Події

У Коростенському районі оголосили 5 підозр через зловживання: бухгалтери «підвищили» собі зарплати, а підрядник та інженер «підзаробили» на ремонті

13 May 2022, 12:30

Троє бухгалтерів центральної міської лікарні Коростеня з травня 2019 по серпень 2021 року надлишково нарахували до своєї зарплати пів мільйона гривень. А в Овруцькому районі підрядник та інженер з технагляду під час ремонту будинку культури «наварили» собі майже 680 тис. грн. Усім учасникам повідомили про підозру.

Про це 13 травня повідомила пресслужба Житомирської обласної прокуратури.

«За процесуального керівництва Коростенської окружної прокуратури, на підставі зібраних органом досудового слідства доказів, трьом працівникам комунальної лікарні повідомили про підозру у привласненні бюджетних коштів шляхом зловживання службовим становищем, вчиненому за попередньою змовою групою осіб (ч. ч. 2, 3 ст. 191 КК України)», - йдеться у повідомленні.

Слідством установлено, що привласненням бюджетних коштів займалися троє службовців центральної міської лікарні Коростеня – бухгалтери розрахункового відділу.

«Застосовуючи заздалегідь придуману злочинну схему, підозрювані з травня 2019 по серпень 2021 роки надлишково нараховували до своїх зарплат грошові кошти, які отримували на банківські картки. За попередніми даними, ними скоєно щонайменше 25 епізодів незаконного «підвищення» своїх зарплат, загалом на пів мільйона гривень. Проведеною в межах кримінального провадження експертизою встановлено, що унаслідок зловживань фігуранти справи привласнили майже пів мільйона бюджетних коштів зайво нарахованої зарплати», - зазначає прокуратура.

Наразі вирішується питання щодо призначення відповідних судових експертиз з метою встановлення причетності до скоєння злочину інших службових осіб. Також готуються клопотання до суду про обрання запобіжних заходів підозрюваним та арешту належного їм майна з метою забезпечення конфіскації.

Додатково: найсуворіше покарання за скоєння таких злочинів передбачає позбавлення волі до восьми років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю.

Також пресслужба повідомляє про оголошені підозри підряднику та інженеру з технагляду, які заволоділи чужим майном під час ремонту будинку культури в Овруцькому районі.

«За процесуального керівництва Житомирської обласної прокуратури, на підставі зібраних слідством фактів, директору товариства та інженеру з технагляду повідомлено про підозру у заволодінні чужим майном шляхом зловживання своїм службовим становищем, вчиненим за попередньою змовою групою осіб в особливо великих розмірах, та у службовому підробленні (інженеру - у пособництві) офіційних документів ч. 5 ст. 191, ч. 1 ст. 366 КК України)», - йдеться у повідомленні.

Слідством установлено, що заволодіння бюджетними коштами в особливо великих розмірах скоєно підрядником під час капітального ремонту будинку культури у с. Словечне Овруцького району.

Зокрема, директор товариства, за пособництва інженера з технічного нагляду, звітуючи у грудні 2018 року про виконання ремонту, вніс до офіційних документів неправдиві відомості, значно завищивши обсяги витрачених матеріалів та виконаних робіт. Інженер, завідомо знаючи про недостовірність офіційних документів, все ж завірив їх своїм підписом.

За результатами проведених будівельно-технічної та економічної експертиз встановлено, що підряднику з бюджету зайво перераховано майже 680 тис. грн, якими він заволодів за пособництва інженера.

Наразі триває досудове розслідування, яке проводить Головне управління Нацполіції в області за оперативного супроводу Управління стратегічних розслідувань в області ДСР Нацполіції України.

Процесуальне керівництво здійснює Житомирська обласна прокуратура.

«Вирішується питання щодо обрання підозрюваним запобіжних заходів у виді застави, відповідно, директору - на суму майже 500 тис. грн, інженеру - майже 200 тис. грн. Також готується клопотання до суду про накладення арешту на наявне у них майно з метою можливою подальшої конфіскації», - зазначає прокуратура.

Додамо, що «на рахунку» директора товариства - це вже третій злочин, пов’язаний із зловживанням бюджетними коштами. Стосовно двох інших - махінації під час капітального ремонту спортзалу ДЮСШ в Овручі та спортивного майданчика зі штучним покриттям у Народичах обвинувальні акти наразі розглядаються у судах.

Зазначимо, за даними ресурсу ProZorro, тендер на капітальний ремонт приміщення будинку культури по вул. Київська, 35 в с. Словечне Овруцького району виграло житомирське ТОВ «Аріадна-Полісся», яке згідно зі змінами до основного договору за виконані роботи отримало 4,76 млн грн. Замовником робіт була Словечанська сільська рада. Власником і директорм ТОВ «Аріадна-Полісся» є Михайло Примаченко

Нагадаємо, на реконструкції спортивного майданчика у Народичах розікрали 300 тис. грн. 1 квітня 2021 року підряднику та інженеру технагляду повідомили про підозру.

Як повідомляв Житомир.info, на капремонті спортзалу ДЮСШ в Овручі розікрали пів мільйона гривень. 23 вересня 2020 підряднику – директору товариства та інженеру технагляду повідомили про підозру у заволодінні чужим майном, шляхом зловживання службовим становищем, та службовому підробленні.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: прокуратура підозра Коростенський район капремонт заволодіння коштами 
Матеріали по темі