Події

У Житомирі викрили двох інтернет-сепаратистів: поширювали матеріали із закликами до зміни держкордону та захоплення влади

15 July 2022, 17:00

У Житомирі СБУ викрила двох інтернет-сепаратистів: чоловіки у соцмережах поширювали матеріали із закликами до дій зі зміни держкордону України, а також зі спонуканнями до повалення конституційного ладу і захоплення державної влади.

Про це 15 липня повідомила пресцентр Управління СБ України в Житомирській області.

«У Житомирі співробітники Служби безпеки України викрили двох інтернет-сепаратистів, які поширювали у соцмережах матеріали із закликами до дій зі зміни меж територій та держкордону України, а також до насильницького повалення конституційного ладу та захоплення державної влади», – йдеться у повідомленні.

За даними слідчих СБУ, житомирянин регулярно поширювали антидержавний проросійський контент на персональних сторінках у заблокованій в Україні соціальній мережі «Однокласники».

Зокрема, у публікаціях одного з них – активного учасника проросійських та сепаратистських спільнот – висувалися маніпулятивні вимоги до зміни меж території і державного кордону України.

Поціновувач рашиZZму наводив псевдоаргументи на користь так званого «повернення нелюбимого в Україні Криму» до росії та «логічності» приєднання південних та східних регіонів України до російської федерації.

Висновки судової семантико-текстуальної експертизи підтвердили наявність у повідомленнях прямих публічних закликів до дій з насильницької зміни меж територій та державного кордону України.

Слідчі СБУ повідомили житомирянину про підозру за ч.1 ст.110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України) Кримінального кодексу України.

Покарання за цією статтею - позбавлення волі на строк від трьох до п’яти років з конфіскацією майна або без такої

Ще один житомирянин із початком повномасштабного вторгнення держави-агресора на нашу територію почав пропагувати у соцмережі насильницьку зміну і захоплення державної влади в Україні.

У публікаціях він закликав до якнайшвидшої силової «денацифікації» та «асвабаждєнія» нашої держави. Також містянин розмістив звернення до російської федерації й особисто президента путіна з проханням ввести «миротворчі війська» для негайного звільнення Харкова та Харківської області.

«Експертиза підтвердила, що у публікаціях прибічника ворога містяться публічні заклики спонукальної модальності до дій, спрямованих на захоплення влади в Харкові і області, вторгнення збройних сил рф на територію України, а також на насильницьку зміну встановленого в Україні конституційного ладу», – зазначають в СБУ.

Фігуранту кримінального провадження слідчі СБУ інкримінують вчинення злочину за ч.2 ст.109 (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади) КК України.

Покарання за цією статтею - обмеження волі на строк до трьох років або позбавленням волі на той самий строк з конфіскацією майна або без такої.

Заходи з документування протиправної діяльності інтернет-сепаратистів здійснили співробітники та слідчі Управління СБ України в Житомирській області за процесуального керівництва Житомирської обласної прокуратури.

Пресслужба Житомирської обласної прокуратури уточнила, що одному з підозрюваних – 47 років.

«Слідством встановлено, що житель Житомира, буквально на третій день після широкомасштабного збройного вторгнення рф в Україну, поширив на своїй сторінці у забороненій соцмережі відеозвернення 2014 року до путіна про те, щоб негайно ввести «миротворчі війська» на територію Харківської області. У відео йшлося про невизнання української влади, забороні усіх «нацистських і націоналістичних організацій в Україні». «Ми здєсь і сєйчас бєрьом власть в Харьковє і області і просім обєспєчіть і гарантіровать поддєржаніє етой власті» - зверталися до глави держави-терориста. Інший пропагандист прорашистської ідеології, 47-річний житомирянин, вподобав публікацію однієї з антиукраїнських інтернет-спільноти та поширив її на своїй сторінці. У цьому дописі крім тексту, підозрюваний поширив ще й графічне зображення, на якому на східній і південній територіях України нанесена державна символіка російської федерації у вигляді кольорів прапору і герба, із закликами приєднатися до росії. Під час проведених обшуків у помешканні фігурантів справи вилучено знаряддя вчинення злочину – ноутбук і телефон», – пише прокуратура.

Як повідомляв Житомир.info, 27 квітня 2022 року пресцентр Управління СБ України в Житомирській області інформував, що у Житомирі викрили інтернет-сепаратиста, який поширював деструктивний контент на своїй сторінці в одній із заборонених соцмереж: вимагав змінити державні кордони, закликав присвоїти путіну звання «героя росії».

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: сепаратизм сепаратист СБУ прокуратура  
Матеріали по темі