Здоров'я

На початку літа в Житомирській області утилізовували прострочені вакцини, а нині є препарати майже для всіх щеплень

30 August 2022, 15:15

У зв’язку з війною в Житомирській області знизився рівень охоплення щепленнями, зокрема серед дітей. Адже багато хто був змушений пропустили планові вакцинації. Через те, що тривалий час попиту на вакцинацію не було, термін придатності деяких препаратів закінчився. Згодом кількість охочих вакцинувати дітей зросла, проте деякий час в області були відсутні вакцини. Нині ж більшість препаратів для календарної вакцинації у медичних закладах є.

Інформацію щодо проведення вакцинації в Житомирській області 30 серпня під час брифінгу в ОВА озвучила завідувачка відділу статистики щеплень КНП «Обласний інформаційно-аналітичний центр медичної статистики» Анна Кухарук.

«По рутинній вакцинації: з початку року у зв’язку з воєнними діями у нас ситуація була досить складна: доступ до вакцин був, але фактично не було дітей. Це вже зараз ми маємо більш спокійну обстановку і приймаємо переселенців з інших областей, можемо надавати їм медичну допомогу. Влітку склалася така ситуація, що ті вакцини, що були, і мали бути використані на початку року, термін придатності їх закінчився. Попиту з початку воєнних дій на вакцини не було. І десь приблизно місяць-два на деякі вакцини був попит, але їх не було в наявності. Зокрема, це вакцини від гепатиту В, були перебої з поставками БЦЖ. Наразі ми маємо ці вакцини. Вони є доступні. Поки що єдина проблема з вакциною ОПВ (оральна поліомієлітна вакцина). Та, що в нас була, ми використали, і наразі чекаємо нових поставок. Нам обіцяли їх на жовтень. Тобто, школярі, які ідуть у перший клас, можуть отримати всю планову вакцинацію, окрім цієї вакцини. У пологових були перебої з вакциною БЦЖ, зараз вона є», – розповіла Анна Кухарук.


Відео ОВА

Загалом, як зауважила завідувачка відділу статистики щеплень, календарний план вакцинації в області виконаний менш ніж на половину.

«За рахунок того, що у нас були ускладнення у перші місяці, ми дуже відстаємо з календарним планом по вакцинації на рік. За 7 місяців ми вакцинували лише половину тих дітей, яких мали би вакцинувати. В середньому по більшості показників у нас виконання планів це 45-46%. Можливо, діти вже будуть повертатися до навчального року, і ми наздоженемо показники. Бо минулого року ми вже виходили на 60-70%, незважаючи на ковід», – підсумувала Анна Кухарук.

У коментарі Житомир.info Анна Кухарук уточнила, що вакцини із вичерпаним терміном придатності утилізують відповідно до спеціально визначеного порядку.

Чи потрібно проводити ревакцинацію проти COVID-19 та які вакцини доступні для житомирян, дивіться у відеосюжеті від 22 липня 2022 року

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: вакцина вакцинація щеплення рутинна вакцинація  
Матеріали по темі