Місто

Як міська влада збирається вирішувати житлові проблеми ВПО та житомирян, які втратили неприватизоване житло

3 August 2022, 10:46

Для житомирян, які в результаті обстрілів втратили житло, що не було приватизоване, хочуть побудувати квартири за кошти ЄС.

Про це мер Житомира Сергій Сухомлин 2 серпня сказав в ефірі програми «Діалоги» на Житомир.info.

«Не всі люди, з числа тих, хто втратив житло в Житомирі, потім можуть претендувати на його отримання. В нас є сім’ї військовослужбовців, які жили в гуртожитку на Корбутівці, в них були службові квартири, там не було моменту приватизації. Вони вкладали кошти в ці квартири, зробили чудові ремонти, прилетіла бомба, зруйнувала будинок, вони втратили житло, але воно було неприватизоване, тому вони не попадають в цю категорію. І тут вже відповідальність міста – як допомогти цим людям. В нас є декілька варіантів, ми над ними зараз працюємо. Один з таких варіантів, який я вважаю цілком можливим, – це кошти Єврокомісії: Євросоюз готовий виділяти кошти на будівництво житла для ВПО, ця категорія якраз попадає від ВПО. Я знаю, що п’ять міст України подали заявки на фінансування по цій програмі. Це складний процес, величезний об’єм документів, постійне спілкування з Єврокомісією, це фактично як іспит, коли ти захищаєш свій проєкт і доводиш, чому саме Житомир має отримати ці кошти. Минулого четверга (28 липня) ми вже отримали підтвердження, що Житомир відібрали (у цей проєкт), про суму поки що не можу сказати, але це буде мінімум 50 квартир, максимум – 200. При розподілі житла пріоритет, звичайно, буде житомирянам, але нам також треба думати про тих людей, які приїхали у Житомир: є багатодітні сім’ї, є хворі люди, для яких важко працювати і винаймати житло, їх потрібно теж підтримати», - розповів Сергій Сухомлин.

Мер також пояснив, що зруйновану будівлю на Корбутівці міська влада не може демонтувати, бо вона і земля під нею належать Міністерству оборони.

Під час ефіру згадали і про проєкт Червоного Хреста щодо модульних будинків для переселенців.

«Будиночки виробляються в Італії, більше 50 будиночків вже готові. Минулого тижня представники Червоного Хреста знов були в Житомирі, подивилися всі документи, які ми підготували, і виїжджали на земельну ділянку, яку ми запропонували – їм все підійшло, вони затвердили Житомир. Ділянка в адміністративних межах Житомира», - сказав Сергій Сухомлин.

Він також повідомив, що є пропозиція від німецької компанії по будівництву модульних будинків.

«Ці будинки простіші, але в них проєкт розрахований на тисячу переселенців, але там є питання фінансування. Зрозуміло, що такі великі проєкти ми не профінансуємо, вони разом з нами шукають фінансування під цей проєкт. Але ми вже підготували документи і презентацію, щоб отримати фінансування під цей проєкт. По цьому проєкту поки що я не можу сказати буде він, чи не буде, але роботу ми проводимо», - зазначив мер Житомира.

Повністю програму «Діалоги» з мером Житомира дивіться тут

Нагадаємо, на кінець червня в Житомирі налічувалося 282 об'єкти житлового фонду, пошкоджених внаслідок російських обстрілів, з них 18 об’єктів зруйновані повністю – два багатоквартирних і приватні будинки.

Як повідомляв Житомир.info, 24 травня 2022 року на Богунії у Житомирі комунальники розпочали прибирати уламки зруйнованих будинків, які постраждали внаслідок російських авіаударів у березні.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: житло ВПО Сухомлин переселенці  
Матеріали по темі