Події

Обвинувачених у розстрілі дітей в Радомишлі лишили під вартою: один сидітиме в СІЗО, інший – на гауптвахті

29 September 2022, 12:29

У Житомирі триває розгляд судової справи про вбивство та поранення дітей у Радомишлі, яке сталося навесні 2022 року. У стрілянині по дітях обвинувачують військового Олександра Юрка та керівник «Радомишльської варти» Віктора Ільченка.

На засіданні 29 вересня Корольовський райсуд Житомира розглядав клопотання від адвоката підсудного Ільченка стосовно зміни йому запобіжного заходу на більш м’який. А саме: замість тримання під вартою захисник просив відправити Ільченка під домашній арешт або ж віддати його на поруки. Натомість прокурор клопотав, щоб обвинувачених лишили під вартою та продовжили термін тримання на 60 діб. Також прокурор просив змінити місце відбування запобіжного заходу стосовно Юрка, як діючого військовослужбовця ЗСУ, обравши для нього гауптвахту Житомирського національного відділу військової служби правопорядку. Врешті, ознайомившись із клопотаннями, суд постановив: залишити Ільченка та Юрка під вартою до 27 листопада включно. Втім, до настання цього терміну підсудні будуть перебувати в різних установах: Ільченко – в СІЗО, а Юрко – на гауптвахті.


«З матеріалів обвинувального акту вбачається, що Ільченко та Юрко обвинувачуються у вчиненні умисного кримінального правопорушення, зокрема у злочинах, які відносяться до особливо тяжких. Відповідно до ст. 178 КПК України суд враховує тяжкість покарання, що загрожує обвинуваченим у разі визнання їх винуватими в інкримінованому кримінальному правопорушенні, характер злочинів, у яких обвинувачуються особи, які пов’язані з умисним позбавленням життя малолітньої особи та вважає, що з урахуванням суспільної небезпечності вчинення злочину існує ризик переховування обвинувачених від суду. Крім того, на даному етапі судового провадження залишається ризик протиправного впливу обвинуваченими на потерпілих та свідків. У задоволенні заяв командира військової частини А 1788 Матвіїшена, керівника та експерта експертної групи взаємодії з питань цифрової трансформації Директорату політики цифрової трансформації та кібербезпеки у сфері оборони Міністерства оборони України Котелі та Романюка про передачу обвинуваченого Ільченка на особисту поруку відмовити. Оскільки, на думку суду, факт перебування поручників на військовій службі ЗСУ викликає сумніви щодо можливості забезпечення ними виконання обвинуваченим обов’язків, передбачених ст. 194 КПК України, та можливості доставки його в суд на першу про те вимогу. Клопотання прокурора про продовження запобіжного заходу і тримання під вартою обвинуваченим Ільченку і Юрку задовольнити. Обвинуваченому Ільченку продовжити запобіжний захід тримання під вартою на 60 діб, до 27 листопада 2022 року включно, без права внесення застави. Відбувати в умовах СІЗО державної установи Житомирської установи відбування покарань №8. Обвинуваченому Юрку продовжити запобіжний захід у виді тримання під вартою на 60 діб, до 27 листопада 2022 року включно, без права внесення застави. Запобіжний захід відбувати в умовах гауптвахти Житомирського зонального відділу Військової служби правопорядку», – зачитує текст постанови суддя Корольовського районного суду м. Житомира Сергій Франчук.

Незгодні з рішенням суду можуть оскаржити ухвалу протягом 5 днів від моменту його проголошення. Наступне судове засідання по справі заплановане 7 жовтня 2022 року.

Нагадаємо, 5 травня 2022 року під час судового засідання щодо продовження міри запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою один з нинішніх обвинувачених, Віктор Ільченко, пояснював, що отримав інформацію про людей у військовому одязі зі зброєю, на той час було багато повідомлень про ворожі ДРГ: «Постаті у військовому одязі, і в руках у них зброя, про те, що то діти, ми дізналися тільки тоді, коли дійшли до місця, до них».

На засідання 28 липня рідні вбитого 12-річного Даніїла прийшли з плакатами та фотографією хлопчика.

4 серпня 2022 року підозрюваним у вбивстві та пораненні дітей у Радомишлі суд продовжив тримання під вартою, а підсудні попросили пробачення у батьків.

Як повідомляв Житомир.info, за інформацією поліції області, 7 березня у м. Радомишлі у результаті вогнепального поранення загинув 12-річний хлопчик та був поранений його 10-річний товариш, за цим фактом поліцейські відразу розпочали кримінальне провадження.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: вбивство Радомишль дитина суд Ільченко Юрко  
Матеріали по темі