Події

Троє житомирян організували схему переправляння чоловіків призовного віку до ЄС в якості «абітурієнтів»

20 July 2022, 12:43

У Житомирі 19 липня затримали злочинне угрупування чоловіків, які за великі кошти переправляли військовозобов’язаних за кордон у якості студентів іноземного закладу.

Про це 20 липня повідомила пресслужба поліції Житомирської області.

«Попередньо встановлено, що троє жителів обласного центру, віком від 28 до 35 років, працюючи у центрі перекладів, організували надання платних послуг для військовозобов’язаних, бажаючих уникнути мобілізації. Вони пропонували пакет документів, що свідчив про навчання особи у навчальному закладі Польщі, а це, у свою чергу, давало можливість для безперешкодного виїзду за кордон», - йдеться у повідомленні.

В управлінні СБУ в Житомирській області уточнили, що двоє організаторів схеми – працівники місцевого бюро перекладів, а третій раніше займався працевлаштуванням українських заробітчан за кордоном, нині – офіційно непрацюючий.

«За даними досудового розслідування, двоє ділків через особисті зв’язки підшукували потенційних «ухилянтів» серед осіб, які підпадають під призов, та за помірну ціну пропонували «врятувати» їх від мобілізації – шляхом виїзду до країн Євросоюзу у статусі «студента допідготовчого курсу європейського вуза». Надалі вони забезпечували підготовку та переклад легального пакету документів, необхідних для виїзду «абітурієнтів» за кордон. Третій член команди відповідав за підбір європейських вищих освітніх закладів та документальну підтримку для потенційного навчання. Такий пакет документів та статус студента давали змогу чоловікам безперешкодно перетинати державний кордон України у воєнний час», - інформує обласне управління СБУ.

Вартість такої «послуги» оцінювалася у 1400 євро з одного потенційного призовника. При цьому вікового цензу для «навчання за кордоном» не було, а працювали ділки виключно за передоплатою. Правоохоронці затримали фігурантів справи «на гарячому» – після передачі пакету документів черговому 25-річному ухилянту.

Пресслужба Житомирської обласної прокуратури повідомила, що під час обшуку за місцем роботи, проживання та в автомобілях затриманих виявлено та вилучено гроші, значну кількість пакетів документів, виготовлених на ім’я інших осіб про їх навчання за кордоном, банківські картки, ноутбуки, мобільні термінали та інші докази скоєння кримінального правопорушення.

«Наразі вирішується питання щодо обрання підозрюваним запобіжних заходів. Досудове розслідування, за процесуального керівництва Житомирської обласної прокуратури, проводить СУ Головного управління Нацполіції в області. Санкцією зазначеної статті передбачено покарання у виді позбавлення волі на строк від семи до дев'яти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років з конфіскацією майна», - інформує прокуратура.

Як повідомляв Житомир.info, 14 липня 2022 року голові житомирського благодійного фонду, якого підозрюють у продажу військової «гуманітарки», оголосили ще одну підозру – за ч. 3 ст. 332 КК України (Незаконне переправлення осіб через державний кордон України): з’ясувалось, на початку червня голова фонду, знаючи про бажання 36-річного житомирянина будь-що залишити межі України, допоміг йому у реалізації намірів за винагороду у 1000 доларів, включивши чоловіка до списку водіїв благодійної організації, які вирушили за гуманітарною допомогою за кордон.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: поліція СБУ прокуратура переправлення через кордон 
Матеріали по темі