Місто

Фахівці ДСНС проводять навчальні тривоги та уроки з безпеки у школах Житомира

6 September 2022, 16:32

Щойно почувши довгий дзвінок, учні одразу біжать до укриття. Адже саме так у школі сповіщають про небезпеку. На щастя, це навчальна тривога, втім і при реальній, учні запевняють: не нервують, бо ж знають, що робити.

«Не дуже страшно. Потрібно одразу спускатися у підвал, як пролунає тривога, і чекати вчителя», – розповідає школяр Іван.

«Все, що на парті, ми не забираємо. Забираємо тільки рюкзаки, телефон, їжу і воду та біжимо в укриття», – додає школярка Олександра.


Подібні тренувальні евакуації у школах Житомира від початку вересня проводять фахівці ДСНС в рамках єдиного уроку. За підрахунками надзвичайника, який інспектував школу на злагодженість дій при оголошенні тривоги, 450 учнів спустились до сховища за 4 хвилини. Досягнути такого показника і рівня обізнаності учнів, кажуть надзвичайники, вдалось завдяки урокам безпеки. На яких розповідають, як діяти під час тривоги, при артобстрілах, як поводитися під завалами та при виявленні вибухонебезпечних предметів. Окрім цього, під час спілкування з дітьми інспектор ДСНС закликає їх ніколи не нехтувати сигналами тривоги, особливо перебуваючи вдома.

«Вдома, якщо ви не спускаєтесь в укриття, хоча б спустіться на перший поверх будинку, якщо це багатоповерхівка. Якщо не хочете на перший поверх, хоча б зайдіть у ванну кімнату або за другу стіну. Хоч так мінімізуйте вплив можливої вибухової хвилі. Не залишайтесь у тій кімнаті, де є вікна», – зауважує провідний інспектор Головного управління ДСНС у Житомирській області Костянтин Мельник.

Служба порятунку нині тісно співпрацює з закладами освіти. Щоб процес навчання був максимально безпечним, з 1 вересня за кожною працюючою в умовах війни школою закріплений інспектор ДСНС. В обов’язки якого входить перевірка укриття, пожежної безпеки та щоденний телефонний контроль.

«Ми щоранку телефонуємо, інструктуємо директора школи або відповідальну особу, задіяну під час повітряної тривоги. Це все фіксується у відповідному журналі: коли відбувся інструктаж, дізнаємось точну кількість дітей, вчителів, обслуговуючого персоналу. У випадку тривоги ми одразу телефонуємо, повідомляємо про повітряну тривогу і від закладу ми вимагаємо, як тільки діти спускаються в укриття, відразу нам телефонують», – пояснює фахівець ДСНС.

Таким чином, служби порятунку знатимуть точну кількість людей, які перебувають в укритті, що допоможе швидко зорієнтуватись у разі надзвичайної ситуації.

Нагадаємо, 30 серпня Патрульна поліція України надала рекомендації стосовно того, що має бути в шкільному рюкзаку дитини, яка навчається офлайн.

Як повідомляв Житомир.info, 12 серпня 2022 року журналістам показали, як готують укриття у двох житомирських школах.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: школа укриття повітряна тривога ДСНС  
Матеріали по темі