Влада

Оперативна інформація від силових структур України станом на 3 квітня (оновлюється)

3 April 2022, 09:53

Триває тридцять дев’ятий день війни з російськими окупантами. Житомир.info продовжує відстежувати ситуацію та інформуватиме жителів Житомира та області про основні події в Україні. Оперативна інформація усіх силових структур та відомств публікуватиметься нижче.

Збережіть посилання, аби відслідковувати усі важливі події, що відбуваються в охопленій вогнем Україні. Інформація тут оновлюватиметься упродовж доби 3 квітня.

Генеральний штаб ЗСУ. Оперативна інформація станом на 24.00 03.04.2022 щодо російського вторгнення.

Закінчується тридцять дев’ята доба героїчного протистояння Українського народу російському воєнному вторгненню.

Російська федерація продовжує повномасштабну збройну агресію проти нашої Держави. Ворог тимчасово відмовився від виконання завдання з блокування та захоплення міста Києва. Окупанти продовжують нанесення ракетних ударів по об’єктах критичної інфраструктури на всій території України, намагаючись посіяти паніку серед населення та порушити логістику Сил оборони.

На Волинському напрямку обстановка суттєвих змін не зазнала, визначені підрозділи збройних сил республіки білорусь продовжують виконувати завдання з прикриття кордону.

На Поліському напрямку противник завершує перегрупування та підготовку до передислокації окремих підрозділів з території республіки білорусь до російської федерації. За наявною інформацією, окремі підрозділи окупантів зі складу повітряно-десантних військ перекидаються військово-транспортними літаками до міста Бєлгорода. З метою уповільнення просування підрозділів Збройних Сил України окупанти здійснили масові хаотичні мінування не тільки раніш зайнятих позицій та ділянок місцевості, а й шляхів висування.

На Слобожанському напрямку ворог продовжує блокувати місто Харків, завдає артилерійських ударів по житлових кварталах міста та намагається здійснити перегрупування військ.

На Ізюмському напрямку окупанти намагалися відновити наступ, успіху не мали.

На Донецькому і Таврійському напрямках окупанти продовжили зосереджувати основні зусилля на захопленні населених пунктів Рубіжне, Попасна, Троїцьке, Авдіївка, Мар’їнка, Красногорівка, підготовці до наступу, який, можливо, буде розпочато найближчої доби у напрямку на Сєвєродонецьк та Велика Новосілка.

За підтримки авіації та артилерії противник продовжує штурм міста Маріуполя.

Південнобузький напрямок. Ворог протягом доби зосереджував зусилля на утриманні зайнятих позицій в районі н.п. Олександрівка. Намагається вести бойові дії з метою виходу на адміністративний кордон Херсонської області.

Тримаємо стрій! Віримо у Збройні Сили України! Зберігаємо спокій! Слава Україні!

Офіс Президента України станом на 22.00

Ірина Верещук розповідає про результати роботи гуманітарних коридорів 3 квітня.


Офіс Президента України. Звернення Володимира Зеленського наприкінці 39-го дня російського вторгнення в Україну.

«Я запрошую пані Меркель і пана Саркозі відвідати Бучу й побачити, до чого за 14 років призвела політика поступок Росії. Побачити на власні очі закатованих українців і українок. Хочу, щоб мене зрозуміли правильно. Ми не звинувачуємо Захід. Ми не звинувачуємо нікого, крім конкретних російських військових, які скоїли це проти наших людей. Окрім ще тих, хто віддавав їм накази. Але ми маємо право говорити про нерішучість».


Генеральний штаб ЗСУ. Оперативна інформація станом на 18.00 03.04.2022 щодо російського вторгнення

Триває тридцять дев’ята доба героїчного протистояння Українського народу російському воєнному вторгненню.

Російські загарбники продовжують ведення повномасштабної збройної агресії проти нашої Держави. У зв’язку з початком відведення підрозділів збройних сил російської федерації з району міста Суми. Ймовірно, противник, не досягнувши мети операції на окремих напрямках, вирішив відмовитися від наступу на Сіверському та, частково, Слобожанському напрямках.

На Сіверщині завершується виведення підрозділів окупаційних військ на територію білорусі. Будь-який контроль, зокрема і радіаційний прикордонниками республіки білорусь не здійснюється. Окупанти продовжують безперешкодно вивозити з України до республіки білорусь награбовані транспортні засоби та інше майно.

На Слобожанському напрямку протягом дня обстановка суттєвих змін не зазнала.

На Донецькому напрямку противник проводить заходи перегрупування та посилення наявних військ. Так, підтверджується перекидання окремих підрозділів зі складу 37-ї окремої десантно-штурмової бригади (м. Черняховськ Калінінградської області) на територію Донецької та Луганської областей.

Противник продовжує зазнавати втрат в живій силі та військовій техніці. Так, в районі міста Харкова, завдяки вдалим діям підрозділів Збройних Сил України, зазнала значних втрат мотострілецька рота зі складу 59-го танкового полку.

Встановлено, що втрати зазначеного підрозділу склали майже 80 відсотків особового складу.

Через значні втрати особового складу, близько 25-и військовослужбовців 31-ї окремої десантно-штурмової бригади з Ульяновська відмовились брати участь у війні з Україною та мають бажання звільнитися.

Крім того, ліквідовано заступника командира 83-ї окремої десантно-штурмової бригади підполковника Віталія Слабцова.

Порушення противником норм Міжнародного гуманітарного права щоденно підтверджується численними жертвами серед мирних жителів у звільнених населених пунктах. Всі факти документуються та подаються до міжнародних судових інституцій. Воєнні злочини не мають строку давності, тому правосуддя невідворотне.

Разом переможемо! Слава Україні!

ДСНС станом на 13.00

Миколаїв. Рятувальники продовжують розбирати конструкції та вилучати з-під завалів тіла загиблих у будівлі ОДА. Загинуло 36 людей: з-під завалів рятувальники деблокували 34 тіла загиблих, 2 людини померли у лікарні. Від ДСНС залучено 35 осіб та 9 одиниць техніки.

Офіс Президента України станом на 12.30

Ситуація щодо російського вторгнення (про воєнні злочини, вчинені окупантами в Ірпені, Бучі та Гостомелі) – брифінг радника керівника Офісу Президента Олексія Арестовича (03.04.2022 – день).

Генеральний штаб ЗСУ. Оперативна інформація станом на 12.00 03.04.2022 щодо російського вторгнення

Триває тридцять дев’ята доба героїчного протистояння Українського народу російському воєнному вторгненню.

Противник продовжує завдавати систематичних ракетних та авіаційних ударів по об’єктах цивільної інфраструктури та базах зберігання паливно-мастильних матеріалів. Відзначається проведення заходів підготовки особового складу та техніки з метою формування додаткових підрозділів для участі у бойових діях на території України.

Основні зусилля противника зосереджені на підготовці до відновлення наступальних дій, встановленні контролю на територіях Донецької та Луганської областей.

На Волинському напрямку обстановка змін не зазнала.

На Поліському напрямку противник завершив відведення окремих підрозділів Східного військового округу на територію республіки білорусь, з подальшим перекиданням зазначених підрозділів на територію російської федерації.

На звільненій території Київської області, в районах населених пунктів Велика Димерка, Скибин та Гоголів, підрозділами сил оборони здійснюється зачистка території від мінно-вибухових пристроїв, встановлених російськими окупантами.

На Сіверському напрямку ворог завершив відведення підрозділів Центрального військового округу на територію російської федерації.

В районі міста Суми продовжується відхід окупаційних військ. Ворог забезпечує прикриття та логістичну підтримку окремих підрозділів, що відводяться на територію російської федерації.

На звільнених територіях залишаються малочисельні групи військовослужбовців збройних сил російської федерації, які переховуються або намагаються самостійно перетнути державний кордон України.

На Слобожанському напрямку окупанти продовжують блокувати місто Харків. Основні зусилля ворога зосереджуються на продовженні наступальних дій в напрямку міста Ізюм. З метою виявлення слабких місць у оборонних позиціях наших військ противник продовжує ведення розвідки.

На Донецькому напрямку ворог продовжує обстріли населених пунктів та позицій наших військ та ведення штурмових дії на більшості напрямків. Успіху не мав, здійснює перегрупування.

На Південнобузькому напрямку триває бій за населений пункт Олександрівка.

Віримо у Збройні Сили України! Разом переможемо!

Слава Україні!

Генеральний штаб ЗСУ. Загальні бойові втрати противника з 24.02 по 03.04 орієнтовно склали:

  • особового складу / personnel - близько/ about 18000 осіб,
  • танків / tanks ‒ 644 од,
  • бойових броньованих машин / APV ‒ 1830 од,
  • артилерійських систем / artillery systems – 325 од,
  • РСЗВ / MLRS - 105 од,
  • засоби ППО / Anti-aircraft warfare systems - 54 од,
  • літаків / aircraft – 143 од,
  • гелікоптерів / helicopters – 134 од,
  • автомобільної техніки / vehicles - 1249 од,
  • кораблі /катери / boats / cutters - 7 од,
  • цистерн з ПММ / fuel tanks - 76,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня / UAV operational-tactical level - 89.
  • Спеціальна техніка / special equipment - 24.
  • Пускові установки ОТРК/ТРК / mobile SRBM system - 4.

Дані уточнюються. Підрахунок ускладнюється високою інтенсивністю бойових дій. Бий окупанта! Разом переможемо!

Ситуація у регіонах станом на 8 ранку 3 квітня

Відносно спокійно ніч минула у Волинській, Закарпатській, Рівненській, Львівській, Івано-Франківській, Тернопільській, Чернівецькій, Хмельницькій, Вінницькій, Кіровоградській, Запорізькій, Дніпропетровській, Житомирській, Сумській та Черкаській областях.

  • На Полтавщині зранку тихо. На цей час постраждалих внаслідок вчорашнього обстрілу аеродрому в Миргороді немає.
  • Неспокійним був ранок в Одесі – лунала повітряна тривога та приблизно о шостій ранку була ракетна атака. Сили ППО частину ракет знищили. Наслідки з'ясовуються.
  • Харківська область. Вночі ворог продовжив обстрілювати з артилерії житлові райони, інформація про постраждалих уточнюється. По області ­­– ідуть бої в Ізюмському напрямку. Там також триває евакуація людей. У Балаклеї, на тимчасово окупованій території, стріляли по лікарні, постраждалих немає; пацієнти та персонал потребують евакуації.
  • На Донеччині – стабільно напружено упродовж доби. Ворог обстрілював Авдіївку, Мар'їнку, Красногорівку, Торецьк, Очеретинську громаду, є численні пошкодження житлових будинків, пряме влучання у школу, церкву. По Бахмуту росіяни випустили ракети – загинув один цивільний. Маріуполь і надалі перебуває у блокаді.
  • На Луганщині тривають постійні обстріли міст, йдуть бої в окремих кварталах Рубіжного та Попасної. У Сєвєродонецьку сталося займання шістьох багатоповерхівок і магазину, у Рубіжному – п’ятьох об’єктів житлового фонду, у Лисичанську – двох. 2 квітня евакуювали 2700 людей. Найбільше з Лисичанська – 1 800.
  • На Миколаївщині окупанти обстріляли один із населених пунктів області. Інформація щодо руйнувань уточнюється. Вночі лунали повітряні тривоги по всієї області. Продовжуються рятувально-пошукові роботі після ракетного удару в м. Миколаєві. Відновлюється електро- та газопостачання у звільнених населених пунктах.
  • Складною залишається ситуація на Херсонщині – ворог продовжує обстрілювати область. Серед загиблих є діти. Через вбивство цивільного населення прокуратура відкрила низку проваджень. У селах, де перебувають російські загарбники, дуже критична ситуація – знищено майже всю соціальну інфраструктуру.
  • У Чернігівській області триває звільнення територій від ворога. В громади області, звільнені від ворога, Чернігівська обласна військова адміністрація організовує доставку гуманітарної допомоги (продукти, ліки). Увечері 2 квітня вдалося доправити до міста 10 швидких допомог, укомплектованих ліками. У Чернігові ніч минула без обстрілів, була одна повітряна тривога.
  • Київська область звільнена від окупантів. Вночі лунало декілька тривог. Загалом ситуація контрольована. Сили оборони продовжують зачистку визволених пунктів, вже почалося розмінування. Дуже багато мін, пасток в населених пунктах вздовж Житомирської траси. Наразі найнебезпечніші місця – північ Бучанського та Вишгородського районів. ЗСУ продовжують там посилену зачистку. У визволених населених пунктах посилена комендантська година триватиме до 6 ранку 5 квітня.

Офіс Президента України станом на 9.00

Ірина Верещук про заплановану на 3 квітня роботу гуманітарних коридорів.


Гуманітарні коридори на 3 квітня 2022 року:

Маріуполь-Запоріжжя. Під Бердянськом знаходяться 17 автобусів, 10 з них - для евакуації місцевих мешканців з Маріуполя та Бердянська. Якщо автобуси не пропустять, вони будуть людей за блокпостом на виїзді з міста. 7 автобусів спробують заїхати ближче у супроводі Червоного Хреста.

Планується евакуація із міст Сєвєродонецьк, Попасна, Лисичанськ, Рубіжне та селища Нижнє. Чекаємо на припинення вогню зі сторони окупантів.

Також продовжуються переговори щодо визволення цивільних в рамках обміну військовополоненими.

Офіс Генерального прокурора станом на ранок 3 квітня квітня

Ювенальні прокурори: 158 дітей загинули в Україні через збройну агресію РФ

Більше 416 дітей постраждали в Україні з початку повномасштабного вторгнення РФ в нашу державу. Станом на ранок 3 квітня 2022 року офіційне число дітей-жертв не змінилося - 158 загиблих. Зросла кількість поранених - їх більше 258. Ці дані не є остаточними, оскільки триває робота з їх встановлення в місцях ведення активних бойових дій, на тимчасово окупованих та звільнених територіях. Зокрема у місті Маріуполі, на окремих територіях Київської, Чернігівської та Луганської областей. За офіційно встановленими ювенальними прокурорами даними найбільше постраждало дітей у Київській - 75, Донецькій - 73, Харківській - 56, Чернігівській - 47, Миколаївській - 32, Луганській - 31, Запорізькій - 22, Херсонській - 29, столиці - 16, Сумській - 16, Житомирській - 15 областях.

30 березня внаслідок обстрілу селища в Баштанському районі Миколаївської області отримала тяжкі поранення 14-річна дівчинка.

1 квітня під час вибуху невідомого пристрою на понтонному мосту неподалік с. Припутні в Чернігівській області в автомобілі загинуло двоє людей та двоє отримали поранення, з яких один підліток.

Через бомбардування та обстріли пошкоджено 869 закладів освіти. 83 з них зруйновано повністю.

Генеральний штаб ЗСУ. Оперативна інформація станом на 06.00 03.04.2022 щодо російського вторгнення

Розпочалася тридцять дев’ята доба героїчного протистояння Українського народу російському воєнному вторгненню.

Збройні сили російської федерації продовжують збройну агресію проти України. Триває відведення окупаційних військ на окремих напрямках.

За наявною інформацією, морально-психологічний стан особового складу противника та рівень мотивації залишається на вкрай низькому рівні. Командири різних рівнів 3-ї мотострілецької дивізії 20-ї загальновійськової армії Західного військового округу відмовляються від участі в бойових діях. Крім того, військовослужбовці масово пишуть рапорти на звільнення.

Особовий склад 2-х батальйонно-тактичних груп 4-ї військової бази зі складу 58-ї загальновійськової армії Південного військового округу, відмовились брати участь у бойових діях на території України. Сплановано їх повернення до пунктів постійної дислокації.

Для поповнення втрат особового складу російське керівництво здійснює агітацію цивільного населення щодо вступу до лав збройних сил. Такі заходи проводять як на території російської федерації, так і на тимчасово окупованих територіях Донецької, Луганської областей та автономної республіки Крим.

Продовжуються систематичні випадки порушення вимог Міжнародного гуманітарного права щодо ведення війни. Російські окупанти продовжують розміщувати озброєння та військову техніку у безпосередній близькості до житлової інфраструктури населених пунктів, проводити фільтраційні заходи на тимчасово зайнятих територіях, здійснюють насильство стосовно місцевих жителів, займаються мародерством та пограбуваннями.

На території Донецької та Луганської областей захисниками та захисницями України за минулу добу відбито шість атак ворога, знищено чотири танки, шість одиниць броньованої та сім одиниць автомобільної техніки противника.

Угрупованням Повітряних Сил Збройних Сил України за попередню добу було уражено 8 повітряних цілей: два літаки, один вертоліт, один БПЛА та чотири крилаті ракети. Авіація Повітряних Сил продовжувала завдавати удари по місцях скупчення військ противника, колонах військової техніки та логістичних центрах.

Віримо у Збройні Сили України! Разом переможемо! Слава Україні!

Оперативну інформацію від силових структур України за попередню добу 2 квітня читайте тут.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: війна агресія спротив Генштаб Міноборони ЗСУ ДПСУ МВС Нацполіція  
Матеріали по темі