Події

​Погрожували розправою і вимагали переоформити на «боса» 42 га землі: у Бердичеві затримали банду вимагачів

2 May 2022, 16:41

Вимагали переоформити право на оренду 42 га землі, погрожуючи фізичною розправою агроному сільгосппідприємства - у Бердичеві групі осіб повідомили про підозру у вимаганні.

Про це 2 травня повідомила пресслужба Житомирської обласної прокуратури.

«За процесуального керівництва прокурорів Бердичівської окружної прокуратури викрили групу осіб, підозрюваних у вимаганні передачі права на майно з погрозою фізичного насильства над потерпілим, вчиненого за попередньою змовою групою осіб в умовах воєнного стану (ч. 4 ст. 189 КК України). Установлено, що керівник приватного товариства з Київщини, маючи за мету незаконно заволодіти правом на оренду понад 42 га землі сільгосппризначення, винайняв двох поплічників, один з них місяць тому звільнився з установи виконання покарань, де «відсидів» 13 років за вбивство», - йдеться у повідомленні.

Як зазначили в прокуратурі, вимагачі спочатку активно телефонували потерпілому - агроному сільгосптовариства, на якого оформлено право оренди на землю, та, погрожуючи фізичною розправою, вимагали передати таке право на свого «боса» з Київщини. А потім призначили зустріч у Бердичеві біля однієї з автозаправок та висловили все ті ж вимоги потерпілому: або передає право на оренду землі, або стане інвалідом.

Вже 30 квітня 2022 з ним зустрівся сам претендент на сільгоспугіддя та повторив вимоги і погрози. Проте й після цього не отримав бажаного, оскільки того ж дня його та одного з поплічників правоохоронці викрили і затримали у порядку ст. 208 КК України. Наразі обом фігурантам справи повідомлено про підозру. Третього їхнього спільника оголошено у розшук.

«З огляду на скоєння злочину в умовах воєнного стану, прокурори наполягатимуть на обранні підозрюваним запобіжних заходів у виді тримання під вартою. Протиправні дії викрито за процесуального керівництва окружної прокуратури спільно з працівниками Управління СБ України та слідчого відділу Бердичівського райвідділу поліції. Санкція зазначеної статті передбачає покарання у виді позбавлення волі на строк від семи до дванадцяти років з конфіскацією майна», - зазначили в прокуратурі.

У пресслужбі ГУНП в Житомирській області розповіли деталі затримання і зазначили, що підозрюваним у вимаганні жителям Київщини від 55 до 67 років.

«Під час досудового розслідування встановлено, що до складу злочинної групи входило щонайменше 3 осіб, жителів Київщини, віком від 55 до 67 років. Погрожуючи фізичною розправою вони вимагали у головного агронома сільськогосподарського товариства Вінниччини відмовитись від оренди землі на користь організатора угруповання. Для цього чоловіки неодноразово телефонували потерпілому та призначали зустрічі. Щоразу розмова стосувалась однієї теми – відмови від оренди і супроводжувалась конкретними погрозами на адресу головного агронома та його родини. 30 квітня під час чергової зустрічі поліцейські спільно з співробітниками УСБУ затримали організатора групи – 67-річного жителя Білої Церкви Київської області. Цього ж дня був затриманий і найбільш активний учасник – 55-річний житель м. Фастова», - повідомили в поліції.

Як повідомляв Житомир.info, у лютому 2022 вперше в Україні за поширення злочинного впливу в Житомирській області засудили «смотрящого» до 7 років позбавлення волі: кримінальний авторитет займався «вибиванням» неіснуючих боргів.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: вимагання вимагач фермер банда земля оренда Бердичів  
Матеріали по темі