що відбуваються в охопленій вогнем Україні. Інформація тут оновлюватиметься упродовж доби 2 квітня.

Офіс Президента України. Звернення Президента України Володимира Зеленського за підсумками 38-го дня війни.

«Я вдячний усім, хто виходить на вулиці в тимчасово окупованих містах. Усім, хто не боїться і виходить. Усім, хто боїться і виходить. Усім, хто відчуває, що без цього рішення захищати Україну та свою свободу окупанти можуть закріпитися. А коли люди протестують – і що більше люди протестують, то складніше окупантам знищити нас. Знищити нашу свободу. Це наша спільна боротьба! І буде наша спільна перемога».

Генеральний штаб ЗСУ. Оперативна інформація станом на 24.00 02.04.2022 щодо російського вторгнення

Завершується тридцять восьма доба героїчного протистояння Українського народу російському воєнному вторгненню. Ворог продовжує здійснювати систематичні ракетні і авіаційні удари по військових та цивільних об’єктах, але інтенсивність нанесення ракетних ударів, а також ударів із застосуванням високоточної зброї знизилась. Триває підготовка додаткових підрозділів противника для участі у бойових діях на території України. Планується створення “добровольчих” батальйонів з мешканців тимчасово окупованих територій України та найманців.

На Волинському напрямку суттєвих змін у стані та положенні підрозділів окупаційних військ та їх союзників не відзначено.

На Поліському напрямку. Окупанти продовжують виведення підрозділів на територію республіки білорусь. Під час відведення військ противник здійснює мінування шляхів висування та окремих населених пунктів.

На Сіверщині ворог завершив виведення підрозділів з територій нашої держави до російської федерації та республіки білорусь. Основні маршрути руху колон противника пролягають в напрямку населених пунктів Гомельської та Могильовської областей. У складі колон, окрім вантажних автомобілів, зафіксовано елементи понтонно-мостового парку, реактивні системи залпового вогню, пускові установки ОТРК “Іскандер”. Військова техніка противника зосереджується на залізничних станціях та об’єктах, що мають підведення залізничних колій, що дозволяє здійснити її навантаження та відправку на територію російської федерації.

Триває виведення до російської федерації (через Сумську область) підрозділів зі складу 2 загальновійськової армії Центрального воєнного округу, що діяли в напрямку міста Бровари. Забезпечення виводу військ здійснює батальйонно-тактична група 1-ї танкової армії Західного воєнного округу.

На Слобожанщині противник продовжує часткове блокування міста Харкова та здійснює обстріли житлових і промислових районів міста з артилерійських систем різних типів. Слід відзначити, що інтенсивність обстрілів зменшилась. Підрозділи окупаційних військ здійснюють перегрупування, ймовірно, з метою продовження активних дій на Ізюмському напрямку. Ворог намагається проводити розвідку, зокрема й із застосуванням безпілотних літальних апаратів.

На Донецькому напрямку противник продовжував здійснювати вогневий вплив на деякі підрозділи Збройних Сил України та вести штурмові дії на окремих напрямках. Основні зусилля окупанти продовжували зосереджувати на захопленні населених пунктів Рубіжне, Попасна, підготовці до наступу на Сєвєродонецьк, отриманні повного контролю над Маріуполем, а також виході до Вугледару та Мар’їнки. Успіху не досягли.

Сили оборони України продовжують боронити нашу землю, поступово звільняють окуповані території, завдаючи ворогу суттєвих втрат. Разом до перемоги! Віримо у Збройні Сили України! Зберігаємо спокій! Слава Україні!

Офіс Президента України станом на 21.00.

Про результати роботи гуманітарних коридорів 2 квітня. Гуманітарними коридорами з Маріуполя та Бердянська сьогодні на власному транспорті до Запоріжжя доїхали 1263 особи. З них 765 осіб із Маріуполя та 498 мешканців міст Запорізької області: Бердянська, Мелітополя, Пологів, Оріхова та Василівки. Уже пройшли останній блокпост окупаційних військ у місті Василівка 10 автобусів із Бердянська, які перевозять маріупольців. Це понад 300 осіб. У Луганській області сьогодні вдалося евакуювати 2650 людей із міст Сєвєродонецьк, Рубіжне, Лисичанськ, Кремінна, Попасна та смт Нижнє. Всього за сьогодні евакуйовано 4217 осіб.

Генеральний штаб ЗСУ. Оперативна інформація станом на 18.00 02.04.2022 щодо російського вторгнення.

Триває тридцять восьма доба героїчного протистояння Українського народу російському воєнному вторгненню.

На Сіверському напрямку триває переміщення підрозділів окупаційних військ від державного кордону Україні вглиб території республіки білорусь. Значна частина військової техніки пошкоджена та буксирується.

Серед військовослужбовців збройних сил російської федерації поширюються панічні настрої через радіаційне опромінення особового складу підрозділів, що базувалися в Чорнобильській зоні. Населенню білоруського селища міського типу Брагін рекомендовано уникати контактів з російськими окупантами, що відійшли із забрудненої зони.

Триває так звана “евакуація” цивільного автотранспорту, викраденого росіянами в Гостомелі, Ірпіні, Бучі та Іванкові. Крім того, мародери російських окупаційних військ перед перекиданням на інші напрямки намагаються відправити родичам награбоване майно з території Білорусі службою експрес доставки СДЕК.

На Слобожанщині окупантами заблоковано виїзд з міста Буринь, у населеному пункті фіксується велике скупчення військової техніки. Триває блокада Путивля, місто оточене блокпостами ворога. В селищі Юр’єве Сумської області окупанти проводять рейди з метою перепису населення та пошуку зброї.

На Донецькому напрямку тривають спроби противника оволодіти Маріуполем, блокувати Рубіжне, Северодонецьк, Попасну, Троїцьке, Авдіївку, Мар’їнку та Красногорівку. Окупанти не мають успіху, несуть втрати.

На Південнобузькому напрямку обстановка суттєвих змін не зазнала. Серед місцевого населення невизнаного придністров’я поширюються чутки про силове примушення особового складу збройних сил так званої “ПМР” до участі у війні проти України.

На Приморському напрямку окупаційними військами продовжуються фільтраційні заходи в тимчасово захоплених населених пунктах.

Сили оборони продовжують нищити війська противника і звільняти українські території.

Через значні втрати особовий склад ворога деморалізований, що, в свою чергу, впливає на якість виконання ними поставлених завдань.

Разом переможемо! Слава Україні!


Офіс Президента України станом на 15.00

Ситуація щодо російського вторгнення – брифінг радника керівника Офісу Президента Олексія Арестовича (02.04.2022 – день).


Головне управління розвідки Міноборони станом на 13.00

Російські військові відкрили базар для торгівлі награбованим. В місті Наровля (Білорусь) окупанти облаштували спеціалізований базар, де продають награбоване в Україні майно. В «асортименті» мародерського базару: пральні та посудомийні машини, холодильники, дорогоцінні прикраси, автомобілі, велосипеди, мотоцикли, посуд, килими, витвори мистецтва, дитячі іграшки, косметика. Тобто, все що росіяни здобули шляхом мародерства та грабунку мирного населення в Україні.

Також окупанти намагаються обміняти викрадену валюту – долари та євро. Але через внутрішні обмеження з обігу валюти, білоруси неохоче погоджуються на обмінні операції та пропонують окупантам звертатися в місцеві банки. Росіяни відмовляються, пояснюючи це забороною командування.

Наразі окупантами організовано централізоване постачання нових партій мародерського «товару» на свій базар. Зокрема, з міста Буринь (Конотопський р-н Сумська обл.) в напрямку державного кордону рухається колона вантажних автомобілів з різноманітним майном – промисловими товарами та речами домашнього вжитку.

В місті Мозир (Білорусь) скупчуються російські військові КАМАЗи з яких солдати вивантажують пакунки з речами, здобутими шляхом мародерства. Награбоване відправляється до РФ російською службою експрес-доставки СДЕК.

Генеральний штаб ЗСУ. Оперативна інформація станом на 12.00 02.04.2022 щодо російського вторгнення

Триває тридцять восьма доба героїчного протистояння Українського народу російському воєнному вторгненню.

Російські загарбники продовжують ведення повномасштабної збройної агресії проти нашої Держави. За наявною інформацією, ворог має наміри щодо оточення угрупування Об’єднаних сил і виходу на адміністративні кордони Луганської та Донецької областей.

З метою сковування дій наших військ буде продовжувати утримання окремих рубежів на тимчасово зайнятих територіях Київської та Чернігівської областей, імовірно, в районах у безпосередній близкості від державного кордону України (з республікою білорусь та російською федерацією відповідно).

На Волинському напрямку ознак формування наступальних угруповань з боку противника не спостерігається. У підрозділах збройних сил республіки білорусь тривають посилені заходи оперативної та бойової підготовки. Ворог здійснює нарощування системи протиповітряної оборони у прикордонних районах з нашою Державою.

На Поліському напрямку противник продовжує переміщення окремих підрозділів на територію республіки білорусь. З метою уповільнення просування наших підрозділів окупанти здійснюють мінування покинутих позицій, шляхів висування, елементів транспортної інфраструктури та техніки, що не підлягає евакуації.

На Сіверському напрямку ворог продовжує утримувати окремі підрозділи зі складу 41-ї загальновійськової армії для блокування міста Чернігова. За наявною інформацією основна частина угрупування окупантів вже зосереджена для відходу на територію російської федерації.

З Броварського напрямку на територію Курської області російської федерації було виведено частину підрозділів зі складу 2-ї загальновійськової армії. Інші підрозділи перебувають у готовності до висування в напрямку російського кордону.

На Слобожанському напрямку ворог продовжує блокувати місто Харків. Намагається продовжити наступ на Ізюмському напрямку.

На Донецькому напрямку противник зосереджує основні зусилля на взятті під контроль населених пунктів Рубіжне, Северодонецк, Попасна, Троїцьке, Авдіївка, Мар’їнка, Красногорівка. Намагається встановити повний контроль над містом Маріуполь.

На Південнобузькому напрямку ворог проводить штурмові дії з метою виходу на адміністративні кордони Херсонської області.

У складі угруповань окупаційних сил до виконання бойових завдань на території нашої Держави залучено до 75 БТГр, на відновленні боєздатності перебуває до 34 БТГр, повністю знищено – 16 БТГр (інформація уточнюється).

Разом до перемоги! Віримо у Збройні Сили України! Зберігаємо спокій! Слава Україні!

ДСНС станом на 11.00

Миколаїв. Рятувальники продовжують розбирати конструкції та вилучати з-під завалів тіла загиблих у будівлі ОДА. На даний час відомо про 33 загиблих осіб та 34 постраждалих. Від ДСНС залучено 35 осіб та 9 одиниць техніки.

Генеральний штаб ЗСУ. Загальні бойові втрати противника з 24.02 по 02.04 орієнтовно склали

  • особового складу / personnel - близько/ about 17800 осіб,
  • танків / tanks ‒ 631 од,
  • бойових броньованих машин / APV ‒ 1776 од,
  • артилерійських систем / artillery systems – 317 од,
  • РСЗВ / MLRS - 100 од,
  • засоби ППО / Anti-aircraft warfare systems - 54 од,
  • літаків / aircraft – 143 од,
  • гелікоптерів / helicopters – 134 од,
  • автомобільної техніки / vehicles - 1236 од,
  • кораблі /катери / boats / cutters - 7 од,
  • цистерн з ПММ / fuel tanks - 76,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня / UAV operational-tactical level - 87.
  • Спеціальна техніка / special equipment - 24.
  • Пускові установки ОТРК/ТРК / mobile SRBM system - 4.

Дані уточнюються. Підрахунок ускладнюється високою інтенсивністю бойових дій.

Ірина Верещук про гуманітарні коридори станом на 2 квітня

На 2 квітня заплановано 7 гуманітарних коридорів за такими маршрутами:

  • З Маріуполя до Запоріжжя на приватному транспорті. Маріуполь – Мангуш – Бердянськ – Токмак – Василівка – Кам'янське – Запоріжжя.
  • З Бердянська до Запоріжжя. Бердянськ – Токмак – Василівка – Кам'янське – Запоріжжя. По маршруту прямуватимуть автобуси та приватні автомобілі.
  • Рубіжне – Бахмут. Рубіжне – Сєвєродонецьк – Лисичанськ – Бахмут.
  • с. Нижнє – Бахмут. Нижнє – Гірське – Лисичанськ – Бахмут.
  • Сєвєродонецьк – Бахмут. Сєвєродонецьк – Лисичанськ – Бахмут.
  • Попасна – Бахмут.
  • Лисичанськ – Бахмут.

Усім вдалого дня!

Генеральний штаб ЗСУ. Оперативна інформація станом на 06.00 02.04.2022 щодо російського вторгнення

Розпочалася тридцять восьма доба героїчного протистояння Українського народу російському воєнному вторгненню.

Збройні сили російської федерації продовжують збройну агресію проти України. Здійснюють відведення військ на окремих напрямках, ймовірно, з метою посилення угруповання окупаційних військ для подальшого ведення наступальних дій на Слобожанському, Донецькому та Луганському напрямках.

Ворог активізував роботу з так званими “добровольцями”.

Першого квітня цього року, міністерством оборони російської федерації було прийнято рішення про проведення воєнних зборів з резервістами з 04 квітня по 23 травня 2022 року.

Разом з тим, активізовано роботу щодо залучення підрозділів російських військ, які базуються на території Придністровського регіону Республіки Молдова для проведення провокацій та демонстраційних дій на кордоні з Україною. Відзначено передислокацію російських військ та підрозділів так званої придністровсько-молдавської республіки з метою підготовки до ведення демонстрації готовності до наступу та, можливо, бойових дій проти України.

На тимчасово зайнятих територіях ворог продовжує вчиняти протиправні дії та, в порушення норм міжнародного гуманітарного права, вдається до викрадення місцевих жителів, обстрілів житлових кварталів населених пунктів, мінування об’єктів цивільної інфраструктури, пограбувань та мародерства.

Противник продовжує зазнавати суттєвих втрат у Луганській області. Так, у місті Алчевськ, до місцевої лікарні з району ведення бойових дій поблизу населеного пункту Попасна надійшло близько 30 поранених окупантів-кадировців. За наявною інформацією, загиблих окупанти залишають на полі бою. Водночас, за минулий тиждень, безповоротні втрати особового складу у підрозділах так званого 2 армійського корпусу склали близько 800 осіб.

Угрупованням військ Збройних Сил України на Донецькому та Луганському напрямках за добу відбито 9 ворожих атак. Наші воїни знищили 8 танків, 44 бойових броньованих машин, 16 одиниць автомобільної техніки та 10 артилерійських систем.

Разом переможемо! Слава Україні!

Оперативну інформацію від силових структур України за попередню добу 1 квітня читайте тут.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: війна агресія спротив Генштаб Міноборони ЗСУ ДПСУ МВС Нацполіція  
Матеріали по темі