Влада

Мінрегіон розпочав відбір проєктів для «Програми з відновлення України», Житомирська область – серед пріоритетних регіонів

5 August 2022, 13:28

Мінрегіон розпочав відбір проєктів, які фінансуватимуться в межах «Програми з відновлення України».

Про це 5 серпня повідомила пресслужба Міністерства розвитку громад та територій.

«Законом України від 14 липня 2021 року № 1645-IX було ратифіковано Фінансову угоду між Україною та Європейським інвестиційним банком «Програма з відновлення України», яка була підписана 09 грудня 2020 року. Відповідно до цієї угоди передбачається залучення 340 млн євро на фінансування заходів, спрямованих на реалізацію проєктів з відновлення соціальної інфраструктури, об’єкти житлово-комунального господарства тощо у регіонах, що постраждали внаслідок військового конфлікту (підконтрольні Уряду України), а також у тих, що зазнали найбільшого навантаження через значний наплив внутрішньо переміщених осіб. Кредитні кошти будуть спрямовані громадам у вигляді субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам», - йдеться у повідомленні.

Міністерство розвитку громад та територій України оголошує відбір проєктів, фінансування яких може здійснюватися за рахунок відповідної субвенції в межах «Програми з відновлення України».

Відповідно до вимог Порядку пропозиції щодо проєктів, що фінансуватимуться за рахунок субвенції, подаються органами місцевого самоврядування, місцевими органами виконавчої влади/виконавчими органами сільських, селищних, міських рад територіальних громад. Відбір проектів здійснюється відповідно до Фінансової угоди.

Перший відбір проектів для фінансування за кредитні кошти здійснюється на суму не більше 200 млн євро.

За рахунок кредитних коштів допускається можливість виготовлення або коригування проєктної документації.

Умовами участі у відборі є:

1) комунальна власність об’єкта, на фінансування якого залучається субвенція;

2) співфінансування за рахунок місцевих бюджетів та інших джерел, не заборонених законодавством, на покриття витрат на сплату податків і зборів, у тому числі податку на додану вартість, комісії за конвертацію валюти, страхування, авторський нагляд тощо,

3) календарний план реалізації проєктів має становити від одного до трьох років;

4) об’єкти, що фінансуються за рахунок субвенції, залишаються у комунальній власності (спільній власності) відповідних територіальних громад та використовуються за цільовим призначенням протягом не менше 20 років з дати завершення впровадження проєкту;

5) за рахунок субвенції заборонено купівлю або приватизацію землі, будівель, приміщень;

6) під час розроблення проєктної документації на місцевому рівні та на всіх етапах реалізації проєктів обов’язково повинні бути враховані громадські інтереси ключових заінтересованих сторін в місцевій громаді (вразливі групи населення; громадські організації; медичні, освітні, соціальні служби);

7) спроможність органів місцевого самоврядування, на фінансування об’єктів яких залучається субвенція, забезпечувати подальше їх утримання за рахунок коштів місцевих бюджетів та інших джерел, не заборонених законодавством.

Звертаємо увагу, що у разі, якщо очікувана вартість предмету закупівлі дорівнює або перевищує 5 млн євро без ПДВ закупівля буде здійснюватися за міжнародними процедурами згідно із Керівництвом ЄІБ із закупівель (тендерна документація на одній із офіційних мов ЄС, вимоги щодо обов’язковості публікації в офіційному віснику ЄС тощо).

Пріоритетність надається наступним напрямкам:

будівництво (нове будівництво, реконструкція, капітальний ремонт) громадських будівель: закладів освіти (дошкільної освіти, середньої освіти тощо), закладів охорони здоров’я (амбулаторії, лікарні, диспансери, госпіталі, поліклініки тощо), центрів надання адміністративних послуг, адміністративні будівлі органів місцевого самоврядування та органів виконавчої влади;

реконструкція, капітальний ремонт критичної інфраструктури (водопостачання, водовідведення, теплопостачання);

реконструкція, капітальний ремонт будівель для забезпечення житлом внутрішньо переміщених осіб та осіб, які втратили його внаслідок військових дій, спричинених збройною агресією рф.

Пріоритетність надається об’єктам будівництва за територіальним принципом:

деокуповані регіони (Житомирська, Київська, Сумська, Чернігівська області) та м. Київ;

опорні регіони (Вінницька, Дніпропетровська, Кіровоградська, Одеська, Полтавська, Черкаська області).

Пріоритетність при відборі надається проєктам, які відповідають наступним умовам:

відновлення об’єктів, пошкоджених або зруйнованих внаслідок військових дій, спричинених збройною агресією рф;

соціальна значимість об’єкту, зокрема кількість осіб, які матимуть доступ до об’єкту після реалізації проєкту;

наявність розробленої проєктної документації належної якості (відповідність чинним ДБН, ДСТУ та настановам (врахування енергоефективності, інклюзії тощо).

Пропозиції про участь у відборі проєктів з додатковими матеріалами необхідно подати в строк до 2 вересня 2022 року включно

Довідка від ОДА станом на 1 липня 2022 року: Загалом в Житомирській області ракетно-бомбовими ударами пошкоджено та зруйновано 2660 об’єктів. 87% пошкоджень – це житловий фонд. Різного ступеню руйнації зазнало 108 багатоповерхівок та понад 2200 приватних домогосподарств. Житомирська ОВА вже отримала офіційне погодження витрат за кошти резервного фонду на відновлення 407 об’єктів. Також до Мінрегіону подано документи ще на 188 об’єктів. Загальна вартість відновлення об’єктів, за якими надано документи, складає майже 60 млн грн.

Нагадаємо, 2 серпня заклали символічну капсулу на місці будівництва нового дитячого садочку в Овручі, будівництво якого збирається профінансувати Естонія.

Як повідомляв Житомир.info, станом на 3 серпня 2022 року в Житомирі нарахували 364 об'єкти, які зазнали руйнування та пошкодження внаслідок російської збройної агресії, серед яких 42 об’єкти соціальної інфраструктури, житлово-комунального господарства та виробничої сфери.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Мінрегіон відновлення програма субвенція будівництво відбудова руйнування  
Матеріали по темі